Δεν ρώτησαν τον ξενοδόχο…

Η εκτίμησή τους ήταν ότι η διαφορά δεν θα ήταν μεγαλύτερη των τριών μονάδων, κατά συνέπεια οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος θα ήταν περιορισμένες. Θεωρούσαν ότι έτσι θα είχαν μεγάλα χρονικά περιθώρια να προετοιμαστούν για το συνέδριο και την κούρσα διαδοχής. Πλην όμως, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, συγγνώμη, τον ελληνικό λαό. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη τις επτά μονάδες και τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Όσο για τα σχέδια που είχαν κάνει, πήραν τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

***

Δικαιωμένος, τρόπος του… λέγειν, είναι ο Κ. Καραμανλής από το αποτέλεσμα των εκλογών. Σταθερά και επίμονα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επισήμανε προς τους γαλάζιους συνομιλητές του ότι «ο Τσίπρας είναι σκληρό καρύδι και δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα». Το έλεγε δε ακόμη και τις ημέρες που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν «ντέρμπι» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και ορισμένοι στη Νέα Δημοκρατία είχαν αρχίσει να ράβουν κοστούμια. Ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί και μετά τις εκλογές να επιμένει ότι η «αποκαθήλωση» του κ. Τσίπρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θα πάρει και πολύ χρόνο.

***

Την επανεμφάνισή τους στο κτίριο της Λ. Συγγρού έκαναν το βράδυ των εκλογών άνθρωποι (στενοί συνεργάτες) του Αντ. Σαμαρά. Και αυτό, εντελώς… συμπτωματικά, αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε η ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένοι κάθε άλλο παρά στενοχωρημένοι ήταν με το αποτέλεσμα. «Γιώργο, ήρθε και η Ντόρα. Έλα να γελάσουμε!», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή ενός εξ αυτών, λίγο πριν κλειστούν γελώντας σε κάποιο από τα γραφεία.

***

Είναι γνωστό ότι ο Β. Μεϊμαράκης σχεδιάζει να προτείνει τον Ν. Κακλαμάνη για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής και, εκτός απροόπτου, αυτό θα ισχύσει, ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε λάβει τη ρητή δέσμευση του κ. Μεϊμαράκη ότι αν κέρδιζε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, θα τον πρότεινε (και φυσικά θα εκλεγόταν…) για πρόεδρο της Βουλής. Θα καθόταν δηλαδή στη θέση της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Μπρρρ…

***

Μαθαίνω ότι ο Κων. Μητσοτάκης δεν θα υπογράψει απλώς την υποψηφιότητα του Κυριάκου για την αρχηγία, αλλά θα βγει και στο κυνήγι των ψήφων για να στηρίξει την προσπάθειά του. Λέγεται δε ότι ξεκίνησε ήδη να τηλεφωνεί σε στελέχη της παράταξης, κυρίως σε όσους γνώριζε ή είχε συνεργαστεί μαζί τους την περίοδο που ήταν αρχηγός. Ορισμένοι από αυτούς, που δέχθηκαν το τηλεφώνημά του, ήρθαν σε δύσκολη θέση, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον Κυριάκο.


Σχολιάστε εδώ