Ζητείται ελπίς…

Μάλιστα ομογενείς το ανέφεραν και στον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και ήδη εξετάζεται η ανεξαρτητοποίηση της εταιρείας από τις ΔΕΚΟ με ενδεχόμενη υπαγωγή του στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλιώς, λένε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα…

***

Δημιουργική… αστάθεια

Πώς να υπάρχει ελπίδα, όταν τα τελευταία τρία χρόνια η έγκριση του ετήσιου (…κουτσουρεμένου) προϋπολογισμού καθυστερεί σχεδόν ένα εξάμηνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε μελέτες ούτε καν στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα (ενοίκια, συντήρηση υπολογιστών κ.λπ.). Ο λόγος είναι πως η ένταξη του Κτηματολογίου στη γενική κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Πρόπερσι, με παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων, το θέμα πήρε δημοσιότητα και την τελευταία στιγμή ο τότε αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε και η εταιρεία γλίτωσε το… κανόνι. Φέτος, φτάσαμε Οκτώβριο… και ακόμα δεν ξέρουμε αν θα έχει την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου ο Σκουρλέτης ή ο Τσιρώνης. Συντονιστείτε, κύριοι…

***

Επιστροφή (του ακινήτου)… στο μέλλον!

Το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως και τμήμα της Λέρου) ψηφιοποιείται, για να είναι συμβατό με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Μετά τη χάραξη του αιγιαλού στην περιοχή Αφάντου Ρόδου το 2003, το ΣτΕ έκρινε πως η παραλία είναι κοινόχρηστη. Όμως, δεν εξαιρέθηκε (ως όφειλαν) ένα ακίνητο του πατέρα του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου. Ο… άτυχος ιδιοκτήτης επέστρεψε 150.000 ευρώ που είχε λάβει από το Δημόσιο για την απαλλοτρίωσή της ιδιοκτησίας του, αλλά η επιστροφή του ακινήτου εκκρεμεί, γιατί το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν το θεωρεί νομίμως υφιστάμενο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί παρά μόνο για χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων.

***

Κτηματολόγιο στοπ, επενδύσεις γιοκ

Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος σε μνημονιακές δεσμεύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, αναφέρει η WWF στην ετήσια έκθεσή της για την περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας. Επισημαίνει ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα όσο συνεχίζουμε τις φωτογραφικές ρυθμίσεις και τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία. Παράλληλα ζητάει περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, ενώ χαιρετίζει την ανάδειξη περιβαλλοντικών ζητημάτων από τους πολίτες, με πιο επιτυχημένο παράδειγμα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Προϋπόθεση ανάπτυξης και σοβαρών επενδύσεων (άρα και νέων θέσεων εργασίας) είναι το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα.

***

Όταν θέλουμε, μπορούμε

Η μισή έκταση της Ελλάδας είναι δασικό κεφάλαιο (από τα πλουσιότερα της Ευρώπης). Οι δασικοί χάρτες ορίζουν τα όρια των δασών και των δασικών εκτάσεων, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και θέτουν σαφή όρια στην αυθαίρετη δόμηση. Η αποτύπωση των δασών ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τις δασικές υπηρεσίες, που επικαλούνται διαχρονικά έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει κυρωθεί μόνο το… 0,56 %. Την τελευταία διετία, ο φορέας του Κτηματολογίου έχει την ευθύνη των δασικών χαρτών και (εάν βρεθούν 70 εκατ. ευρώ) το 2016 θα έχει καλυφθεί το 54% της χώρας. Εκτός αν η ευθύνη επιστρέψει στις δασικές υπηρεσίες…


Σχολιάστε εδώ