Υπάρχει Θεός και βλέπει, κυρία Μέρκελ και κύριε Σόιμπλε

Το καινούργιο έργο τους είναι η απίστευτη δολοφονική απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας τους, της πασίγνωστης Volkswagen, που προκειμένου να θησαυρίσει δεν δίστασε να «πειράξει» το λογισμικό των μετρήσεων των εκπομπών ρύπων, παραβιάζοντας τα όρια που βάζει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Με αποτέλεσμα να σπέρνει τον θάνατο αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, που επιβαρύνει τη δημόσια υγεία. Μόνο που μπορεί ο Θεός να αγαπάει τον… κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, κυρία Άνγκελα Μέρκελ και κύριε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η απάτη του γερμανικού κολοσσού ξεσκεπάστηκε από τις έρευνες των αρμόδιων αμερικανικών αρχών και πλέον καλείται να πληρώσει πρόστιμα ύψους 16 δισ. ευρώ και να αποσύρει από την κυκλοφορία πάνω από 11.000.000 αυτοκίνητα, ενώ κατέρρευσε η μετοχή της VW στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Την ίδια στιγμή, δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος υποστηρίζουν σε κοινή δήλωσή τους ότι «κάθε χρόνο πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι είναι θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλοί εκ των οποίων λόγω των εκπομπών ΝΟx, που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα Diesel. Αυτές τις εκπομπές προσπάθησε δολίως να αποκρύψει η VW ώστε να τοποθετεί στην αγορά αυτοκίνητα που παραβιάζουν τα όρια που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία».

Οι δύο ευρωβουλευτές ζήτησαν «διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έδρασε στη βάση όλων αυτών των στοιχείων όπως έπραξε η αντίστοιχη αμερικανική αρχή, που αποκάλυψε την απάτη της VW».

Υποκριτές και Φαρισαίοι…

Δεν μπορεί πλέον να παραδίδει η Γερμανία μαθήματα στους Έλληνες, σημειώνει σε ανάλυσή του για το σκάνδαλο της Volkswagen στην «Καθημερινή» o Roger Cohen των «New York Times». Γράφει πολύ χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει κάτι ειδικά γερμανικό σε αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχει όμως κάτι στο χάσμα μεταξύ της δηλωμένης ηθικής εντιμότητας και της απερίσκεπτης παραβατικότητας. Υπάρχει κάτι ειδικά γερμανικό μεταξύ του υψηλού πνεύματος και της χαμερπούς διαγωγής, υπάρχει κάτι ειδικά γερμανικό και στις καταστροφικές συνέπειες που έχει. Η Volkswagen θα πρέπει να έχει κατά νου το μέγεθος της καταστροφής. Η Γερμανία ήταν μάλλον αμείλικτη σε σχέση με την Ελλάδα για την απάτη με τα δημόσια οικονομικά της, τη φοροδιαφυγή, τον νεποτισμό κ.λπ. Είχε στοιχεία για αυτό. Όμως η συνταγή της Γερμανίας «να μοιάζετε περισσότερο στην εργατική, ειλικρινή, αξιόπιστη και ενάρετη Γερμανία και να το πετύχετε μόνο μέσω της λιτότητας» ήταν υπερβολικά άκαμπτη. Και τώρα όλες αυτές οι νουθεσίες περί εξαπάτησης θυμίζουν χοντρή υποκρισία. Η ηγεσία από τη νέα Γερμανία θα αποτύχει αν δεν αντισταθεί στον πειρασμό να παραδίδει μαθήματα. Είναι καιρός για σοβαρή ενδοσκόπηση από μέρους των Γερμανών. Είναι απαραίτητο αν θέλεις να ηγείσαι».


Σχολιάστε εδώ