Λεηλατεί αντικείμενα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας η Cosco!

Ο κ. Μαριδάκης, αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τόνισε ότι η παραλιμένια ζώνη που θέλει να ξεπουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το λιμάνι και εκτείνεται από την Ακτή Κρακαρά μέχρι τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είναι ακριβώς ο χώρος όπου διεξήχθη η ιστορική Ναυμαχία.

Αν λοιπόν ο χώρος αυτός εκποιηθεί ο ιδιώτης είτε θα τον κάνει λιμάνι, οπότε θα χαθεί κάθε ελπίδα να γίνει κάποια ανασκαφή και να αναδειχθεί το γεγονός, είτε θα τον αξιοποιήσει ο ίδιος ιστορικά και θα χαθεί η ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο το Δημόσιο για δικό του όφελος. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μαριδάκης, ήδη η Cosco, που έχει πάρει το ΣΕΜΠΟ, φέρεται πολύ… περίεργα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες εργατών που πήραν μέρος στις εργασίες κατασκευής του Γ’ Προβλήτα, που αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των «μπλοκ» στις διαδικασίες στερέωσής τους στον βυθό όπου έγιναν και κάποιες εκβαθύνσεις, ανακαλύφθηκαν αντικείμενα από τη Ναυμαχία, όπως κράνη, ασπίδες, δόρατα, ξίφη κ.λπ. τα οποία ουδείς γνωρίζει τι έγιναν, γιατί οι Κινέζοι απαγορεύουν την είσοδο σε όλους τους χώρους στους οποίους εκτελούνται εργασίες!

Καμία αντίδραση για το θέμα δεν υπήρξε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που σε άλλες περιπτώσεις δείχνει υπερβολική ευαισθησία…

Τώρα που το θέμα παίρνει πάλι διαστάσεις, ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να δείξει περισσότερη ευαισθησία. Και κυρίως να κατανοήσει ότι παραχωρώντας στον ιδιώτη τις παραλιμένιες περιοχές μαζί με τον ΟΛΠ, δεν εκποιεί απλώς κάποιες παραθαλάσσιες εκτάσεις, αλλά την ίδια την Ιστορία μας.


Σχολιάστε εδώ