O Έβρος έχει σειρά…
Και εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, όλο το προσφυγικό ρεύμα θα «πέσει» πάνω στη χώρα μας και καθώς οι κεντροευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στο ελληνικό έδαφος.
Και, φυσικά, τα μερικά εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει η ΕΕ δεν φτάνουν ούτε για το φαγητό τους…
Ξέρουν κάτι;
Όταν οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού -τουλάχιστον ο ένας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης- παραδέχονται ότι παραμένουν σοβαρές διαφορές σε όλα τα μεγάλα θέματα του Κυπριακού, δημιουργούνται σοβαρές απορίες και ερωτηματικά από δηλώσεις άλλων παραγόντων. Ο Μπαν Κι Μουν, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες και τη δέσμευση των δύο ηγετών για λύση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Εμινέ Τσολάκ δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά το Σχέδιο Ανάν υπάρχει σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.
Πού στηρίζουν αυτήν την αισιοδοξία; Εκτός και αν ποντάρουν απλώς στην άσκηση πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά…
• Στην Αθήνα κοντεύει να ξεχασθεί πια το θέμα της κατεδάφισης του Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας. Εξάλλου, πάντοτε οι Αλβανοί, όπως και οι Τούρκοι, επένδυαν σε αυτή την «κοντή» μνήμη που υπήρχε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εθνικών συμφερόντων της. Οι έλληνες μειονοτικοί όμως δεν ξεχνούν. Έτσι, τη Δευτέρα, ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, συγκεντρώθηκαν στα ερείπια, όπου με τον ιερέα του χωριού τίμησαν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
• Ένα ιδιότυπο διπλωματικό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Σκοπίων και Βελιγραδίου, που αφορά και την Ελλάδα.
Στα Σκόπια άρχισε η ψηφιοποίηση των κρατικών αρχείων και στο πλαίσιο αυτό η σκοπιανή κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Βελιγράδι τα πρωτότυπα δύο συμφωνιών που είχε υπογράψει η τότε Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία με την Ελλάδα. Η μια συμφωνία αφορά τα ύδατα της τότε ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» και η άλλη τα σύνορα.
Το Βελιγράδι, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει το αίτημα, το οποίο πιθανότατα θα ικανοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών, καθώς υπάρχει συμφωνία, από το 2004, μεταξύ των χώρων που διαδέχτηκαν τη Γιουγκοσλαβία, για την κατανομή των αρχείων και επίσημων εγγράφων που αφορούν τις διάδοχες χώρες.
• Απλώς το αναφέρουμε γιατί το ενδιαφέρον των Σκοπιανών δεν έχει να κάνει μόνο με την… Ιστορία.
Οι συμφωνίες για τα ύδατα έχουν επίκαιρο ενδιαφέρον λόγω και των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τη διαχείριση των όλο και λιγότερων υδάτων του Αξιού.
Όσο για την άλλη συμφωνία, αυτή για τα σύνορα, είναι αυτονόητη η πολιτική σημασία της κατοχής, από το σκοπιανό κράτος, της συμφωνίας αυτής, που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, μέρος της οποίας ήταν η Ομόσπονδη Δημοκρατία της «Μακεδονίας»…
• Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία ο κ. Σινιρλιόγλου, αλλά είναι πιο δραστήριος και από τους κανονικούς υπουργούς. Βλέπετε, η Τουρκία, ακόμη και στην κατάσταση στην όποια την έχει οδηγήσει ο Τ. Ερντογάν, διαθέτει διοίκηση. Και δεν επέλεξε τυχαία τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, που διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα.
• Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Σινιρλιόγλου είναι ένας εξαιρετικός διπλωμάτης και ουσιαστικά αποτελεί την ψυχή και το μυαλό του τουρκικού ΥΠΕΞ τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Σινιρλιόγλου, 44ος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, βρίσκεται στο πλευρό του Νταβούτογλου από το 2009. Είναι 59 χρονών και έχει καταγωγή από τον Πόντο.
• Ξεκίνησε τη θητεία του στο ΥΠΕΞ το 1982 υπηρετώντας στις πρεσβείες της Χάγης, της Βυρηττού και της Αθήνας. Το 1992 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.
• Συνέχισε ως επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του πρώην τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ από το 1996 έως το 2000, υπηρέτησε ως επικεφαλής της διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του ΥΠΕΞ μέχρι το 2002, πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ από το 2002 μέχρι το 2007 και τελικά συνέχισε ως αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις από το 2007 έως το 2009.
• Στην επέτειο της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, όπως ήταν αναμενόμενο, η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας επανήλθε στο θέμα της ονομασίας.
Ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να τερματίσουν την «αδικία» εις βάρος της «Μακεδονίας» για το θέμα της ονομασίας και να επιδείξουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
• Ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα του από την εποχή της ανεξαρτησίας της είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και η υπέρβαση του προβλήματος που εγείρει η Ελλάδα για το όνομα και την ταυτότητα…
Κατέφυγε δε στη γνωστή θεωρία ότι όλα θα ήταν διαφορετικά στην ΠΓΔΜ, αν η Ελλάδα δεν είχε επιμείνει στο θέμα της ονομασίας…
• Στα Τίρανα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διατήρηση του Τσαμικού στην επικαιρότητα. Στην εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ», που είναι το όργανο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ – οδοιπορικό στην «Τσαμουριά», όπως ονομάζει τη Θεσπρωτία.
Θυμίζοντας ανάλογα εγχειρήματα σκοπιανών δημοσιογράφων, ο συντάκτης του δημοσιεύματος διαπιστώνει, λέει, ότι πολλοί κάτοικοι γνωρίζουν την… αλβανική γλώσσα, αλλά «φοβόντουσαν να μιλήσουν» και σε ένα χωριό βρήκε νεαρό 30 ετών και τη μητέρα του που ήξερε να μιλήσει αλβανικά… (προφανώς θα επρόκειτο για κάποιο παιδί αλβανού μετανάστη που μεγάλωσε στην Ελλάδα).
Η αλβανική εφημερίδα καταγράφει και τον Μάρκο Μπότσαρη ως γνήσιο Αλβανό, ενώ δεν γλιτώνει ούτε το Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα ανήκει στους Πελασγούς, συνεπώς είναι αλβανική κληρονομιά. Ο αλβανός δημοσιογράφος στο οδοιπορικό του περιγράφει διαρκώς χωριά και νέους που συναντούσε που μιλούσαν την αλβανική γλώσσα στα σπίτια τους μόνο, από φόβο για τις ελληνικές αρχές.
• Η εικόνα που προσπαθούν να δώσουν η αλβανική εφημερίδα αλλά και το κυβερνών κόμμα, καθώς τέτοια ρεπορτάζ δεν είναι τυχαία, είναι ότι σε όλη τη Θεσπρωτία και σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι, συνεπώς απόγονοι των Τσάμηδων και εν δυνάμει μέλη «αλβανικής μειονότητας».
Ο εξωφρενικός
[email protected]