Τίμησαν τα Σκόπια τον ευεργέτη τους, τον Μπους…

***

Απόλυτα σωστή η επιλογή του Ν. Κοτζιά

Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Νίκο Κοτζιά, ωστόσο δείχνει σεβασμό στην ιεραρχία στο ΥΠΕΞ και δίνει ευκαιρίες.

Έτσι λοιπόν η Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων έχει ανατεθεί στον Βασίλη Μπορνόβα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα μειονοτικά, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς υπηρέτησε σε εποχές δύσκολες ως γενικός πρόξενος στο Αργυρόκαστρο και έχει εφαρμόσει με επιτυχία στην Τουρκία, ως γενικός πρόξενος Κωνσταντινούπολης, το σχέδιο της πολιτιστικής διπλωματίας. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, που αποτελεί κόσμημα για το Πέραν στην Κωνσταντινούπολη, μετατράπηκε στη διάρκεια της θητείας του κ. Μπορνόβα σε κυψέλη ελληνικού πολιτισμού και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, σκαλίζοντας τις συνειδήσεις τούρκων διανοουμένων, νέων φοιτητών και σπουδαστών, που άρχισαν να συνειδητοποιούν την απώλεια, για την ίδια την Τουρκία, που επήλθε με τον διωγμό της ελληνικής μειονότητας.

Ίσως θα πρέπει το ελληνικό ΥΠΕΞ, με τους λιγοστούς πόρους που έχει πια, να ασκήσει τέτοιου είδους πολιτικές και στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα είναι σχεδόν απούσα αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στους Τούρκους σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στους Ιταλούς σε ό,τι αφορά τη Νότια Αλβανία. Εκεί που η ελληνική παιδεία έχει υποχωρήσει σημαντικά, με τους Ιταλούς και τους Τούρκους να καλύπτουν το κενό…

***

• Συνοδευόμενος από το σύνολο της κορυφής της υπηρεσιακής πυραμίδας στο ΥΠΕΞ εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Δίπλα του σε όλες τις συναντήσεις βρίσκονταν ο γ.γ. του υπουργείου, πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής γ.γ., πρέσβης Μ. Σπινέλης, και ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Π. Μαυροειδής.

• Στη Νέα Υόρκη απλώθηκε όλος ο «τραχανάς» της εξωτερικής πολιτικής, ήτοι Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Μέση Ανατολή, ενεργειακά, προσφυγικό… Να δούμε στο μάζεμα τι θα γίνει και προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά…

• Η αλήθεια είναι πάντως ότι εκτός του φιάσκου με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, για το οποίο ευθύνονται οι συνεργάτες του κατ’ αρχάς (που δεν εκτίμησαν σωστά, ώστε να ζητήσουν ταυτόχρονη διερμηνεία) και επίσης η ίδια η κ. Αγγελοπούλου, η οποία βρισκόταν πίσω από την πρόσκληση που απευθύνθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό, υπήρξαν πολλές και σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

• Αυτές τις συναντήσεις με τους Προέδρους Βενεζουέλας, Ισημερινού, κ.λπ., τι τις χρειαζόταν η ελληνική κυβέρνηση; Προτιμότερο θα ήταν να κλεισθούν συναντήσεις με ηγέτες «κανονικών» χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει αμοιβαία συμφέροντα και σχέσεις, π.χ., με ηγέτες αραβικών χωρών ή ακόμη και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από εκεί τουλάχιστον ίσως υπάρχει μια ελπίδα για να έρθει και καμιά επένδυση…

• Τώρα, όλα όσα μεταδόθηκαν ότι έθεσε ο κ. Τσίπρας το θέμα του χρέους στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, μάλλον είναι άνευ σημασίας, αφού ο κ. Κέρι δεν είναι ο αρμόδιος, ενώ δεν είναι καν αρμόδια η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς το χρέος είναι προς τις χώρες της Ευρωζώνης.

