Κόλπα…

• Γιατί, άραγε; Αληθεύει ότι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), αν και υποτίθεται ότι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, δεν προσφέρει τη δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να εφαρμόσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

• Ας ξαναελεγχθούν τουλάχιστον οι υποθέσεις που βγάζουν μάτια! Με αφορμή τη δικαστική εξέλιξη της Neoset, για την οποία οι διοικήσεις της βρίσκονται αντιμέτωπες και με το αδίκημα της δόλιας χρεοκοπίας, αναρωτιόμαστε πόσες ακόμη πρώην αλλά και νυν εισηγμένες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες παράτυπες μεθόδους προκειμένου να υφαρπαγούν περιουσιακά στοιχεία (σήματα, η φήμη, η πελατεία, το know how κ.λπ.), προκαλώντας σοβαρές ζημίες στους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων είθισται να είναι η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει, λέει ο λαός! Εν όψει και της ετήσιας συνάντησης των διαχειριστών κεφαλαίων της Fairfax, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και ο ιδρυτής της κ. Watsa, ο πρόεδρος της Eurobank κ. Καραμούζης, προκειμένου να προστατέψει την περιουσία του βασικού του μετόχου, απαίτησε από την κυβέρνηση οι επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να μην προκαλέσουν μεγάλο dilution, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

• Για να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία, πού θα χρησιμοποιηθεί από τους εμπλεκομένους κατά το δοκούν; Γιατί θα πρέπει, σώνει και καλά, να προσληφθεί εξωτερικός σύμβουλος προκειμένου να αποτιμήσει την αξία του τροχαίου υλικού της ROSCO, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησής της;

• Πέντε χρόνια μετά τη φερόμενη ως χειραγώγηση στη μετοχή της εταιρείας Paperpack Τσουκαρίδης, θα είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κατηγορία ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου, που θα προσφύγουν οι θιγόμενοι. Αυτό πάντως που διαφαίνεται από την υπόθεση είναι ότι ενώ στη φούσκα του ’99 πρωταγωνιστούσαν, πέραν των βασικών μετόχων, οι ΑΕΛΔΕ και οι ΑΧΕ, το 2010, που υποτίθεται ότι είχε θεσμοθετηθεί αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, τη σκυτάλη έλαβαν κυρίως οι ΑΕΠΕΥ.

• Από ό,τι φαίνεται, για κάποιους χρήματα υπάρχουν… στον ΟΑΣΘ! Τι και αν οι εργαζόμενοί του προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, εντούτοις ο πρόεδρός του κ. Στεφανίδης επιμένει στην ανάθεση του ελέγχου της εισιτηριοδιαφυγής σε ιδιωτική εταιρεία.

• Η ΡΑΕ, οι νόμοι 4011/2011 και 4315/2014, το ΣτΕ που τους ερμήνευσε; Ποιοι φρόντισαν, πέραν του δέοντος, να εξαιρέσουν τους αυτοπαραγωγούς ενέργειας (ΑΠΕ) από την καταβολή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), την ώρα μάλιστα που ο απλός καταναλωτής υποχρεούται να το πληρώσει για λόγους δημόσιου συμφέροντος;

• Δεν το φοβόμαστε το νέο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι θα τα βρει με όλους εκείνους που μέχρι πρότινος είχε βαφτίσει ως μεγαλοσυμφέροντα! Πρώτη και καλύτερη εξυπηρέτηση αναμένεται να είναι η επίσπευση της επαναλειτουργίας του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Άλλοθι, οι 500 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι 2.000 έμμεσες.

• Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της ναυτιλιακής δραστηριότητας της Revoil σε τρίτους; Μήπως καθυστερεί επειδή κάποιοι από τη διοίκηση επιδιώκουν να την οδηγήσουν στην αγκαλιά ορισμένων βασικών μετόχων έναντι χαμηλού τιμήματος;

• Σε μια εποχή που αυτού του είδους τα εχέγγυα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Με την πλάτη ποιων πιστωτικών ιδρυμάτων (ντόπιων ή / και αλλοδαπών, ενός ή κοινοπραξίας), με τι κόστος χρήματος (πέριξ του euribor συν ποσό) και με τι είδους εξασφαλίσεις εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V;

• Γιατί η διοίκηση της ΕΒΖ δεν φρόντισε να δώσει ανταγωνιστικές τιμές; Ποιος ο λόγος που οι σέρβοι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν να παραδώσουν την παραγωγή τους σε άλλα εργοστάσια, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ενός εκ των δύο της ελληνικής αγροτοβιομηχανίας;

• Δεν θα είναι η τελευταία που θα αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αξιών και ουδείς (συμπεριλαμβανομένης και της στήλης) δεν μπορεί πλέον να κατηγορήσει τη μαζική αυτή φυγή! Τη σκυτάλη φαίνεται να λαμβάνει η Intralot, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να το λέει ξεκάθαρα: «Η παραμονή στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν έχει τα οφέλη του παρελθόντος».

• Λόγοι πάντως υπάρχουν πολλοί! Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι μια πιθανή διαγραφή της μετοχής της Προοδευτικής από το Χρηματιστήριο θα αποτελέσει κατά ανάγκη κακή είδηση για τη διοίκησή της.

• Περί της Σελόντα ο λόγος! Νυν πιστωτές και πρώην βασικοί μέτοχοι έδωσαν μάχη, προκειμένου να μην προχωρήσει η ανάκληση μέλους του διοικητικού της συμβουλίου και η εκλογή νέου, υποβάλλοντας αίτηση αναβολής.

• Κάποια από τα δημοσιογραφικά τζουκ μποξ που ασχολούνται με τα του τουρισμού, θα πρέπει να σταματήσουν να λένε το τραγούδι ανάλογα με το ποιος τους ρίχνει το κέρμα! Δεν μπορούν να απαιτούν από τους πολλούς φορολογούμενους να καλύψουν τις φοροαπαλλαγές των λίγων. Αυτό που έχει σημασία είναι η επικείμενη κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ να περιοριστεί μόνο στις νησιωτικές περιοχές με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο θα προκύπτει από πραγματικά στοιχεία.


Σχολιάστε εδώ