Επί του πιεστηρίου

Είναι αυτό που είπε ο Πάπας μιλώντας προχθές στο Αμερικανικό Κογκρέσο: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους αριθμούς, αλλά να τους βλέπουμε ως άτομα, να κοιτάξουμε τα πρόσωπά τους».

***

Είναι αυτό που από τούτη την εφημερίδα τονίζουμε συνεχώς. Ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τους αριθμούς, και όχι οι αριθμοί τους ανθρώπους. Και αυτή είναι η προτεραιότητα των λιμενικών μας και των πολιτών που βρίσκονται στα νησιά μας, όπου προσπαθούν να ακουμπήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Το περιγράφει ο Roger Cohen των «New York Times», ο οποίος πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη Λέσβο: «Η Ελλάδα με έκανε να σκεφτώ όλα όσα δεν αποκαλύπτουν οι στατιστικές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ταλαιπωρήθηκε τόσο όσο η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επέδειξε τόση ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση όση η Ελλάδα»!

***

Από τα διθυραμβικά σχόλια που γράφτηκαν για τη σαρωτική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν όλοι και όλα ήταν απέναντι, με πρώτες τις δημοσκοπήσεις και τα νταβατζίδικα κανάλια, κρατάω αυτά που έγραψαν ο «Guardian», ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι πραγματικά ένα πολιτικό φαινόμενο», και ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον στο twitter, ότι «ο Τσίπρας ως αρχιτέκτονας πολιτικής στρατηγικής θα μπει πλέον στα ακαδημαϊκά βιβλία»!

***

Μέσα στον Οκτώβρη, ίσως το δεύτερο δεκαήμερο, θα έρθει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπου θα αναγορευθεί σε επίσημη τελετή επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον γάλλο Πρόεδρο θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο έχουν στενούς δεσμούς φιλίας.

***

Μια γεύση από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων πριν φθάσουμε στη δημοσκόπηση της κάλπης. Η χειρότερη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Τετάρτη πριν από τις εκλογές. Ήταν η μέρα που βγήκαν στον αέρα οι… αποκαλύψεις για την ανάληψη έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύψους 3.500.000 ευρώ, από εργολαβική εταιρεία στην οποία μέτοχος ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ξαφνικά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε καλά, όλα τα στοιχεία, αριθμητικά και ποιοτικά, γκρεμίστηκαν. Τις τρεις επόμενες μέρες, όμως, επανήλθε στην… κανονικότητα…

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