• Αλλά και ο κ. Κοτζιάς πηρέ το «αίμα» του πίσω από τον Π. Μολυβιάτη, καθώς έκλεισε συνάντηση με τον αργεντινό ομόλογό του και, σχεδόν ζητώντας συγγνώμη, υποσχέθηκε ότι θα τον υποστηρίξει στην επόμενη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη γνωστή υπόθεση με το ψήφισμα χωρών (κυρίως των αναπτυσσόμενων και υπερχρεωμένων) για τους όρους διαγραφής των κρατικών χρεών.

• Πάντως φαίνεται ότι υπήρχε συμφωνία στη Νέα Υόρκη για την προώθηση, και με ταχύ ρυθμό μάλιστα, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Τουρκία. Βεβαίως, ο κ. Κοτζιάς έχει ένα εμπόδιο μπροστά του σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η Τουρκία έχει αφήσει από την άνοιξη σε ισχύ τη δέσμευση, μέχρι τέλους του χρόνου, του μεγάλου πεδίου βολής μέσα στην καρδιά του Αιγαίου, ελπίζοντας ότι θα το παζαρέψουν για την κατάργηση ενός ελληνικού πεδίου βολής στο Αιγαίο.

Η εικόνα πάντως με τον αλβανό πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου καλή. Όχι γιατί δεν επιτρέπεται και το χιούμορ και η συζήτηση για το μπάσκετ μεταξύ δύο πρωθυπουργών, αλλά η χαλαρότητα και το χιούμορ για τα κιλά του κ. Κοτζιά και τις ικανότητες του Ν. Γκάλη προσδίδουν περισσότερη αμηχανία και κάθε άλλο παρά «μαλακώνουν» τον αλβανό συνομιλητή, ειδικά όταν αυτός είναι ο κ. Ράμα.

• Είχαμε το πρόβλημα των Τσάμηδων στην Αλβανία, τώρα πάει να δημιουργηθεί και θέμα Αρουμάνων, όπως αποκαλούνται οι Βλάχοι από εκείνους που πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι ανήκουν στο ρουμανικό έθνος. Η Ένωση Αρουμάνων διεκδικεί, με τη στήριξη και της ρουμανικής πρεσβείας, τη συνεργασία όλων των συλλόγων και των οργανώσεων ώστε να αναγνωρισθεί «αρουμανική εθνική μειονότητα».

Αυτό, βέβαια, το είχε ζητήσει και επίσημα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Μπασέσκου στην επίσκεψή του στην Αλβανία… Η Ρουμανία, παρά τις δυσκολίες, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα έδωσε υποτροφίες σε πολλούς Βλάχους στην Αλβανία για να σπουδάσουν στο Βουκουρέστι, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η Ένωση Αρουμάνων, με τη στήριξη προφανώς της ρουμανικής κυβέρνησης, ζητά από τον Δήμο Αγίων Σαράντα να επιτρέψει την ανέγερση του ανδριάντα ενός ρουμάνου πρωθυπουργού σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο, υποτίθεται, του είχε παραχωρήσει ο αλβανός βασιλιάς Ζώγου για να κτίσει εξοχικό.

• Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ και με την ευκαιρία συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου, εκτός όλων των άλλων, συζήτησαν και τις ενέργειες που θα κάνει η Άγκυρα για να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία την απόφαση για ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Ο κ. Ιβάνοφ βρέθηκε στην Τουρκία για την κηδεία ενός τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτη της εταιρείας Τζοβαΐρι Χόντινγκ, που όχι μόνο είχε επενδύσει στα Σκόπια, αλλά ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της ΠΓΔΜ στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Άγκυρα.

• Πιο πριν, ο κ. Ιβάνοφ, μιλώντας σε μια περιφερειακή συνάντηση των επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των χωρών της Χάρτας της Αδριατικής και των ΗΠΑ, που έγινε στην Αχρίδα, έθεσε με έμφαση το θέμα της ένταξης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, που -όπως είπε- δεν είναι πια πολιτικό θέμα, αλλά θέμα ασφάλειας για τη χώρα του.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