ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ στη ΝΔ οι «φαμίλιες»

Η αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανής, εντείνεται προϊόντος του χρόνου και όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση. Είναι δε αποτέλεσμα της βαριάς ήττας που υπέστη η παράταξη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, συνέπεια της απουσίας προγράμματος και της έλλειψης στρατηγικής. Ήττα που άνοιξε τον κύκλο της αμφισβήτησης του Β. Μεϊμαράκη, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

Να σημειωθεί ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να αρνείται να είναι υποψήφιος, προβάλλοντας μια σειρά λόγους που δεν κρίνονται ιδιαίτερα πειστικοί. Η εντύπωση που δίνει στους συνομιλητές του είναι ότι έχει… λιποψυχήσει, ότι δεν πιστεύει και κυρίως δεν αντέχει, ως εκ τούτου δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το εγχείρημα. Φοβάται ότι ο Αλ. Τσίπρας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει προλάβει να ανακάμψει και ο ίδιος θα φορτωθεί μια ακόμη ήττα. Η επιλογή να ξεκινήσουν τώρα και μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού είναι το «καλύτερο δώρο» για τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση, που θα μπορέσουν ανενόχλητοι να περάσουν όλα τα επώδυνα μέτρα και τις δύσκολες αποφάσεις.

Η άρνηση του Β. Μεϊμαράκη να κατέβει υποψήφιος έχει φέρει προ αδιεξόδου το καραμανλικό στρατόπεδο, που δεν θέλει με τίποτα να περάσει στα χέρια είτε του Κυρ. Μητσοτάκη είτε πολύ περισσότερο του Μ. Βορίδη και μέσω αυτού ξανά υπό την εποπτεία του Αντ. Σαμαρά. Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εμφανίζονται ενοχλημένοι, αν όχι εξοργισμένοι, με τη στάση που κρατάει ο κ. Μεϊμαράκης, ένας εξ αυτών μάλιστα έλεγε την Παρασκευή το βράδυ ότι: «Ε, δεν θα τον παρακαλέσουμε κιόλας». Μέχρι πάντως να ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση με τον κ. Μεϊμαράκη, η εντολή που έχει δοθεί προς Καραμανλικούς είναι να μη συζητήσουν και κυρίως να μη βάλουν την υπογραφή τους σε καμιά υποψηφιότητα. Ανάλογη εντολή λέγεται ότι έχει δοθεί από τον κ. Σαμαρά προς τα δικά του στελέχη. Έντονη δυσφορία για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζουν και πολλά από τα κορυφαία στελέχη, που χαρακτηρίζουν ακατανόητη και επιζήμια για την παράταξη την όλη συμπεριφορά του. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, θα δεχθεί τα «πυρά» στελεχών που είχαν την πρόθεση να τον στηρίξουν. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη αν κατέβει υποψήφιος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η ίδια την αρχηγία. Κόντρα στον Κυρ. Μητσοτάκη, που έσπευσε πρώτος από όλους να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο οποίος ζητεί να κριθεί για την ως τώρα πολιτική διαδρομή του και όχι για το επώνυμό του. Γνωρίζει δε ότι το γεγονός πως είναι γιος του Κ. Μητσοτάκη θα λειτουργήσει αρνητικά για μια μερίδα ψηφοφόρων, ενώ ενδόμυχα φοβάται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης είναι πιθανόν να βγουν στο φως διάφοροι «σκελετοί» που κρύβει στην ντουλάπα του (Ζήμενς). Η τρίτη υποψηφιότητα θα προέλθει από την πλευρά των Μ. Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη (αν δεν είναι ο πρώτος, θα είναι ο δεύτερος), οι οποίοι «ηγήθηκαν» της επιχείρησης αμφισβήτησης του Β. Μεϊμαράκη μετά την ήττα στις εκλογές και τον ανάγκασαν να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.
Οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης γνωρίζουν ότι ακόμη και με την υπόγεια στήριξη του Αντ. Σαμαρά (με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών ο πρώτος, παρότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπήρξε συνάντηση) έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν την κούρσα της διαδοχής. Πρόθεσή τους είναι να καταγράψουν τη δύναμή τους στην παράταξη και σταδιακά να αυξήσουν την επιρροή τους, με απώτερο σκοπό στην κατάλληλη στιγμή να βγουν έξω και να ιδρύσουν ένα νέο κόμμα, που θα κινείται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς, με στόχο να στεγάσει τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ και τμήμα των ακραίων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Προσδοκούν δε στο μέλλον να βαδίσουν στα αχνάρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αν και μικρό κόμμα, πέτυχε να γίνει κυβερνητικός εταίρος, να αποκτήσει εξουσία και «οφίτσια». Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ο κ. Βορίδης διατείνεται ότι έχει υπό την επιρροή του τουλάχιστον 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στάση αναμονής, εν όψει της τελικής απόφασης του Β. Μεϊμαράκη, τηρούν μια σειρά «δελφίνοι», όπως οι Ν. Δένδιας και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο να κατέβει στην κούρσα και ο Μ. Κεφαλογιάννης.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο επόμενος αρχηγός πρέπει να προέλθει από τη νέα γενιά, στη λογική προφανώς του αντι-Τσίπρα. Έτσι έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των Β. Κικίλια, Κ. Μπακογιάννη και Απ. Τζιτζικώστα. Στο πλαίσιο αυτό ο τελευταίος έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης υπογραφών κυρίως από τις νομαρχιακές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος. Στην περίπτωσή του υπάρχει ωστόσο ένα σοβαρό κώλυμα: Δεν είναι βουλευτής, κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία στο Κοινοβούλιο, ενώ το ίδιο κώλυμα έχει και ο Κ. Μπακογιάννης. Η λύση που προτείνεται, παράδοξη όσο και αναποτελεσματική, είναι αυτή της διαρχίας: Ο κ. Τζιτζικώστας (ή ο κ. Μπακογιάννης) να είναι αρχηγός και ένα δεύτερο στέλεχος να αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο μεταξύ, τον κίνδυνο ευτελισμού της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, λόγω της πλειάδας υποψηφίων που δεν έχουν ούτε το πολιτικό εκτόπισμα ούτε την απήχηση για να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης. Π. Τατούλης, Γ. Πατούλης και Π. Ψωμιάδης συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων.


Σχολιάστε εδώ