Στο σκαμνί ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Ανδρέας Γεωργίου, εγκάθετος του ΔΝΤ και πρόεδρος της μεταλλαγμένης από τους δανειστές Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας σε μονοπρόσωπη προεδρική ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη νομιμοποίηση του πρώτου Μνημονίου και την έκτοτε λήψη των επαχθών μέτρων λιτότητας, καθώς και για τη μετεξέλιξη του πρώτου Μνημονίου σε δεύτερο Μνημόνιο και τώρα σε τρίτο Μνημόνιο.

Αλλά ό,τι δεν τόλμησε η πολιτική τάξη της Ελλάδας, το τόλμησε η Ελληνική Δικαιοσύνη, παρά τις συνεχείς έσωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της. Στις 2 Αυγούστου, που έληγε η θητεία του, ο Γεωργίου, προφανώς λόγω της παραπομπής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, δήλωσε στο Reuters ότι τάχα δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι ο Γεωργίου δεν παρουσιάστηκε στο εδώλιο στις 2/9/2015, που ήταν προγραμματισμένη η πρώτη δίκη του, και ζήτησε αναβολή, η οποία του δόθηκε για τις 7/12/2015.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορήθηκε το πρώτον από τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα Πεπόνη, ο Γεωργίου κατηγορήθηκε για δύο εγκλήματα: Πρώτον, για ψευδή βεβαίωση, κατά συναυτουργία με τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ξενάκη και Μολφέτα, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, «υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος» σε βαθμό κακουργήματος, που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Δεύτερον, για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» σε βαθμό πλημμελήματος, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Έπειτα από πληθώρα ανήκουστων παρεμβάσεων, με την ελληνική πολιτική τάξη υποκλινόμενη στις εκάστοτε απαιτήσεις της «τρόικας» για την κάλυψη ουσιαστικά της «ανώμαλης» εμπλοκής της Eurostat και της Κομισιόν στο «στατιστικό» και «χωρίς αστερίσκους» έργο του Γεωργίου, η Ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε στο βούλευμα 1149/2015, με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παρέπεμψε τον Γεωργίου στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος με πρόθεση και με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον παράνομο υλικό όφελος αλλά και ηθικό όφελος, σφετεριζόμενος ακόμα και τις αρμοδιότητες του επταμελούς Συλλογικού Οργάνου (ΔΣ) της ΕΛΣΤΑΤ. Προσδιορίστηκε δε οριακά (μέσα στον Ιούλιο 2015) και η δικάσιμος έτσι ώστε να μην παραγραφτεί το έγκλημα αυτό.

Όμως, το τελευταίο αυτό Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν παρέπεμψε τον Γεωργίου και τους δύο συγκατηγορούμενούς του για το κακούργημα της «ψευδούς βεβαίωσης», δηλαδή της αλλοίωσης των στοιχείων του δημοσίου ελλείμματος του 2009. Έτσι, με την ανεκτίμητη βοήθεια του πρώην Εισαγγελέα κ. Γιάννη Σακκά, υποβάλαμε αίτηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ασκήσει αυτός την προβλεπόμενη από τον νόμο αναίρεση κατά του αθωωτικού σκέλους του με αριθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Έτσι, εμπρόθεσμα, ανήμερα του Σταυρού, ύστερα από δύο περίπου μήνες μελέτη της δικογραφίας, στις 14/9/2015, η Αντεισαγγελέας του ΑΠ κ. Ξένη Δημητρίου, με την υπ’ αριθμ. 37/2015 έκθεση αναίρεσης ενώπιον του γραμματέα του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι ασκεί αναίρεση κατά του υπ’ αριθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, «ως προς το ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απεφάνθη να μη γίνει κατηγορία κατά των κατηγορουμένων».

Σύμφωνα με την έκθεση αναίρεσης, οι παραπάνω κατηγορούμενοι πρέπει να διωχθούν για την ψευδή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος του 2009 «για τους αναιρετικούς λόγους της έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και της εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης».

Στην έκθεση αναίρεσης θεμελιώνονται πλήρως οι παραπάνω αναιρετικοί λόγοι με βάση τα πραγματικά περιστατικά για όλα τα στοιχεία, με τα οποία οι κατηγορούμενοι διόγκωσαν ψευδώς το έλλειμμα του 2009 (ΔΕΚΟ, νοσοκομειακά, swaps, διαστρέβλωση της ευρωπαϊκής μεθοδολογίας), όπως έχουν αυτά καταγραφτεί στην προκαταρκτική και κύρια ανάκριση, καθώς και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του Μαρτίου του 2012. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναίρεσης επισημαίνεται ότι το βούλευμα 1149/2015:

– «Έχει κάνει επιλεκτική χρήση αποδεικτικών στοιχείων».

– Περιέχει «ασαφή και συγκεχυμένα αναγραφόμενα».

– «Αγνόησε σχεδόν ολοσχερώς το εμμάρτυρο αποδεικτικό υλικό».

Επίσης, η έκθεση αναίρεσης διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διαβίβαση των στοιχείων του 2009 στην Eurostat τον Νοέμβριο του 2010:

• «Χρησιμοποιήθηκαν παραποιημένα στοιχεία».

• «Υπολογίστηκε ένα ουσιαστικά ψευδώς διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα για το έτος 2009».

• «Υπάρχει παραβίαση της μεθοδολογίας του ESA95, αλλά ακόμα και παραποίηση των πρωτογενών στοιχείων».

• «Για το έτος 2009, αποκρύφτηκε, από τους κατηγορούμενους, πλεόνασμα των ΝΠΔΔ ίσο με …, ήτοι έλαβε χώρα ψευδής βεβαίωση»

Ευτυχώς που οι δικαστές με το προγενέστερο βούλευμα 1212/2014 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αντελήφθησαν τις παραλείψεις της κυρίας ανάκρισης και ότι η υπόθεση δεν έπρεπε να τεθεί στο αρχείο και διέταξαν περαιτέρω κυρία ανάκριση.

Ευτυχώς, διότι στην ελληνική κοινωνία, εκτός από γενικά έντιμους επιστήμονες, υπάρχουν και επιστήμονες-μέλη της Ελληνικής Δικαιοσύνης που ανέκαθεν εκπλήρωναν και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τη θεσμική τους αποστολή, παρά τις πολυποίκιλες πιέσεις ενός διεφθαρμένου συστήματος. Αυτοί που αντιστέκονται, που δεν βολεύονται, που επιμένουν στην εφαρμογή του κράτους δικαίου.


Σχολιάστε εδώ