Καρφιά Σόιμπλε προς ΗΠΑ: Δώστε εσείς λεφτά στην Ελλάδα αν είναι τόσο σημαντική για εσάς!

Και τούτο γιατί, όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο πρέσβης μας, ο συνομιλητής του «αμερικανός αξιωματούχος τού ανέφερε ότι “δεν πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο” για να επιβάλει γνωστές απόψεις του». Και στη συνέχεια υπέδειξε ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης: «Η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες θα πρέπει να πειστούν για αποφασιστικότητα (της) Αθήνας (να) προχωρήσει στην υλοποίηση απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους (να) προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Στην απόρρητη έκθεσή του ο κ. Παναγόπουλος καταγράφει τη συζήτηση που είχε με «τακτικό συνομιλητή του», ο οποίος του «μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew – Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον όσον αφορούσε ζήτημα της χώρας μας».

Η αντίδραση ήταν άμεση και προήλθε από τη γνωστή γερμανική εφημερίδα «Bild», η οποία μίλησε για «συνωμοσία εναντίον Μέρκελ και Σόιμπλε», καθώς «η αμερικανική κυβέρνηση έδρασε απερίφραστα κατά της Γερμανίας». Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει πως υπήρξε κοινό μέτωπο Ομπάμα – Τσίπρα κατά της καγκελαρίου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών αλλά και ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδινε στοιχεία από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Σόιμπλε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.

Καρφιά Σόιμπλε προς ΗΠΑ: Δώστε εσείς λεφτά στην Ελλάδα

Η «Βild» ισχυρίζεται πως ο Σόιμπλε γνώριζε ότι η Ουάσινγκτον ήταν περισσότερο στο πλευρό της Αθήνας παρά του Βερολίνου, και μάλιστα αποκαλύπτει ότι τον Απρίλιο είχε διαμηνύσει στις ΗΠΑ: «Αν η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διάσωσή της με δικά τους χρήματα αντί να απαιτούν διαρκώς περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη, και ειδικά τη Γερμανία»!

Να σημειωθεί ότι το Βερολίνο… δικαιολογημένα αντέδρασε μέσω της «Bild», γιατί από τη συζήτηση που είχε ο πρέσβης μας με τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (σημ. «Π»: εννοεί τον Τζακ Λιου), στην απόρρητη έκθεσή του προς το ΥΠΕΞ σημείωνε τα εξής… ενοχλητικά για τον Σόιμπλε: «Από τη συζήτηση προκύπτει ότι (η) αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά (την) παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) “φιλοσοφική – θεολογική” προσέγγιση (του) κ. Schauble, η οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη (η) υλοποίηση σκληρών μέτρων, και όχι συμβιβασμοί».

Γαργάρα έκανε η ΝΔ τη θέση της Ουάσινγκτον περί «γενναιότητας του Τσίπρα»

Άξιο επισήμανσης είναι το ότι η ΝΔ κατάπιε κυριολεκτικά τη σημαντική αναφορά της θέσης των ΗΠΑ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, και ουσιαστικά με τον σκληρό και ανάλγητο γερμανό υπουργό Οικονομικών, όπως περιγράφεται στην απόρρητη έκθεση του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον κ. Χρήστου Παναγόπουλου.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών (των) ΗΠΑ (ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, με τον οποίο συνομιλούσε τακτικά ο πρέσβης μας), εξήρε την ελληνική κυβέρνηση για (τη) στάση που τήρησε και (τη) γενναιότητα που επέδειξε κατά τη λήψη αποφάσεων».

Σωστά, βέβαια, έπραξε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και… ξεπέρασε διά της σιωπής τις διαπιστώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Τι να κάνει; Να τον διαψεύσει; Να αμφισβητήσει την Ουάσινγκτον; Όταν μάλιστα ο Σαμαράς δεν επέδειξε τέτοια γενναιότητα σε καμία στιγμή των συζητήσεων που είχε με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε;


Σχολιάστε εδώ