Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εκπέμπεται από το Προεδρικό Μέγαρο είναι σαφές: Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέες εκλογές και πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016. Κατά συνέπεια, από το βράδυ της Κυριακής το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις πιθανές συμμαχίες που θα αναπτυχθούν μεταξύ των κομμάτων, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία κυβέρνηση.

Η σύνθεση των συμμαχιών θα εξαρτηθεί τόσο από το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι πρώτο και ποια από τα μικρότερα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, σε συνδυασμό βέβαια και με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν. Θεωρείται βέβαιο ότι η πόλωση που επικράτησε όλες τις τελευταίες ημέρες και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που αντηλλάγησαν δεν θα σταθούν εμπόδιο στο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Β. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκαν ότι τη Δευτέρα η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, με τον δεύτερο να δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασία με όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο περίπτωση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, όπου ντόπιοι και εξωχώριοι παράγοντες την έχουν μάλιστα χαρακτηρίσει «παρά φύση» συνεργασία. Τη συγκρότηση του περίφημου μεγάλου συνασπισμού θα προτιμούσαν και στις Βρυξέλλες, αλλά έχουν -ως λέγεται- κατανοήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και προκρίνουν μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι πρόκειται για μια αριστερή κυβέρνηση και οι αντιδράσεις στα μέτρα που θα εφαρμόσει θα είναι μικρότερης έντασης από ότι θα ήταν αν στη θέση της ήταν μια δεξιά κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία με το επιχείρημα ότι εκπροσωπεί το παλιό πολιτικό σύστημα που είναι ταυτισμένο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα. Έθεσε δε το δίλημμα αν τη Δευτέρα η χώρα θα έχει «μια κυβέρνηση που θα ξεσκεπάσει τη λίστα Λαγκάρντ ή μια κυβέρνηση με αυτούς που θα την κουκουλώσουν». Αντίθετα, έχει καταστήσει σαφές ότι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα πρότυπα των προηγούμενων επτά μηνών.

Το ερώτημα είναι ποιες συμμαχίες θα αναζητήσει αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, κάτι που είναι πιθανό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Από την Κουμουνδούρου αποφεύγουν να δώσουν σαφές στίγμα, θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών και τα ποσοστό που θα πάρει καθένα από τα μικρότερα κόμματα. Πιο πιθανή πρέπει να θεωρείται μια σύμπραξη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), παρά με το Ποτάμι. Και αυτό παρά τις αιχμές που είχε διατυπώσει ο κ. Τσίπρας κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας κάθε είδους συνεργασία με ένα κόμμα όπου υπάρχουν «βαρίδια» όπως ο Β. Βενιζέλος, ο Ανδρ. Λοβέρδος κ.ά.

Πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν αρκούν δύο κόμματα για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και χρειαστεί ένα τρίτο. Θα είναι αυτό το Ποτάμι, που, όπως έχουν καταγγείλει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκε κατ’ εντολή οικονομικών συμφερόντων; Πάντως, ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα είναι είτε το ΠΑΣΟΚ είτε το Ποτάμι.

Στην περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχθεί στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι περίπου προαποφασισμένη. Μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να δηλώνει ότι θα απευθύνει πρόσκληση για συνεργασία στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ωστόσο ότι η απάντηση που θα λάβει θα είναι αρνητική.

Οι εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή του είναι μόνο η συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, πέραν αυτών ουδέν. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση, η Λαϊκή Ενότητα εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος, η Χρυσή Αυγή αποκλείεται εκ προοιμίου.


Σχολιάστε εδώ