4.300 φορολογικές υποθέσεις είναι χρόνια σε… τσουβάλια!

Την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την… απραξία την έχει ο κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τον Μάιο του 2014, έδωσε εντολή να καταργηθεί η Διεύθυνση Επιθεώρησης, στην οποία υπάγονταν 300 περίπου επιθεωρητές που ήταν σε κάθε Εφορία, οι οποίοι έκαναν διαχειριστικούς ελέγχους και ερευνούσαν καταγγελίες για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα Εφοριακών, που εμπλέκονταν σε ιστορίες διαφθοράς. Όπως περιπτώσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ αλλά και παράνομων επιδοτήσεων (π.χ., αγροτικών συνεταιρισμών), που εκκρεμούν από το 2012. Επίσης, οι επιθεωρητές είχαν τον έλεγχο των 6.300 offshore εταιρειών, όπου η φοροδιαφυγή ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ζητούσε με δεκάδες έγγραφά του ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων, πλην όμως ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των επιθεωρητών.

Τώρα τη δουλειά που έκαναν οι 300 επιθεωρητές τη συμπεριέλαβαν στις αρμοδιότητες των τεσσάρων περιφερειαρχών, οι οποίοι όμως έχουν την ευθύνη όλης της χώρας και είναι αυτονόητο ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν και τους… επιθεωρητές.


Σχολιάστε εδώ