Η μαζική συμμετοχή φοβίζει τον Μεϊμαράκη

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επιτύχουν ένα μεγάλο -ακατάρριπτο στο μέλλον- ρεκόρ. Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου θα έχουν πάει στις κάλπες τέσσερις φορές, ενδεχομένως και Πέμπτη αν ο νέος αρχηγός δεν βγει από την πρώτη Κυριακή. Και είναι αυτή ακριβώς η κόπωση που προβληματίζει τους υποψήφιους αλλά και γενικότερα τα στελέχη, καθώς αν ο αριθμός όσων θα ψηφίσουν είναι περιορισμένος, θα δοθεί η εντύπωση ότι η παράταξη συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία της.

Οι πλέον αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι στις κάλπες θα προσέλθουν 180-200.000, αριθμός που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει εξωπραγματικός, παρότι αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το 10% όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι ψυχραιμότεροι δηλώνουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι με έναν αριθμό μεταξύ 120-150.000. Αν και δεν το ομολογούν ευθέως, το ενδεχόμενο μαζικής συμμετοχής στις εκλογές προβληματίζει -ανησυχεί, για την ακρίβεια- το επιτελείο του Β. Μεϊμαράκη. Και αυτό διότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κερδίσουν τη μάχη. Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι ότι αν υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση πολιτών, αυτή θα έχει να κάνει ως επί το πλείστον με ψηφοφόρους νέων ηλικιών, όπου ο κ. Μεϊμαράκης έχει πολύ χαμηλή διείσδυση, οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς τους αντιπάλους του, κυρίως δε προς τον Απ. Τζιτζικώστα.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη φοβούνται επανάληψη φαινομένων που συνέβησαν στις εκλογές του 2009, όπου ο οποιοσδήποτε μπορούσε να ψηφίσει χωρίς δήλωση ή εξακρίβωση των στοιχείων του (ταυτότητα, διαβατήριο κλ.π.), πληρώνοντας απλώς 2 ευρώ. Η αίσθηση, αν όχι η βεβαιότητα, που υπήρχε τότε ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που προσήλθε στις κάλπες δεν είχε καμιά σχέση, ιδεολογική ή πολιτική, με τη Νέα Δημοκρατία. Υποστηρίζουν δε ότι πολλοί πήγαν με μοναδικό στόχο να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο. Ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να τα αποτρέψει όλα αυτά διότι έχει τη βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσουν τελικά σε βάρος του. Εξ ου και δηλώνει σταθερά και κατηγορηματικά αντίθετος με την όλη διαδικασία, την εκλογή δηλαδή από την κοινωνία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι στενοί συνεργάτες του πιέζουν ασφυκτικά τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να περιοριστούν «φαινόμενα νοθείας».

Στην αντίπερα όχθη, ο Απ. Τζιτζικώστας πρωτίστως και δευτερευόντως ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλουν και θα επιδιώξουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Ιδιαίτερα ο πρώτος, λόγω ηλικίας αλλά και μη έχοντας καμιά σύνδεση με τα «τζάκια» και τις «φαμίλιες» της παράταξης, βρίσκει πιο πρόθυμους ακροατές στις νεότερες ηλικίες. Ταυτόχρονα, το διαδίκτυο εξελίσσεται σε προνομιακό του χώρο, καθώς αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των υποστηρικτών του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μέσω internet.


Σχολιάστε εδώ