Το πρώτο τεστ για τον Τσίπρα

Αν δηλαδή οι προγραμματικές δηλώσεις θα συγκεντρώσουν 155 «Ναι», όσοι δηλαδή είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία των ψηφοφοριών, στην προηγούμενη Βουλή, για την εξουσιοδότηση της τελικής διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία και εν συνέχεια η ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο, που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πτώση της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι κάποιος ή κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές θα ρίξουν «Όχι». Ακόμη και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι πικραμένος για τη μη εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής -όπως ο ίδιος λέει, του είχε προταθεί από τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ)- και ενδεχομένως θα μπορούσε να καταψηφίσει, με δήλωσή του την Πέμπτη είπε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει την εντολή που πήραμε».

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, πηγές προσκείμενες σε κοινοτικούς αξιωματούχους εξέπεμπαν μια αντιφατική εικόνα όσον αφορά τη διαδικασία της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι αυτή «μπορεί να ξεπεράσει τα τέλη Νοεμβρίου», εξέλιξη που σίγουρα θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταβολή της δόσης των 2+1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που επισημαίνει τον στόχο της «ταχύτατης υλοποίησης της συμφωνίας», η οποία σε πρώτη φάση περιλαμβάνει 48 μέτρα, θεωρούν βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα «σπρώξει» προς τα πίσω και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η υλοποίηση της συμφωνίας ώστε να εξασφαλιστεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα περί καθυστερήσεων δεν ευσταθούν. Όλες οι πλευρές ήξεραν ότι… είχαμε εκλογές και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει πριν από την Τετάρτη, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», τονίζει, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε πίσω σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση».

Δεν θα φέρουν προσκόμματα…

Πάντως, έγκυρες πηγές τόνιζαν στο «Π» ότι η αξιολόγηση του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί χωρίς ενστάσεις και καθυστερήσεις και η δόση των 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί κανονικά. Και τούτο γιατί οι δανειστές – εταίροι μας είναι πεπεισμένοι ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, συνυπολογίζοντας και τα άλλα τρία κόμματα -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το 3ο Μνημόνιο.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις με ένα άρθρο στη Βουλή!

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους έλληνες ανταποκριτές και τους απεσταλμένους των εφημερίδων που κάλυπταν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, απαντώντας σε ερωτήσεις για την υλοποίηση των όρων της συμφωνίας, δήλωσε ότι όσα προβλέπονται από τη συμφωνία θα έρθουν με νομοσχέδιο με ένα άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι θα περιέχουν οι προγραμματικές δηλώσεις

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν οι βασικές εισηγήσεις για το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ενότητες:

• Χρέος – ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το «τρέξιμο» θα είναι κυρίαρχο στοιχείο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, προκειμένου να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση. Να σημειωθεί ότι από πλευράς συντονισμού ξεκαθαρίστηκε ότι οι διεργασίες για αξιολόγηση και χρέος θα κωδικοποιούνται και θα «κλείνουν» στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού στα κρίσιμα ζητήματα.

• Φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Το βάρος θα το σηκώσουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών, παρουσιάζοντας δράσεις και χρονοδιαγράμματα σε ορίζοντα εξαμήνου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συμφωνία παρουσιάζει θετικό πρόσημο στα συγκεκριμένα ζητήματα, γι’ αυτό και επείγει η άμεση υλοποίηση τους.

• Εκκρεμότητες συμφωνίας: Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας και κυρίως στα «κόκκινα δάνεια», τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, τον τρόπο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Το παράλληλο πρόγραμμα…

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τον πρωθυπουργό κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που θεωρούνται το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, πέραν της συμφωνίας. Αυτά αφορούν την παιδεία (ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο, θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος), την υγεία (αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, ένταξη ανασφάλιστων), ενώ θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης, στα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται ο αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ με στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των συνεταιρισμών και της αποκέντρωσης των έργων.

Ταυτόχρονα με αυτά, η κυβέρνηση θα επιμείνει ακόμα περισσότερο στα θέματα που έχουν γίνει «σημαία» τόσο στην πρώτη θητεία της όσο και προεκλογικά, δηλαδή στα θέματα διαφθοράς και μαύρου χρήματος (offshore, κεφάλαια στο εξωτερικό, παρένθετα πρόσωπα) αλλά και στην επέκταση και αναμόρφωση του «πόθεν έσχες».

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας (θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει το υπόλοιπο της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο, έχουν να κάνουν με την οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το 2015.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσδιοριστούν η αύξηση στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά, και, τέλος, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Ωστόσο, θα πρέπει να προωθηθεί και μια σειρά από σκληρά μέτρα: Αναλυτικά: α) Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργησης του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων. β) Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν τις μειώσεις τις συντάξεων το 2012. γ) Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. δ) Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. ε) Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να βρεθούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα.


Σχολιάστε εδώ