Η καθιέρωση ενός αριθμού για κάθε πολίτη θα είναι καίριο πλήγμα κατά της γραφειοκρατίας

Η ιδέα δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Ήταν από τις πρώτες αλλαγές που περιλαμβάνονταν στους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981.

Ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε ανακοινώσει ως υπουργός Εσωτερικών την καθιέρωση ενός αριθμού για κάθε παιδί που θα γεννιέται, για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο και με οποιονδήποτε τρίτο.

Δυστυχώς, δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, με επιχειρήματα ακραία, που έφθασαν μέχρι τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για φακέλωμα εφ’ όρου ζωής. Και το θέμα μπήκε στο ράφι για αργότερα και αράχνιασε…

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την καθιέρωση του ΑΜΚΑ επί κυβέρνησης ΝΔ 1990 – 1993, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μας θύμισε ο Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος ως αρμόδιος υπουργός τον εισηγήθηκε στη Βουλή και από τότε ήταν μόνιμα υπέρ της επέκτασής του ως ενιαίου και μοναδικού αριθμού για κάθε πολίτη, τόσο για την κοινωνική ασφάλιση – υγεία όσο και για το δελτίο ταυτότητας και τον αριθμό φορολογικού μητρώου.

Το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης από τον έμπειρο πολιτικό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η καθιέρωση ενός και μόνο αριθμού για κάθε πολίτη θα είναι καίριο κτύπημα στη γραφειοκρατία. Θα απαλλαγούν οι δημόσιες αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες από τεράστιο όγκο αρχείων, θα κερδηθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν άλλες ανάγκες, και ο πολίτης θα σταματήσει να ταλαιπωρείται.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, που δεν χρειάζονται λεφτά για να πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να την εξαγγείλει αύριο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.


Σχολιάστε εδώ