Ασφαλιστικό: Μικρότερες περικοπές φέρνουν… οι παρακρατήσεις

Όπως είναι γνωστό, η μνημονιακή υποχρέωση υπαγορεύει περικοπές 2,2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία για τη διετία 2015-2016, γεγονός που το τελευταίο διάστημα «φούντωσε» τα σενάρια για περικοπές μεταξύ 11% και 13% των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κατώτερες και οι μεσαίες συντάξεις, δηλαδή μέχρι 1.500 ευρώ, ωστόσο ο λογαριασμός των περικοπών από αυτά τα επίπεδα και πάνω «δεν έβγαινε» με τίποτα, προκειμένου να καλυφθούν οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση με το Μνημόνιο 3.

600 εκατ. ευρώ από την παρακράτηση

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για εξεύρεση δημοσιονομικών μέτρων με άμεσο στόχο να καλυφθεί μέρος των περικοπών και να μη μειωθούν οι συντάξεις. Ένα από τα μέτρα αυτά, που έγινε αποδεκτό από τους δανειστές, είναι να εκπέσουν από τον υπολογισμό των 2,2 δισ., για την τρέχουσα διετία, τα 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην παρακράτηση του 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι έμμεσες μειώσεις συντάξεων που επιβλήθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο θα τροφοδοτήσουν περισσότερο από το 1/3 των νέων περικοπών, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας προσθέτουν ότι «άλλα 400 εκατ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, όπως, π.χ., η ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το Δημόσιο». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο προσθέτουν ότι «οι περικοπές θα μπορούσαν να ήταν μικρότερες αν υπήρχε καλύτερη διαπραγμάτευση στο Ασφαλιστικό και προετοιμασία με εναλλακτικά μέτρα»! Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, τη νέα «φόρμουλα», που οδηγεί σε ηπιότερες περικοπές, θα μεταφέρει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, με την ευκαιρία της Συνόδου του Ταμείου για το Ασφαλιστικό, τη μεθεπόμενη εβδομάδα στο Περού, στην οποία θα είναι παρών και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Και εισοδηματικά κριτήρια

Τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ που απομένουν για να πιαστεί ο συνολικός μνημονιακός στόχος θα προέλθουν από στοχευμένες περικοπές στα υψηλότερα συνταξιοδοτικά κλιμάκια, ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο συνυπολογισμού και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Όπως εξηγούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, «είναι δικαιότερο οι περικοπές να είναι υψηλότερες σε όσους έχουν προσόδους από περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με όσους διατηρούν και σήμερα μια υψηλή σύνταξη, πάνω από 1.500 ή 1.800 ευρώ, αλλά είναι ταυτόχρονα και η μοναδική πηγή εισοδήματός τους».

Επί Σαμαρά αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας

Με το σχέδιο αυτό το υπουργείο Εργασίας περιμένει στη… γωνία τη Νέα Δημοκρατία, που την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου, να «φορτώσει» όλες τις δυσμενείς μεταβολές του Ασφαλιστικού στη νέα συμφωνία και το Μνημόνιο 3.

Το υπουργείο χαρακτήρισε απολύτως ψευδείς τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί νέων αυξήσεων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι:

• Η πρόβλεψη του ν. 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με τον ν. 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο κυβέρνησης Σαμαρά) που αύξησε τα όρια από το 60ό στο 62ο και από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας.

Μειώνονται οι κατώτατες συντάξεις

Η αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς, δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από τον νόμο ούτε από την εγκύκλιο.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας με την εγκύκλιο επιβεβαίωσε ότι με τα μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία, αυξάνονται τα ηλικιακά όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από τα 50 στα 55), αυξάνονται αλματωδώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και -το σημαντικότερο- μειώνονται μετά την 1.1.2015 τα κατώτατα όρια συντάξεων (γήρατος και αναπηρίας) στα 392 ευρώ από 486 ευρώ που ίσχυε πριν.


Σχολιάστε εδώ