Με τόσα λεφτά, κάνουν και τους ρουφιάνους…

Είναι από τις ξεχωριστές περιπτώσεις διπλωματών, με εμπειρία και τσαγανό, αλλά ενοχλεί διάφορους σφουγγοκωλάριους κάθε εξουσίας.

Από τις Βρυξέλλες μαθαίνουμε επίσης ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις «κολοστομίας». Μια από τις περιπτώσεις αφορά κάποιον εμπειρογνώμονα που ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ρουφιανεύουν και θάβουν συναδέλφους και προϊσταμένους από την εποχή ακόμη του παλιού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τώρα έχουν πηδήξει στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως, εκτός από τα υπηρεσιακά συμβούλια, θα έπρεπε και η δικαιοσύνη να διερευνήσει πώς υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που παραμένουν διαρκώς, τουλάχιστον επί εικοσαετία, αποσπασμένοι στο εξωτερικό;

Αν υπολογίσει κάνεις τα 6-7 χιλιάδες ευρώ ως επίδομα εξωτερικού, τα πληρωμένα σχολεία των παιδιών και τον μισθό που τρέχει στην Ελλάδα, τα «κέρδη» φθάνουν τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Με τόσα λεφτά, μάλλον αναμενόμενο είναι και κωλοτούμπες να κάνουν και να ρουφιανεύουν.

Απλώς θα έπρεπε η νέα κυβέρνηση να αρχίσει να χτυπά τη διαφθορά και στα χαμηλά πατώματα. Και το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μη γνωρίζει. Ας ρωτήσει τον κ. Κοτζιά, που ξέρει πρόσωπα και πράγματα…

***

Τι γύρευε στην Ελβετία ο Αναστασιάδης;

Σας έχουμε προειδοποιήσει ότι τα πράγματα στο Κυπριακό δεν πάνε πολύ καλά και η απόδειξη είναι ότι κάθε τρεις και λίγο τρέχει η κυπριακή κυβέρνηση να διαψεύδει και να «εξηγεί» τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί. Έτσι, αφού προκλήθηκε θόρυβος με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί για την ενόχληση που προκαλούν οι Ελληνοκύπριοι, που παγιώνουν στα Κατεχόμενα και επισκέπτονται τις περιουσίες τους που παράνομα κατέχουν Τουρκοκύπριοι και έποικοι, και αφού διέψευσαν τις δηλώσεις του για την πορεία των συνομιλιών (που εξέθεταν την κυπριακή κυβέρνηση), τώρα υποχρεώθηκε η Λευκωσία να διαψεύσει τις δηλώσεις του για το φυσικό αέριο.

• Ο κ. Ακιντζί αποκάλυψε κάτι που είναι εξόχως σημαντικό. Τόνισε ότι ενώ όλοι συζητούν πώς θα εξαχθεί το φυσικό αέριο της περιοχής χωρίς να εξαναγκαστεί η Κύπρος να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας, που θέλει το φυσικό αέριο να περνά από το έδαφός της, ο κ. Αναστασιάδης είχε «μυστικές επαφές» με τουρκικές εταιρείες, η μια εξ αυτών μάλιστα κρατική, για το ακριβώς αντίθετο: Την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα φθάνει στην Τουρκία.

• Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επαφές πριν από μερικούς μήνες με τουρκικές εταιρείες που είχαν στείλει απεσταλμένους τους στη Λευκωσία, χωρίς φυσικά να υπάρξει πρόοδος.

• Στην Κύπρο πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι εφημερίδες όπως η «Σημερινή» έγραψαν ότι ο κ. Αναστασιάδης, στο περιθώριο κάποιας επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, μετέβη με λίαρ τζετ φίλου του κυπρίου επιχειρηματία στην Ελβετία, που συναντήθηκε διερευνητικά με τους εκπροσώπους των τούρκικων εταιρειών.

Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Ακιντζί και η «Σημερινή» κάνουν λάθος και δεν έχει υπάρξει τέτοια συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εάν είχε γίνει θα υπονόμευε τα κυπριακά συμφέροντα και τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας.

