Σύγκρουση γενεών στη ΝΔ

Ο πρώτος υπόσχεται να διατηρήσει το σκάφος της Νέας Δημοκρατίας σε μια σταθερή, προκαθορισμένη πορεία, χωρίς ρίσκα και εναλλαγές, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό τα «κακώς κείμενα» και τις «αγκυλώσεις». Με τα ίδια πρόσωπα που οδήγησαν την παράταξη στο σημερινό πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Ο δεύτερος έρχεται με τον αέρα της ρήξης και της ανατροπής, αποφασισμένος να συγκρουστεί με την καθεστηκυία τάξη της παράταξης, με απόδειξη την άρνησή του να υπακούσει στις οδηγίες (εντολές) του Κ. Καραμανλή. Σφήνα μεταξύ των δύο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως εκπρόσωπος της αποδυναμωμένης και διασπασμένης οικογένειας Μητσοτάκη. Προβάλλει μεν ως «αουτσάιντερ», πλην όμως έχει ελάχιστες πιθανότητες να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Η προσπάθειά του να πείσει ότι είναι αυτόφωτος πολιτικά και δεν αποτελεί συνέχεια του πατέρα του κάθε άλλο παρά πειστική είναι.

Η κατάσταση δείχνει, και είναι, εξαιρετικά ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον τελικό νικητή. Αφενός διότι δεν υπάρχει ακόμη καμία καταγραφή του κλίματος που διαμορφώνεται στη βάση και αφετέρου διότι το εκλεκτορικό σώμα δεν είναι συγκεκριμένο, αφού στις εκλογές μπορούν να πάρουν μέρος όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η αναμέτρηση θα είναι σκληρή, σε βαθμό που πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι η παράταξη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με τον κίνδυνο της διάσπασης.

Ακόμη, οι εκλογές αυτές είναι πολύ πιθανό να σημάνουν και το τέλος του… Καραμανλισμού στην περίπτωση που νικητής αναδειχθεί ο Απ. Τζιτζικώστας. Αλλά, ακόμη κι αν είναι δεύτερος, το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θα είναι υψηλό, κάτι που στην πορεία θα αλλάξει τον χάρτη της παράταξης. Άλλωστε, και μόνο που αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία κόντρα στα «τζάκια» και στους «βαρόνους» τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Η σιγουριά που εξέπεμπε αρχικά η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη υποχώρησε και έδωσε τη θέση της στην αμφιβολία, εσχάτως δε και στην ανησυχία. Κι αυτό διότι διαπιστώνουν ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα υποστήριξης στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα, που αν φουντώσει κι άλλο μπορεί να τα παρασύρει όλα στο διάβα του. Εξ ου και έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες η κριτική των στελεχών για την τακτική που ακολούθησε ο κ. Μεϊμαράκης. Τον κατηγορούν ότι, αντί να βγει ευθέως και από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία, άφησε το θέμα να «σέρνεται» για μέρες, συντηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας και αφήνοντας έτσι το περιθώριο στους άλλους διεκδικητές να οργανωθούν και να κερδίσουν ζωτικό χώρο.

Κριτική ασκείται και στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι χειρίσθηκε το θέμα της αλλαγής ηγεσίας με χαμηλό τον πήχη, ενώ όφειλε να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο αυτό. Η άρνηση δε του κ. Τζιτζικώστα να υπακούσει στις εντολές του να μην είναι υποψήφιος συνιστά «προσωπική ήττα» για τον πρώην πρωθυπουργό.

