Από το «ψαλίδι» στο… τσεκούρωμα των συντάξεων!

Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι θα περιμένουν μέχρι τα μέσα περίπου του Οκτωβρίου προκειμένου να διαπιστώσουν, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό, πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις τους.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τη σαρωτική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στους πιστωτές ισοδύναμα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μην εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του 3ου Μνημονίου, τα οποία ακουμπούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην πειραχθούν, τουλάχιστον άμεσα, οι επικουρικές συντάξεις μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και η συμφωνία με τους δανειστές (Μνημόνιο 3) προβλέπει την (αναδρομική από 1.1.2015) μη χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, για να μειωθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 2 δισ. ευρώ τους επόμενους 15 μήνες (0,5 δισ. ευρώ το 2015 και 1,5 δισ. το 2016), η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα που μοιραία θα οδηγήσουν σε μείωση των συντάξεων (λογικά των υψηλότερων), προκειμένου να μην πειραχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα…

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε αρχικά ότι «επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμιά σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί «μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».

Την επόμενη μέρα, ωστόσο, επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, ούτε θα μειωθούν κατά 11% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ».

Ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά απάντησε σε όσους βάζουν κάτω τα νούμερα και διαπιστώνουν ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ, οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων οριζόντια, τότε θα αγγίξουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, θα φθάσουν στο 11%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τα 360.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου.

Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν συνολικά τα 910.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτοί απολαμβάνουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Από τους συνολικά 2.655.000 συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι 1.750.000.


Σχολιάστε εδώ