Η άλλη άποψη…

Πιάστηκαν οι Γερμανοί με το αρνί στην πλάτη!

«Το σκάνδαλο της VW είναι εξωφρενικό από κάθε άποψη. Είπαν τερατώδη ψέματα και ρίσκαραν τα πάντα για να αποκτήσουν ένα και μόνο πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι καταναλωτές στον πλανήτη αγόραζαν αυτοκίνητα της VW αγνοώντας τις λεπτομέρειες από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι κατασκευαστές. Αλλά από εδώ και στο εξής θα θυμούνται κάθε φορά που βλέπουν μπροστά τους ένα VW ότι η συγκεκριμένη εταιρεία τούς είπε ψέματα! Με απλά λόγια: η φήμη της VW καταστράφηκε. Το ίδιο και η εμπορική τιμή της Γερμανίας.

Οι οπαδοί των σεναρίων συνωμοσίας δεν μπορούν παρά να είναι ευτυχισμένοι! Η ουσία πάντως είναι ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τη Γερμανία και το ευρώ. Δεν ξέρουμε ποιος σκέφτηκε αυτό το σενάριο, κάποιος μηχανορράφος σε σκοτεινό υπόγειο στο Λάνγκλεϊ ή ο καλός Θεός του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Δεν απέχουμε πολύ από την ώρα που ο δόκτωρ Σόιμπλε θα εκλιπαρεί τον Μάριο για λίγη ποσοτική χαλάρωση!

Να εξετάσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί! Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Γερμανοί πιάνονται για άλλη μία φορά με το αρνί στην πλάτη. Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι διαλύεται ο μύθος περί υπεροχής των γερμανικών προϊόντων».

***

Η… ηθική ηγεσία της Ευρώπης…

Για το ίδιο θέμα, η Alison Smale του «New York Times» έγραφε σε άρθρο της:

«Το σκάνδαλο της Volkswagen έχει συγκλονίσει τον βασικό ιδεολογικό πυρήνα της Γερμανίας. Περισσότερο από μια ιστορία εταιρικών παραπτωμάτων, η αποκάλυψη της συστηματικής εξαπάτησης από μία από τις εμβληματικότερες εταιρείες της χώρας κατάφερε ένα πλήγμα στην εικόνα της Γερμανίας ως ενός έθνους εν τάξει και αμαύρωσε τις προσδοκίες της για την ηθική ηγεσία της Ευρώπης».

***

Διά χειρός…

…του Κώστα Ιορδανίδη, από το σχόλιό του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Τα ”ασυγκράτητα” μειράκια»:

Δεν χρειάζεται… «αντικλώνο» του Τσίπρα η ΝΔ

«Η Κεντροδεξιά δεν έχει ανάγκη από έναν ”αντικλώνο” του κ. Τσίπρα, ο ηγέτης της πρέπει να δημιουργεί αίσθημα σταθερότητος, δεν πρέπει να είναι απλώς ένας βουλιμικός της εξουσίας. Η συντηρητική παράταξη δεν είναι ανερμάτιστο λεφούσι, έχει ιστορία ενός αιώνος. Η ΝΔ είναι κόμμα που βρίσκεται σε κρίση, αλλά δεν διαλύθηκε. Πάσχει από διανοητική αδράνεια· εμφανίζει συμπτώματα γεροντισμού, έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας της, διαμορφώσεως νέου πολιτικού ιδιώματος. Είχε ανάγκη χρόνου.

Μόνον που κάποια πολιτικά μειράκια έσπευσαν να αυτοπροσδιορισθούν ως οι καταλληλότεροι αντίπαλοι του κ. Τσίπρα, οδήγησαν σε επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, δημιούργησαν εκ του μη όντως αναταραχή και κίνδυνο διασπάσεως. Διερωτάται κανείς εάν αυτενήργησαν απλώς και μόνον».

***

Διά χειρός…

…του Μιχάλη Μητσού, από τις «Διαστάσεις» του στα «Νέα» με τίτλο «Ένα χωριό ανυπόταχτων Ελλήνων»:

Ήρθε για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Όσοι είχαν επενδύσει στην αριστερή παρένθεση είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Οι λόγοι είναι πολλοί, με έναν από τους βασικότερους την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για έναν προστάτη. Καταλυτικό ρόλο όμως παίζει και η ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να ελίσσεται και να προσαρμόζεται. Η μετατροπή του σε μνημονιακό ηγέτη έγινε εν μια νυκτί. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα είναι πιο δύσκολη και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά έχει δρομολογηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος ηγέτης τον οποίο έδωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ήταν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Και τότε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ανανεώσει τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες -και να πάθει τη νίλα με τον Δημήτρη Καμμένο-, αντί να ανοιχτεί προς το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι; Μα επειδή ο αρχηγός του θέλει όχι απλώς την πρωτοβουλία, αλλά την αποκλειστικότητα των κινήσεων. Το αν θα πετύχει τον στόχο του εξαρτάται σε έναν βαθμό και από τις κινήσεις των αντιπάλων του. Αφού απέτυχαν να συγκροτήσουν ένα φιλευρωπαϊκό μέτωπο όταν η χώρα κινδύνευε να εκδιωχθεί από το ευρώ, αφού δείχνουν να αδυνατούν να συνεργαστούν μετεκλογικά με στόχο την περιβόητη ενότητα της Κεντροαριστεράς, τα κόμματα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη κινδυνεύουν να κληθούν αργά ή γρήγορα να αποδείξουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχουν λόγο ύπαρξης.

Και τότε η νίκη του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ολοκληρωτική. Και μάλιστα χωρίς μαγικό φίλτρο».

***

Διά χειρός…

…του Θανάση Καρτερού, από το άρθρο του στην «Αυγή» με τίτλο «Επ’ ελευθερία εκλήθητε»:

Περί Θρησκευτικών…

«Μόνο αφορισμός δεν πέφτει όταν κάποιο παιδί ζητάει να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά. Να δηλώσει, λέει, άλλο θρήσκευμα, ή άθεος, ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Και άντε τηλεφωνήματα και συναντήσεις με τον λυκειάρχη για το αυτονόητο. Έχουν πολλοί από μας τη σχετική εμπειρία. Διότι η ιδέα ότι ένα παιδί, και οι γονείς του, μπορεί να είναι ό,τι θέλουν, καθόλου παράξενο και χριστιανοί, αλλά να θεωρούν προσηλυτισμό, δογματισμό, προπαγάνδα τα Θρησκευτικά δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία και από την πολιτεία.

Ε, να αναγνωριστεί. Με ηρεμία, χωρίς ιερεμιάδες, κορώνες και καταφρονητικές εκφράσεις για όποιον το ζητάει. Δεν θέλεις, παιδί μου, τα Θρησκευτικά; Ύπαγε εν ειρήνη και ο Θεός θα είναι μαζί σου και χωρίς αυτά. Και η πατρίδα επίσης. Και η οικογένεια που σε στηρίζει. Διότι, αν το καλοσκεφτούν οι ιεράρχες μας, η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο ζήτημα δημοκρατίας, προσωπικότητας, ανεξιθρησκίας. Τους ίδιους και την Εκκλησία υποτιμά πρωτίστως να εμφανίζονται ότι με το στανιό θέλουν να περάσουν τα δικά της και σε όποιο παιδί δεν το θέλει.

Στο κάτω-κάτω, ημείς γαρ επ’ ελευθερία εκλήθητε, αδελφοί. Ο απόστολος Παύλος το λέει, όχι κάποια κυρία…».


Σχολιάστε εδώ