Μολυβιάτης, ο άνθρωπος και ο ακέραιος

Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός του Π. Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Διπλωματική Υπηρεσία, την ημέρα της παράδοσης των καθηκόντων του ΥΠΕΞ στον Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Μολυβιάτης μίλησε με θερμά λόγια για τους διπλωμάτες και το προσωπικό του ΥΠΕΞ και τους αποχαιρέτησε οριστικά πια, καθώς, όπως έλεγε ο ίδιος, τώρα πια ούτε θα του ζητήσουν πάλι να αναλάβει τέτοια καθήκοντα αλλά και ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μια τέτοια τιμητική πρόταση, μια και τα χρόνια πλέον είναι πολλά και βαριά για τέτοια καθήκοντα.

• Τέτοιες περιόδους, άλλοι θα προτιμούσαν να πάνε στη ΓΣ του ΟΗΕ, χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι Αμερικανοί και αρχίσουν να ζητούν συναντήσεις. Τώρα μαθαίνουμε ότι δεν έφθανε η συνάντηση Κοτζιά – Κέρι, αλλά κάποιοι έχουν ζητήσει να υπάρξει συνάντηση και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών…

Ας έχουν υπόψη τους, όσοι συμβουλεύουν τον κ. Τσίπρα, ότι οι Αμερικανοί σε τέτοιες συναντήσεις απλώς υποβάλλουν αιτήματα, τα οποία συνήθως δεν μπορείς να απορρίψεις, τουλάχιστον όλα…

• Φιλόδοξη η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς να διοργανώσει στην Αθήνα, από 18-20 Οκτωβρίου, διεθνή διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Το ξέρει αυτό το «έργο» πολύ καλά ο κ. Κοτζιάς και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αφού δουλεύουν χρόνια πάνω σε τέτοια μοντέλα. Και ο ίδιος έχει προωθήσει αντίστοιχα μοντέλα την εποχή που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ.

Καλός παίκτης σε τέτοια θέματα ο κ. Κοτζιάς, ξέρει την αδυναμία των Αμερικανών σε τέτοια σχήματα διαλόγου, στρογγυλών τραπεζών, brain storming, κ.λπ. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι ανακοίνωσε τη σύγκληση της διάσκεψης την παραμονή της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

• Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι σε τέτοιες περιόδους εντάσεων και αντιπαραθέσεων, τέτοιες θεωρητικά χαμηλών τόνων και επιδιώξεων συναντήσεις πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, για να μην κινδυνεύουν να εκτροχιασθούν από τυχαία περιστατικά…

• Ποιος είπε ότι η «Μεγάλη Αλβανία» έχει μπει στο ράφι;

Το περασμένο Σάββατο, στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας, συγκεντρώθηκαν όλα τα αλβανικής καταγωγής μέλη δημοτικών συμβουλίων της περιοχής, όπου κυριαρχεί η αλβανική μειονότητα. Εκεί λοιπόν αποφάσισαν για τη συγκρότηση Κοινότητας Αλβανικών Δήμων, στην οποία πρόεδρος ορίσθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αλβανικής Μειονότητας Σερβίας, που είναι και δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Γ. Μουσλίου.

Θεωρητικά, η κίνηση αυτή είναι αντίδραση στην αντίστοιχη κίνηση που έκαναν οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο ιδρύοντας Κοινότητα Σερβικών Δήμων Κοσόβου.

• «Στόχος της Κοινότητας είναι να διασφαλιστούν για τους Αλβανούς στην κοιλάδα του Πρέσεβο τα ίδια δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στους Σέρβους στους τομείς της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της περίθαλψης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει άλλα μέτρα και σταθμά για τους Σέρβους στο Κόσοβο και για τους Αλβανούς στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Εάν η Σερβία θέλει να γίνει μέρος της Ευρώπης, πρέπει να αναγνωρίσει στους Αλβανούς όλα τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο κ. Μουσλίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε αναμπουμπούλα στην περιοχή ο… αλβανικός εθνικισμός είναι που χαίρεται και προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα.

• Ο Κ. Οζερσάι, ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς επί Έρογλου, προχώρησε σε μια αναμενόμενη κατά πολλούς κίνηση. Ανακοινώσε την ίδρυση νέου κόμματος, που θα καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μετά την ηγεμόνευση του χώρου αυτού από τον Ντενκτάς αρχικά και από τον Έρογλου πιο μετά. Το γεγονός εξάλλου ότι ο Έρογλου δεν έκανε πίσω στις τελευταίες «εκλογές», υποχρεώνοντας τον Οζερσάι να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, στοίχισε στον ίδιο την Προεδρία και οδήγησε στην ανάδειξη του Ακιντζί στη θέση του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