Το… ντέρμπι των δημοσκόπων έγινε περίπατος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική ήταν η υποχώρηση της δύναμης του Ποταμιού, ενώ μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν η υπό τον Π. Λαφαζάνη Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να πιάσει το όριο του 3% και έμεινε εκτός Βουλής. Σε αντίθεση με την Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη, που ύστερα από προσπάθειες 20 και πλέον χρόνων θα δώσει το «παρών» στο Κοινοβούλιο. Πρωτόγνωρη αντοχή επέδειξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων υπερέβησαν το όριο του 3%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται προσωπικά ο Π. Καμμένος.

Παρά τα όσα είχαν προηγηθεί κατά την επτάμηνη κυβερνητική θητεία και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε σχεδόν ανέπαφη τη δύναμή του (35,46%) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (36,34%).

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μια ακόμη ήττα, την τέταρτη κατά σειρά, αν λάβει κανείς υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. Αν και αύξησε το ποσοστό της (28,10%) σε σχέση με τον Ιανουάριο (27,81%), έμεινε 7,5 μονάδες μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό παρότι αύξησε σημαντικά τη συσπείρωσή της, αποτέλεσμα της παρουσίας του Β. Μεϊμαράκη στην αρχηγία και της μεγάλης κινητοποίησης που έγινε κατά την προεκλογική περίοδο. Οι λόγοι που δεν κατάφερε να πετύχει κάτι καλύτερο, πολλοί (σ.σ.: Ρεπορτάζ σε άλλη στήλη). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) πέτυχε ένα αξιοπρεπές για τα δεδομένα της ποσοστό (6,28%) και έμεινε μία μονάδα μακριά από την τρίτη θέση που κατέλαβε η Χρυσή Αυγή (6,99%).

Δύο μονάδες κάτω (4,09%) από το ποσοστό του περασμένου Ιανουαρίου (6,05%) έμεινε το Ποτάμι, χάνοντας περί τους 150.000 ψηφοφόρους, που κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο προς τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η αποτυχία αποδίδεται στο γεγονός ότι το κόμμα κατέβηκε στις εκλογές χωρίς να έχει σαφές πρόγραμμα.

Το μέτωπο Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου-Γλέζου απέτυχε παταγωδώς, συγκέντρωσε 2,86% και έμεινε εκτός Βουλής. Και αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι οι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και δεν θέλουν να ρισκάρουν με πάσης φύσεως πειράματα.

Η στήριξη που είχαν από τον Γ. Βαρουφάκη ενδεχομένως να τους ζημίωσε, αποκλείεται πάντως να τους ωφέλησε.

Την ίδια στιγμή ο Β. Λεβέντης με 3,43% περνούσε το κατώφλι του Κοινοβουλίου. Κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, όπως ακριβώς τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,69% πιστοποίησαν την αντοχή τους και μετέχουν εκ νέου στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Σχολιάστε εδώ