Μπούρδες…

Αναφερόταν στους ξένους αναλυτές, στους οικονομέτρες του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στα think tanks των βιομηχάνων και των εμπόρων «που ήταν σίγουροι και θα στοιχημάτιζαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 1% τουλάχιστον».

Όμως, «παρά την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7%, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και τη Eurostat»! Ποια είναι η εξήγηση; Τη δίνει ο ίδιος ο αρθρογράφος: «Ίσως γιατί οι Έλληνες έχουν λεφτά στο σπίτι ή στο εξωτερικό, ίσως γιατί η παραοικονομία έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση απ’ όσο θεωρούν οι μελετητές, ίσως γιατί οι οικονομέτρες είπαν για μία ακόμη φορά μπούρδες».

Το είχε ζήσει ο Ποττάκης

Και έχει απόλυτο δίκιο ο καλός συνάδελφος Ζώης Τσώλης. Την ανυπολόγιστη δύναμη της παραοικονομίας την είχε επισημάνει ο Γιάννης Ποττάκης, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, το 1983. Υπήρχαν βραδιές, όπως μου είχε εξομολογηθεί, που μαζί με τον Δημήτρη Πιτσιώρη, ο οποίος ήταν υφυπουργός, βλέποντας την καθοδική πορεία της οικονομίας, έλεγαν: «Τελειώσαμε»… Και ξαφνικά, τις αμέσως επόμενες μέρες, έβλεπαν την οικονομία να παίρνει την πάνω βόλτα. «Ήταν η παραοικονομία, που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τη δύναμη… παρέμβασης που είχε», ήταν η διαπίστωσή τους.

***

Αναγκαίος ο Δρίτσας

• Τον παρουσίαζαν όλοι, δεδομένα, εκτός κυβερνητικού σχήματος λόγω των διαφωνιών για την πώληση του 67% ή του 51% του ΟΛΠ στην Cosco, που προεκλογικά εξέφραζε. Όμως, ο Θοδωρής Δρίτσας έχει προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και παρέμεινε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο πειραιώτης βουλευτής, δεν μπορούσε να μείνει εκτός για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με τη σύζυγο του Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία και δεν υπουργοποιήθηκε, άρα δεν μπορούσε να υπάρξει και δεύτερη… οικογενειακή απώλεια. Ιδιαίτερα σε μια φαμίλια με αγώνες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατία.

• Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με τη μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε Α’ και Β’ Πειραιώς. Το κόμμα, λοιπόν, ελλείψει άλλου ισχυρού ονόματος, έπρεπε να τιμήσει με ένα υπουργείο το πλέον προβεβλημένο στέλεχος στις δύο λαϊκές περιφέρειες. Ποιος καλύτερος από τον Πειραιώτη κ. Δρίτσα;

• Το ενδιαφέρον στην υπόθεση του νέου υπουργού πάντως είναι πως πολλοί απογοητεύτηκαν με την παραμονή του, καθώς είχαν σοβαρά σχέδια για το μεγάλο λιμάνι, που τώρα χαλάνε. Κοντά σε αυτούς και μερικοί που ήλπιζαν σε παραμονή του υπηρεσιακού Χρήστου Ζώη. Ε, και ο τελευταίος είχε δώσει πολλές υποσχέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας πρόσεχε τι έταζε.

***

Είδαν χρήμα…

…και έρχονται τρέχοντας οι Δανοί να τα κονομήσουν, διαψεύδοντας όλο εκείνο το… σκυλολόι που από πρωίας μέχρι βαθείας νυκτός λέει ότι η Ελλάδα βουλιάζει. Η δανέζικη αλυσίδα καταστημάτων επίπλων JYSK αποφάσισε να… εισβάλει στην ελληνική αγορά και να κοντραριστεί με την ΙΚΕΑ. Σε πρώτη φάση, θα ανοίξει μέσα στο 2015 τέσσερα καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Άντε τώρα να πουν οι γνωστές Κασσάνδρες ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά…

Αν ήταν έτσι, τρελοί είναι οι δανοί επιπλάδες να έρθουν;

***

Ο Τρύφωνας καραδοκεί…

– Σε πλήρη ανάλυση όλων των κρατικών ακινήτων και των ενοικίων, που διάφοροι ιδιώτες δεν πληρώνουν εδώ και χρόνια, προχωρά ο δραστήριος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μαθαίνουμε πως τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι τεράστιο πρόβλημα για το Δημόσιο, που βλέπει διαρκώς να «μπάζει» το σύστημα παρακολούθησης αυτών των υποθέσεων.

– Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στα σχέδια του υπουργού είναι να κληθούν να πληρωθούν όλες οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις, ακόμα και αν πηγαίνουν πίσω σε μεγάλο βάθος χρόνου. Και αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που για χρόνια δεν απέδιδαν στο Δημόσιο τα αναλογούντα ενοίκια, κερδίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά ποσά.

– Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου πάρκινγκ σε χώρο του Δημοσίου, γραφείων που ενοικίαζαν ιδιωτικές εταιρείες καθώς και άλλων κρατικών φιλέτων.

• Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας χάνει σημαντικό μηνιαίο μίσθωμα λόγω της επιλογής του υπουργείου Οικονομικών να μετεγκαταστήσει υπηρεσίες του εκεί άμεσα;

• Αδυναμία δηλώνουν στον ΟΑΕΕ στην προσπάθεια διασταύρωσης δηλωθέντων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να προχωρήσει η επιβολή εισφοράς βάσει του πραγματικού τζίρου. Όλα λοιπόν παραπέμπονται στη δημιουργία περιουσιολογίου και… βλέπουμε.

***

Οι κακές σχέσεις…

• Εκτός οικονομικού κύκλου βρέθηκε ο Δημήτρης Μάρδας. Μαθαίνουμε πως ο βορειοελλαδίτης υφυπουργός, πλέον, Εξωτερικών πλήρωσε τις κακές του σχέσεις με τον Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τις ατυχείς δηλώσεις που έσπευσε να κάνει όσον αφορά την υπόθεση Φλαμπουράρη, δίχως όμως να ελέγξει και τις σκοπιμότητες που αυτή είχε. Ο ίδιος βέβαια μάζεψε τις διαρροές του, όμως, όπως και να έχει, όταν το κόμμα σου δίνει μια μάχη, πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός.

• Τι συμβαίνει με τα έργα των ΕΛΤΑ και γιατί υπάρχει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα; Ο εισαγγελέας θα παρέμβει για πεπραγμένα του τελευταίου πενταμήνου στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

• Έπιασαν οι ευχές ή απλά διαθέτει καλύτερο management; Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, που κινεί με ρυθμούς χελώνας τις διαγωνιστικές διαδικασίες εκμίσθωσης ακινήτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή βρίσκεται στην τελική φάση για την ξενοδοχειακή της μονάδα στο Κολωνάκι και μάλιστα με έντονο το ενδιαφέρον από 14 υποψηφίους.

• Απορίας άξιον! Γιατί η αξιοποίηση των 1.200 στρεμμάτων του ΟΣΕ στο Θριάσιο δεν συνδυάστηκε με την αντίστοιχη των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑ ΟΣΕ, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό τίμημα και για τις δύο;


Σχολιάστε εδώ