Οι εσωκομματικές ισορροπίες της νέας κυβέρνησης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωκομματική γεωγραφία σε κυβερνητικό επίπεδο, που διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Οι Προεδρικοί

Το στρατόπεδο των Προεδρικών περιλαμβάνει τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως είναι οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Κοντά σε αυτούς βρίσκεται μια δεύτερη ομάδα, που αποτελείται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη αλλά και τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Σταύρο Κοντονή, Γιάννη Αμανατίδη.

Οι «53»

Τα βασικά στελέχη που εκπροσωπούν την ομάδα των «53» στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Ξεχωριστή ομάδα, αλλά πολύ κοντά στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί η Πλατφόρμα 2010, που περιλαμβάνει τους Γιάννη Μπαλάφα και Σία Αναγνωστοπούλου.

Οι ΠΑΣΟΚογενείς

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των λεγόμενων «πασοκογενών», με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, του Μάρκου Μπόλαρη, που ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις θεωρούνται οι Γ. Μουζάλας και Θ. Πελεγρίνης, με τον πρώτο να αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όπως και ο «αόρατος τεχνοκράτης» Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται ακόμα οι Χ. Βερναδάκης, Κ. Φωτάκης, Δ. Παπαγγελόπουλος η Ρ.

Αντωνοπούλου και ο Τ. Πετρόπουλος, που πήρε το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Σχολιάστε εδώ