Ιστορία μου, αμαρτία μου

Έτσι, προχθές, η Επιτροπή επισκέφθηκε επτά «προβληματικά» έργα, μεταξύ αυτών και το Εθνικό Κτηματολόγιο, που διεκδικεί από την ΕΕ 28 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, για τα οποία χρειάστηκε είτε να παραταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσής τους είτε να επιστραφούν τα κονδύλια.

***

Μας βγάζουν το λάδι για… 6% χρηματοδότηση

Πάντως, πληθαίνουν οι ψύχραιμες φωνές, που θεωρούν ότι -τελικά – η συμμετοχή της ΕΕ στο Κτηματολόγιο ίσως αποτελεί τροχοπέδη, αφού για ένα μικρό ποσοστό της χρηματοδότησης του έργου (ούτε 6%) μας… «βγάζουν το λάδι» στη γραφειοκρατία, τις αναφορές, τους ελέγχους αλλά και στις αντιφάσεις.

Μία εξ’ αυτών, το γεγονός ότι ενώ ετέθη ως μνημονιακή υποχρέωση να ολοκληρωθεί το έργο σε μία πενταετία, παράλληλα, εντάσσοντας την εταιρεία, το 2011, στη γενική κυβέρνηση, τη μετέτρεψαν σε δυσλειτουργική, δυσκίνητη και γραφειοκρατούμενη. Αφού, στην ουσία, οι πολίτες θα πληρώσουν (εξ ου και αυτοχρηματοδοτούμενο), δεν θέλουμε τα «σοκολατάκια» σας, κύριε πρέσβη…

***

Η χαρά του… τυπογράφου

Αλλαγές ξανά στη δομή και στον τίτλο του (πρώην) υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο… ανασυγκροτείται παραγωγικά και μένει (σκέτο) Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό σημαίνει νέες ταμπέλες, νέες κάρτες, λογότυπα, εκτυπώσεις, επιστολόχαρτα και… τρίβουν τα χέρια τους οι τυπογράφοι. Σε επίπεδο προσώπων, παρέμεινε ο Πάνος Σκουρλέτης, με αναπληρωτή για θέματα Περιβάλλοντος τον (βουλευτή πλέον) Γιάννη Τσιρώνη. Αναμένουμε ποιος από τους δύο θα έχει την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου (και τυπικά και ουσιαστικά), αφού το πρόσφατα διορισθέν ΔΣ της εταιρείας έχει τη σφραγίδα Σκουρλέτη (με ολίγον… από Λαφαζάνη) και ο Τσιρώνης… «δυσφορεί» γι’ αυτό, όπως και για τους γενικούς γραμματείς.

***

Μπήκαν στα δάση… οι οχθροί

Με αφορμή τη μεταβίβαση από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου «Ξενία Βυτίνας», το ΣτΕ (4883/2014) αποφάσισε ότι τα δάση που ανήκουν στο Δημόσιο (ή σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΤΑΔ) δεν αποτελούν πλέον κοινόχρηστους χώρους, αλλά ιδιωτική περιουσία και συνεπώς είναι δυνατόν (χωρίς να μεταβάλλουν τον δασικό χαρακτήρα τους) να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου και στη συνέχεια μπορούν να πωληθούν.

Με απλά λόγια, αφαιρείται από τους Έλληνες το δικαίωμα να απολαμβάνουν ελεύθερα τα δάση, ενώ στα δύο εκατομμύρια στρέμματα ιδιωτικών δασών θα προστεθούν και όσα θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ και στα επίδοξα… εξωχώρια κοράκια.

***

Η συννεφιά θα φέρει ξαστεριά;

Εκτός από τις παθογένειές του, το Κτηματολόγιο βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας σε επίπεδο πληροφορικής και γεωχωρικών δεδομένων.

Απόδειξη αυτών είναι ότι σκέφτεται την είσοδό του στα λεγόμενα «υπολογιστικά νέφη» ή, σε απλά… ελληνικά, στην «εύκολη και ταχύτατη διαδικτυακή πρόσβαση σε κοινόχρηστα δίκτυα και εφαρμογές, με μικρές απαιτήσεις διαχείρισης». Τα «νέφη» είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος και έχουν ιδιαίτερη σημασία και προοπτικές όχι μόνο για το Κτηματολόγιο, αλλά για όλη τη χώρα, αφού μειώνουν σημαντικά το κόστος, ενώ αυξάνουν την ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια αυτών. Για τους πολίτες, αυτό σημαίνει ταχύτερο, ασφαλέστερο και φθηνότερο Κτηματολόγιο. Μακάρι…


Σχολιάστε εδώ