Πολ Κρούγκμαν: Κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το κράτος πρόνοιας!
Ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ και είναι πολύ γνωστός στη χώρα μας επειδή από το 2009 ασχολείται με την ελληνική οικονομική κρίση, είναι σαφέστατος: Δεν είναι τυχαία η επιμονή των δανειστών -με προεξάρχοντα τον αδίστακτο γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλ. Σόιμπλε- σε μια συνταγή η οποία, αντί να έχει γιατρέψει τον ασθενή, ή έστω να έχει βελτιώσει κάπως την υγεία του, τον έχει κάνει χειρότερα. Και αντί να αλλάξουν τη συνταγή, επιμένουν στην ίδια, κάτι που λογικά σημαίνει ότι οι δανειστές θέλουν να κρατήσουν μόνιμα την Ελλάδα στην εντατική, μεταξύ ζωής και θανάτου!
Και αυτό όχι χωρίς λόγο, λέει στη συνέντευξη που έδωσε ο Πολ Κρούγκμαν στην «Καθημερινή». Απαντώντας στην ερώτηση γιατί επιμένουν σε μια πολιτική που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είπε:
– Πίσω από την επιμονή στη λάθος λύση υπάρχουν τα συμφέροντα, κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το κράτος πρόνοιας.
Και έχει απόλυτο δίκιο, όπως δείχνουν τα μέτρα που προβλέπονται ήδη στο 3ο Μνημόνιο, όπως το ότι οι συντάξεις, καθώς και τα επιδόματα, θα καλύπτονται μόνο από τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, με την οποία καλύπτονται μέχρι τώρα τα ελλείμματα. Και αυτό σημαίνει τεράστιες περικοπές.
Να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο Β
Ο Πολ Κρούγκμαν προειδοποιεί τη νέα κυβέρνηση ότι απαραιτήτως πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο Β, αλλιώς θα πρέπει να τηρήσει πιστά τη συμφωνία.
Στο ερώτημα τι θα συμβούλευε την κυβέρνηση, η απάντησή του ήταν:
– Αν δεν είναι κάποιος διατεθειμένος να τραβήξει τη σκανδάλη με ένα σχέδιο Β, τότε πρέπει προς το παρόν να ακολουθήσει τη διαδικασία. Και θα σας έλεγα να ετοιμάσετε ένα σχέδιο Β, να μην πιστέψετε ότι οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν, διότι το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Το θεωρώ απίθανο.
Και πρόσθεσε: «Κανένα κράτος δεν τα έχει πάει καλά σε καθεστώς λιτότητας. Η Ισπανία, στην οποία επιβλήθηκε το ένα τρίτο της λιτότητας που έχει υποστεί η Ελλάδα, δεν τα πάει καλύτερα από εσάς»!
Έρχεται η σειρά της Φινλανδίας!
Επίσης, στη βάση τού ότι «η έλευση του ευρώ δυσκόλεψε πολύ τη διαχείριση κρίσεων», σαφής ήταν η πρόβλεψή του πως «μια από τις χώρες που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την οικονομία της είναι η Φινλανδία»!