Χαμόγελα, επιτέλους, στη Χαριλάου Τρικούπη

Το σήμα για την επιχείρηση επέκτασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε άλλες δυνάμεις έδωσε η ίδια η κ. Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του τρίτου πόλου».

Πάντως, για την ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα συγκλίσεων και συνεργασιών μέσα στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε περιπτώσεις νομοσχεδίων και πρωτοβουλιών προοδευτικού χαρακτήρα ή λογικών και κοινά αποδεκτών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει ή να αποδεχθεί προϋποθέσεις που τέθηκαν και δημοσίως, δηλαδή ότι για να υπάρξουν συγκλίσεις και προσεγγίσεις θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να «ξεφορτωθεί» το ΠΑΣΟΚ πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η κ. Γεννηματά, πάντως, δεν θέλει να ανοίξει κύκλος αντιπαραθέσεων σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, όπου, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και την κυβερνητική πλειοψηφία πιθανότατα να εμφανιστούν δυσκολίες στη Βουλή, ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να έρχονται οι εφαρμοστικοί νόμοι, οπότε χρειάζεται προσοχή για να αξιολογηθούν οι όποιες εξελίξεις».

Αν και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει «καλή χημεία» και διάθεση για συζήτηση ακόμα και σε κρίσιμα ζητήματα μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, εκτιμά πως θα πρέπει η ηγεσία της Κουμουνδούρου να είναι πιο διακριτική και πιο προσεκτική ώστε να αποφεύγονται «άσκοπες εντάσεις», όπως αυτή που φάνηκε να δημιουργείται από το βράδυ της Κυριακής, με μια σειρά από φήμες ότι υπήρξε πρόταση για κυβερνητική συνεργασία στη διάρκεια του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος της κ. Γεννηματά στον κ. Τσίπρα, κάτι όμως που σχεδόν αμέσως διέψευσε το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