Απ’ έξω θα διορίζονται οι διοικητές των τραπεζών!

***

• Αλλιώς πώς; Αν ΔΕΝ ελαχιστοποιηθούν (στο 0,2% για τις χρεωστικές και 0,3% για τις πιστωτικές) οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες προς επιχειρήσεις και καταναλωτές για τη χρήση τόσο των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs) όσο και του ίδιου του πλαστικού χρήματος, τότε κακώς το ΥΠΟΙΚ μελετά το ενδεχόμενο σύνδεσης του αφορολόγητου με τη χρήση τους. Μόνο τυχαία δεν τάχθηκαν άλλωστε υπέρ της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καλαντώνης, ο σύμβουλος διοίκησης της Alpha Bank κ. Δρόσος, η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής κ. Τζάκου και ο γενικός διευθυντής της Αττικής κ. Ιωαννίδης.

• Μίνι καζίνο η εγχώρια χρηματαγορά και όσοι πιστοί τζογαδόροι προσέλθετε; Με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ασχολείται με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας προ αμνημονεύτων χρόνων, ποια εποπτική αρχή θα αναλάβει, άραγε, να διερευνήσει γιατί έτρεξαν προεκλογικά και καταποντίστηκαν μετεκλογικά οι μετοχές των τραπεζών, εγκλωβίζοντας για πολλοστή φορά κόσμο και κοσμάκη;

• Αληθεύει ότι η Πειραιώς, ως βασικός πιστωτής της ΑΝΕΚ, απαίτησε από τη διοίκησή της να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της; Ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Σάλλα, που σε αντίθεση με κάποιους άλλους από τα ηγετικά κλιμάκια του πιστωτικού ιδρύματος, επιδιώκει αφενός την προστασία των συμφερόντων των μετόχων του, μεταξύ των οποίων είναι το Δημόσιο, και αφετέρου την εξυγίανση του ακτοπλοϊκού κλάδου, που τόσα έχει να προσφέρει στην ανάταση της εθνικής οικονομίας.

• Από το τελικό τίμημα της εξαγοράς θα δούμε κατά πόσο η διοίκηση της ΑΤΕ Ασφαλιστική θα πρέπει να νιώθει υπερήφανη για την επικείμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με νέο αφεντικό τον όμιλο ERGO! Και αυτό γιατί η κερδοφορία της σε συνδυασμό με την πληρότητα των εποπτικών της κεφαλαίων οφείλουν να αναπροσαρμόσουν την αξία πολύ πάνω από τα 90,1 εκατ. ευρώ.

• Εδώ σας θέλουμε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης! Για να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ;

• Επειδή τα γραπτά μένουν! Αλήθεια, κύριε κεντρικέ τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, είστε ευχαριστημένος με τη διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ATEbank από τον πρώην συνάδελφό σας στην πρώην Εμπορική, και νυν εκκαθαριστή, κ. Μαράντο;

• Τυχαία η επισήμανση – νουθεσία της Goldman Sachs προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σχετικά με το ότι είναι πολύ πιθανό να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση τεχνικών που είναι φιλικές προς τους μετόχους των τραπεζών; Δεν νομίζουμε, καθώς φαίνεται να ποντάρει, για λογαριασμό ίσως πελατών της, στην αναγνώριση του υφιστάμενου αναβαλλόμενου φόρου.

Με ξένα λεφτά;

Μπορεί η αναζήτηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από τη Fraport για την παραχώρηση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων να ακούγεται λογική στα αυτιά κάποιων καλοθελητών, ωστόσο στα δικά μας ηχούν σειρήνες. Αν δεν είχε την οικονομική ευρωστία να καλύψει το εφάπαξ τίμημα των 1,234 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί, τότε πώς προέκυψε ως πλειοδότρια της διαγωνιστικής διαδικασίας;

• Να γιατί οι τράπεζες, εν μέσω capital controls, προχώρησαν σε κατακόρυφες μειώσεις των επιτοκίων! Tα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank αυξήθηκαν κατά 1,4%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους χρήματος καταθέσεων και της αύξησης του περιθωρίου χορηγήσεων.

10 εκατ. ευρώ για 1 δισ.!

