Πώς ράφτηκε το κοστούμι της νέας κυβέρνησης!
Το αποτέλεσμα ήταν καραμπόλες αλλά και εκπλήξεις, με πιο σημαντική την έξοδο του αρμόδιου υπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του αρεοπαγίτη Παν. Νικολούδη, όπου -όπως ακούσαμε- υπήρχαν κάποια… σύννεφα. Έτσι, τη θέση του πήρε ο παντός καιρού πρώην Εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έχει αφήσει έργο από όποια πολιτική θέση έχει περάσει. Δική του επιτυχία ήταν και η εξέταση του Φαλτσιάνι, στην πρεσβεία μας στο Παρίσι, από τους τέσσερις Εισαγγελείς που ταξίδεψαν επί τούτου στη γαλλική πρωτεύουσα.
Από καλή πηγή μάθαμε ότι η απάντηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε όποιο υπουργείο κι αν του πρόσφερε ο πρωθυπουργός ήταν: «Δεν θα πάρω». «Όχι» είπε και για το Παιδείας και για το Εξωτερικών, στη θέση που πήρε ο Δημήτρης Μάρδας.
Η σκέψη για σύσταση υπουργείου Προγραμματισμού, που θα είχε την ευθύνη της υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου αλλά και της αξιοποίησης των μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, ματαιώθηκε λόγω βέτο που έβαλε ο Ευκλείδης, ο οποίος συνεχίζει ως υπουργός Οικονομικών.
Κι αυτό διότι θα ήταν… υφιστάμενος του υπουργού που θα αναλάμβανε το εν λόγω υπουργείο, και εν προκειμένω του Γιώργου Χουλιαράκη – θυμίζουμε ότι διαδέχθηκε τον Βαρουφάκη ως επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Τελικά ο κ. Χουλιαράκης έμεινε ως αναπληρωτής στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ήταν υπηρεσιακός υπουργός, και θα έχει και την αρμοδιότητα παρακολούθησης της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου.
Η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά έχει δύο μέλη της και στη νέα κυβέρνηση, όπως και στην προηγούμενη. Ο επικεφαλής του «Πράττω» παραμένει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο πρώην στρατηγός Νίκος Τόσκας αναβαθμίστηκε με την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως αναπληρωτής υπουργός, από υφυπουργός Άμυνας που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Έκπληξη ήταν η συμμετοχή του πρώην πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη ως υφυπουργού Παιδείας.
Όπως έλεγαν, η επιλογή να μετέχει στην πολιτική ηγεσία ένας πανεπιστημιακός κρίθηκε απαραίτητη εν όψει του σημαντικού νομοσχεδίου που θα πάει σύντομα στη Βουλή για τη διοίκηση των πανεπιστημίων (Συμβούλιο Ιδρύματος, Πρυτανικό Συμβούλιο κ.ά.).
Φαίνεται, όμως, ότι το υπουργείο αυτό έχει από παλιά πολλές… αμαρτίες, που επανεμφανίστηκαν και με τη νέα πολιτική ηγεσία. Ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ιεραρχίας η τοποθέτηση του νέου υπουργού Νίκου Φίλη λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει για το προσκύνημα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας (αναλυτικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη). Αντιδράσεις, και μάλιστα έντονες, υπάρχουν και για την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου λόγω των θέσεών της στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα σε όσα έχουν σχέση με την Ιστορία της πατρίδας μας. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκαλούν «νέα Ρεπούση». Να θυμίσουμε ότι η Μαρία Ρεπούση στο βιβλίο Ιστορίας που έχει γράψει, το οποίο διδασκόταν στα σχολεία, έλεγε ότι στη Σμύρνη υπήρξε… συνωστισμός και όχι σφαγή του ελληνικού πληθυσμού.
Μάλιστα, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ύστερα από πρόταση του Κουβέλη, τοποθετήθηκε υφυπουργός Παιδείας, προφανώς ως ανταμοιβή για την προσφορά της στην αλλοίωση της Ιστορίας μας…