Έρχονται αλλαγές;

Μαθαίνουμε λοιπόν από πολύ έγκυρες πηγές πως τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και σε σειρά ανεξάρτητων αρχών μπορεί να απαιτηθούν αλλαγές. Τώρα, αλλαγές σε πρόσωπα θα είναι, αλλαγές σε καταστάσεις θα είναι …θα δούμε.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν πολλοί είναι εκείνοι που σιωπούν περιμένοντας τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αλλαγές προσώπων θα σημάνουν ευθεία πίεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, με τέτοιες πιέσεις, που μπορεί να είναι προς τη σωστή όμως κατεύθυνση, συνήθως οι ευρωπαίοι εταίροι βγάζουν …σπυριά. Όμως και η Δημοκρατία, Δημοκρατία. Θα πρέπει κάποιοι να συνηθίσουν πως υπάρχει κυβέρνηση και μάλιστα νόμιμα εκλεγμένη.

***

Ζήσε, Μάη μου…

Και όποιος κατάλαβε… κατάλαβε… δηλαδή κανένας και τίποτε, ούτε οι δανειολήπτες, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι θεσμικά αρμόδιοι, ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος!

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, σε μια ακόμη από τις πάμπολλες συνεντεύξεις του σχετικά με τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», ανέφερε τα περί λειτουργίας τοπικών κέντρων ενημέρωσης για χρέη, δημιουργίας Υπηρεσίας Πίστωσης Πλούτου και λοιπών σεναρίων επιστημονικής φαντασίας για το πώς και με ποια διαδικασία θα υλοποιηθεί η ιδέα του.

***

Αληθεύει

πως μεγάλη πολυεθνική ζορίζεται τόσο πολύ, που συζητά να μετατραπεί από θυγατρική σε απλή αντιπροσωπεία; Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχει και καμιά διακοσαριά εργαζόμενους.

***

Άλλη μια

«επιτυχία» της κυβέρνησης γενικά αλλά και των εταιρειών του κλάδου ειδικά! Γιατί η Ελλάδα έμεινε εκτός των ανταγωνιστικών τιμών του φυσικού αερίου που πρόσφερε η Gazprom μέσω δημοπρασιών; Σπεύδουμε να επισημάνουμε πως αν ήθελε, θα έβρισκε λύση στο θέμα της δικτύου πρόσβασης.

***

• Κουμπωμένοι υπήρξαν οι περισσότεροι επενδυτές και ομογενείς στο άνοιγμα που επεχείρησε ο πρωθυπουργός, με κυρίαρχα αρνητική την Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής (στη συνάντηση βέβαια το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό), μέχρι τη στιγμή που είδαν από κοντά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από κοντά κέρδισε τις εντυπώσεις, αν και ομολογουμένως οι περισσότεροι απαίτησαν αλλαγή πορείας στο θέμα των επενδύσεων και άρση της γραφειοκρατίας.

• Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε πολλές κατ’ ιδίαν επαφές με επενδυτές, ενώ ανανέωσε τα ραντεβού του και για αργότερα. Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Παππάς ανέλαβε πρόσφατα την αρμοδιότητα για τις επενδύσεις, έναν τομέα που είχε αναλάβει μέχρι πρόσφατα, αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία, ο Γιάννης Δραγασάκης.

• Εξελίξεις αναμένονται ως προς την πώληση θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο. Πρόκειται για θέμα που είχε απασχολήσει πρόσφατα τον Τύπο, το οποίο οδεύει προς αίσιο τέλος και θα φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία της μεγάλης τράπεζας της χώρας. Λίγη υπομονή λοιπόν.

• Περίεργα παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των ελλήνων εργαζομένων. Πρόσφατα, η εταιρεία Samsung αποφάσισε τη μείωση της παρουσίας της στη χώρα μας. Το θέμα όμως είναι πως η εταιρεία ζητάει από τους έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα της, παράλληλα όμως απολύει.

• Μείζον πρόβλημα προκύπτει για τα ελληνικά βιομηχανικά (τα έστω λιγοστά) είδη. Πηγές από την ΕΕ αναφέρουν πως προωθείται από τη (βιομηχανική) Γερμανία -πρωτίστως- αλλά και τη Γαλλία ρύθμιση με την οποία θα ονοματίζονται ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και τα εκτός τροφίμων είδη. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για πολλά ελληνικά βιομηχανικά είδη και αρκετές πατέντες.

• Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε δώσει 20.000 ευρώ για την αμοιβή γιατρών που θα εργάζονταν επί ένα εξάμηνο για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Λευκάδας. Τι συνέβη όμως και δεν προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην απορρόφηση αυτού του κονδυλίου;

• Επαφές με τραπεζίτες ξεκινάει (για την ακρίβεια ήδη ξεκίνησε) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Οι αρμοδιότητες που ανέλαβε ο τελευταίος δίνουν και την καλύτερη απάντηση σε όσους μιλούσαν για σενάρια περί «απομάκρυνσης» και «παραγκωνισμού του». Μάλλον κάποιοι τον μπέρδεψαν με κάτι άλλους.

• Μέχρι τώρα είχαμε στο κεφάλι μας μόνο τους «θεσμούς», εφεξής στο παιχνίδι μπαίνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις παράλογες απαιτήσεις ομάδας του που επιθεώρησε ντόπια έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της γερμανίδα ευρωβουλευτής Ingeborg Grassle ζήτησε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τις αρχαιολογικές έρευνες.

• Από ό,τι φαίνεται, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Με άλλοθι τον κίνδυνο να ξεμείνουν από πρώτη ύλη οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε και διέταξε την επίταξη εκτάσεων 1.141 στρεμμάτων στις κοινότητες Μαυροπηγής και Ποντοκόμης της Πτολεμαΐδας προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση.

• Εύλογη δεν είναι η απορία μας; Αν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις καπνοβιομηχανίες και οι καταγγελίες εναντίον τους για παραβάσεις κακώς έγιναν και καλώς απορρίφθηκαν, τότε ποιος ο λόγος που δεσμεύτηκαν να τροποποιήσουν ή / και να απαλείψουν τους επιμέρους όρους των νέων συμβάσεων συνεργασίας με τους διανομείς, προκειμένου να άρουν τις ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού;


Σχολιάστε εδώ