Τουλάχιστον στη Μεγαλόνησο ελέγχονται και κοινοβουλευτικά ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμάτων χρηστής διοίκησης από πλευράς τραπεζών! Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξετάζει την πώληση της ρωσικής Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, καθώς ξεκίνησε με την εξαγορά της πρώτης κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για να καταλήξει στην πώλησή της σε τιμή κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

• Μάχη μέχρις εσχάτων από τους επίδοξους ντόπιους και ξένους «επενδυτές» της διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίοι είχαν μάθει να απαιτούν υπερκέρδη και μάλιστα εκ του ασφαλούς! Επικαλούνται ότι ο εθνικός σχεδιασμός, που έτρεξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, δεν είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, επειδή λένε ότι δεν συνοδεύεται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

• Ούτε μιλημένοι από τη διοίκηση της εταιρείας Κεραμείας Αλλατίνη να ήταν κάποιοι μέτοχοι, ούτε στημένες από τους εμπλεκόμενους να ήταν οι ερωτήσεις που έκαναν στην έκτακτη γενική της συνέλευση! Ο λόγος για την πολύχρονη καθυστέρηση της μη αξιοποίησης ακινήτου, με την ευθύνη να πέφτει στον εργολάβο, λες και δεν υπήρχαν άλλοι να τρέξουν τις διαδικασίες και να οριστικοποιήσουν το project.

Τα μαζεύει από εδώ και τα πάει στη Ρουμανία;

Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, για να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο ευημερίας, τα επόμενα επτά χρόνια χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ. Γιατί, κυρίες και κύριοι της Jumbo, θα πρέπει η Ρουμανία να είναι η χώρα στην οποία θα επικεντρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου σας τα επόμενα χρόνια; Αν οι εγχώριες εταιρείες δεν βοηθήσουν στην προσπάθεια ανάτασης της εθνικής οικονομίας, τότε γιατί να έρθουν το κάνουν οι ξένες;

• Μήπως βιάζεται η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο ζωής του ομίλου International; Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα, ας οριστικοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ας θεσμοθετηθούν οι αλλαγές της κυβέρνησης για τον κλάδο και έχει ο Θεός.

• Ακούει κανείς εδώ στην Μπανανία; Μια από τις υποθέσεις του ταμείου συντάξεων της Cyta, που στάλθηκε στην αρμόδια εποπτική υπηρεσία για περαιτέρω έλεγχο, αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων μέλους του διοικητικού του συμβουλίου, ο οποίος ήταν παράλληλα και σύμβουλος – μελετητής για έργα.

• Σαν να μας λένε τη μισή αλήθεια! Τι είδους τριγωνικές συναλλαγές ερευνά η Lazard στην ΕΒΖ; Επί της τιμής της μετοχής της ή επί της αξίας τυχών συμβάσεων παραγώγων για αντιστάθμιση κινδύνου;

• Εσείς θέλατε να ρίξετε το μπαλάκι σε τρίτο! Να μας συγχωρέσετε, κύριε Στουρνάρα, αλλά το Μνημόνιο δεν υποχρεώνει την ΤτΕ να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά απαιτεί να καταρτιστεί μια αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Αλήθεια, ολόκληρη κεντρική τράπεζα και δεν μπορεί να καλύψει το project μέσα από τις υπηρεσίες της;

• Βαλτός από τη διοίκηση της εταιρείας ή λειτουργεί για ίδιον όφελος; Γιατί τέτοια μυστικότητα περί του μεγαλομετόχου ο οποίος απαίτησε την επανεξέταση της απόφασης της Nexans για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου; Μπορεί να άλλαξαν οι συνθήκες με την επιβολή των capital controls, ωστόσο η σκοπιμότητα της ενέργειας παραμένει, αφού θα ενισχύσει τον δείκτη δανειακών υποχρεώσεων προς EBITDA.

• Από δικαιολογίες… τύπου εκλογών σε δικαιολογίες… περί ικανών management! Αληθεύει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για τις αλλαγές των διοικήσεων στα περισσότερα από τα περιφερειακά λιμάνια;

• Να πώς μια απόφαση της Δικαιοσύνης μπορεί είτε να ανεβάσει είτε να κατεβάσει λουκέτα σε μια επιχείρηση! Η μη αποδοχή της On Telecoms για επικύρωση της διαδικασίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Δικαίου, αναμένεται να την οδηγήσει σε πτώχευση και εκκαθάριση.

• Ποιοι είναι οι επιμέρους όροι της από 31.3.2015 συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Έδρασης και πιστωτριών τραπεζών; Και το λέμε γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, αλλάζει η σειρά των προνομιούχων πιστωτών, με τα πιστωτικά ιδρύματα να μπαίνουν μπροστά από εργαζομένους, ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

• Εξίσωση για δυνατούς λύτες! Αν ήταν μόνο το ξεκαθάρισμα των έργων μέσω ΕΣΠΑ, τότε ο άγνωστος (Χ) θα ήταν ένας, υπάρχει όμως και δεύτερος (Ψ), που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της αύξησης της εθνικής δαπάνης, εξέλιξη που δυσκολεύει τη λύση της.


Σχολιάστε εδώ