Η στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Μεϊμαράκης στο θέμα της υποψηφιότητάς του, ακατανόητη για πολλούς, είχε έναν βασικό στόχο: Να αφήσει να εκτεθούν οι διάφοροι διεκδικητές και να διαμορφωθεί μια κατάσταση χάους, ώστε να έρθει στη συνέχεια ο ίδιος ως παράγων σταθερότητας και εγγυητής της ενότητας. Ταυτόχρονα κρατούσε «εγκλωβισμένα» όσα στελέχη φιλοδοξούσαν να κατέβουν στην «κούρσα της διαδοχής» και άλλα που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν άλλους υποψηφίους. Λανθασμένος χαρακτηρίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Αντί να περιοριστεί σε μια λιτή δήλωση, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να υπογραμμίσει την πίστη του στην παράταξη και να δείξει ότι είναι πιο… Νεοδημοκράτης από τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Αντίθετα, ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίσθηκε άνετος στα κεντρικά γραφεία, κατέθεσε τον φάκελο με την υποψηφιότητά του και φρόντισε να στείλει το μήνυμα: «Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατάνε στο χθες», θέτοντας έτσι και ηλικιακό ζήτημα έναντι του κ. Μεϊμαράκη. Θέμα όπου -όπως φαίνεται- θα «παίξει» και ο έτερος υποψήφιος, ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι επιλογή στασιμότητας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όταν ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αρχηγός της ΟΝΝΕΔ, εγώ ήμουν με κοντά παντελονάκια»!

Κόντρα στον αδελφό της η Ντόρα!

Ως προς το θέμα των υπογραφών, ο κ. Μεϊμαράκης στηρίχθηκε από τους Καραμανλικούς και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη, ενώ μόνο η Ντ. Μπακογιάννη τού έδωσε 30 στελέχη. Η τελευταία στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κ. Μεϊμαράκη, κόντρα στον αδελφό της Κυριάκο, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις στην οικογένεια και έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον Κων. Μητσοτάκη. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα φέρει τις υπογραφές νέων και άφθαρτων στελεχών, που ηλικιακά κινούνται πέριξ των 40 ετών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσει τον ερχομό του νέου.

Στην περίπτωση του Κυρ. Μητσοτάκη απέδωσαν οι εργώδεις προσπάθειες του πατέρα, αφού την υποψηφιότητά του στηρίζουν στελέχη που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί στενά με τον επίτιμο. Στελέχη όπως οι Άγγ. Μπρατάκος, Αντ. Σγαρδέλης, Κ. Πυλαρινός, Κ. Σημαιοφορίδης, που έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές του κόμματος, αλλά και ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, ο οποίος είχε ταχθεί με τον Μεϊμαράκη. Δεν ήταν έκπληξη η υπογραφή του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου, ο οποίος ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις με τον Κων. Μητσοτάκη, όχι όμως και της Μ. Σπυράκη, η οποία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα στήριζε τον Απ. Τζιτζικώστα.

Θέλει πολλούς υποψηφίους ο Μεϊμαράκης

Το θρίλερ με την υποψηφιότητα του Άδ. Γεωργιάδη θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται, και τις επόμενες μέρες, παρά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να την απορρίψει ως εκπρόθεσμη. Αν και προκαταβολικά ο βουλευτής είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει, αναγνωρίζοντας ότι ήταν εκπρόθεσμος, στη συνέχεια αποφάσισε να υποβάλει ένσταση και θα έχει, ως φαίνεται, την υποστήριξη και των άλλων διεκδικητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση του στενού συνεργάτη του κ. Μεϊμαράκη, Σωτ. Κορομάντζου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ήταν άδικο να απορριφθεί η υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη, δεδομένου ότι ήταν εκπρόθεσμος κατά μερικά λεπτά, επτά με οκτώ για την ακρίβεια. Ο κ. Μεϊμαράκης ήθελε εξαρχής πολλές υποψηφιότητες, με την ελπίδα ότι έτσι θα διασπαστεί το μέτωπο των αντιπάλων του και η διεκδίκηση της αρχηγίας δεν θα πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης του ιδίου με τον κ. Τζιτζικώστα. Έχει δε και έναν επιπλέον λόγο να θέλει να είναι υποψήφιος ο κ. Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι θα «κλέψει ψήφους» -κυρίως από τον χώρο της λαϊκής Δεξιάς- που θα πήγαιναν στον κ. Τζιτζικώστα. Διαφορετικούς λόγους έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης να θέλει την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη. Θεωρεί ότι θα τον στηρίξει στην περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο.


Σχολιάστε εδώ