ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 3% δίνουν στον Τσίπρα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (έχει ήδη υπερβεί το 70%) και είναι αυτό που συνέβαλε στην ανατροπή των δεδομένων που υπήρχαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και αναλυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ του 31% και του 33%, ενώ η Νέα Δημοκρατία από το 28% μέχρι το 31,5%. Το βασικό πολιτικό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό» φαίνεται πως είχε απήχηση στους πολίτες, που αναγνωρίζουν ότι τους προηγούμενους μήνες κατέβαλε σκληρές προσπάθειες κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Θέλουν ως εκ τούτου να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει υπό πιο ομαλές συνθήκες και χωρίς τη θηλιά των δανειστών γύρω από τον λαιμό του. Άλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και δεν έχει ξεχαστεί το ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια (2010 – 2014) η χώρα ήταν υπό κατοχή και υπό ομηρία. Και, προφανώς, οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Η αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οφείλεται ως έναν βαθμό και στο ότι σε μια μερίδα πολιτών ξύπνησαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά και δεν θέλουν να ξαναδούν στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, επιλέγουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι παλαιοί Παπανδρεϊκοί, που έζησαν ή ήταν παρόντες στις σκληρές αναμετρήσεις με τη Νέα Δημοκρατία του Ευ. Αβέρωφ και του Κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου, προσεγγίζοντας την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες δημοσκοπήσεων, αυξήθηκαν οι μετακινήσεις από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα από τους αναποφάσιστους παραδοσιακά αποφασίζει τι θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, ακόμη και λίγο πριν φτάσει στο εκλογικό κέντρο.

Η σημαντική συσπείρωση που παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αποτέλεσμα και της πόλωσης που επικράτησε κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα και κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά τους.

Τόσο για αυτά που διεκδικούν την τρίτη θέση και το δικαίωμα να λάβουν τη διερευνητική εντολή όσο και για εκείνα που έχουν στόχο την είσοδό τους ή την παραμονή τους στη Βουλή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα, ή σχεδόν όλα, χάνουν δυνάμεις και περιορίζεται η απήχησή τους στην κοινωνία.

Η εκτίμηση δημοσκόπων και αναλυτών ως προς τα μικρότερα κόμματα είναι ότι η Χρυσή Αυγή θα κινηθεί από 6% έως 7%, το ΚΚΕ από 5,5% έως 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από 5% έως 5,5%, το Ποτάμι από 4% έως 4,5%, η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη από 3% έως 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα από 2,5% έως 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 2,5% έως 3,2%.

Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είχε άμεση επίπτωση στην απήχηση της Λαϊκής Ενότητας, οι επιτελείς της οποίας, πάντως, δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην μπουν στη Βουλή. Θεωρούν, μάλιστα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά ποσοστά του κόμματος, διότι αρκετοί από τους ερωτώμενους αποφεύγουν να τοποθετηθούν και να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν Λαϊκή Ενότητα. Το κόμμα του κ. Λαφαζάνη υπέστη φθορά και από την τακτική που ακολούθησε το ΚΚΕ, που ταύτισε τη Λαϊκή Ενότητα με το τρίτο Μνημόνιο, ενώ τόνισε ότι η πρότασή της οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

Η πτωτική πορεία που καταγράφει το Ποτάμι, εκτός από την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποδίδεται και στην… απροθυμία του Αλ. Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί του μετεκλογικά. Ο Στ. Θεοδωράκης έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη (10%) και πολύ δύσκολα θα τον υπερβεί, ενώ αντίθετα η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) αντέχει. Αλώβητος και σίγουρος ότι θα μπει στη Βουλή δείχνει να είναι ο Β. Λεβέντης και αυτό ως έναν βαθμό έχει να κάνει και με το ότι οι ψήφοι που παίρνει είναι αντισυστημικοί και, κατά συνέπεια, δεν επηρεάζονται από την πόλωση και τα διλήμματα που βάζουν τα μεγάλα ή και τα μικρότερα κόμματα.

Το μεγάλο ερωτηματικό (και αυτών) των εκλογών είναι η Χρυσή Αυγή. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις είναι καθαρά (με διαφορά) τρίτο κόμμα, ενώ σε άλλες «κοντράρεται» με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για την τρίτη θέση. Ωστόσο, επειδή σε μεγάλο βαθμό η ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή είναι «βουβή» (οι ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις αποφεύγουν να το δηλώσουν ευθέως), θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η τρίτη θέση θα καταλήξει στη Χρυσή Αυγή. Πάντως, από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα θα φτάσουν στο 65%, και ίσως το υπερβούν, το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου αποκλείεται να πιάσει διψήφιο ποσοστό. Άλλωστε, σε καμία δημοσκόπηση, από την ώρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η ΧΑ δεν έδειξε ότι μπορεί να ανέβει στο 10%. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να εκτιμήσει πώς θα λειτουργήσει η ανάληψη -με δημόσια δήλωση- εκ μέρους του Ν. Μιχαλολιάκου της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Δήλωση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων και την κατακραυγή οργανώσεων, φορέων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.


Σχολιάστε εδώ