Πού ποντάρει τις τελευταίες ελπίδες της η ΝΔ

Ιδιαίτερα δε μετά τα μηνύματα που φτάνουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και δείχνουν σημαντική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντιδιαστολή, αισιοδοξία προκαλεί το ύψος της αποχής, καθώς σύμφωνα με τις έρευνες οι περισσότεροι από αυτούς που δεν θα πάνε να ψηφίσουν είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας παράγοντας που -καθώς φαίνεται- δεν είχαν υπολογίσει στη Λ. Συγγρού είναι ότι η προοπτική επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία διέγειρε τα «αντιδεξιά αντανακλαστικά» σε μια μερίδα πολιτών, που κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, υπογραμμίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Κανένας εφησυχασμός, η μάχη θα δοθεί μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Λ. Συγγρού.

Την τελευταία εβδομάδα, η προεκλογική εκστρατεία στηρίχθηκε πάνω στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη, καθώς στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» και στα κρίσιμα σημεία υπερτερεί του Αλ. Τσίπρα. Θεωρούν ότι, αντίθετα με την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του υπέρ της συνεννόησης και των συνεργασιών περιορίζει τους κινδύνους ακυβερνησίας και διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα τελευταία σποτ ήταν «στημένα» πάνω στο πρόσωπό του, ενώ το βασικό δίλημμα που έθετε στις προεκλογικές ομιλίες ήταν: «Εγώ ή ο Τσίπρας». Ταυτόχρονα, ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθησε μια εξόχως επιθετική τακτική έναντι του πολιτικού του αντιπάλου με σκοπό να αποδομήσει το προφίλ του και να τον πλήξει ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο κ. Τσίπρας υπερέχει σταθερά και καθαρά σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, αλλά από τη Λ. Συγγρού… υπενθυμίζουν ότι παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου είχε προβάδισμα ο κ. Σαμαράς, έχασε ωστόσο τις εκλογές.

Αν και ο κ. Μεϊμαράκης γνωρίζει πολύ καλά ότι θέμα συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, επέμεινε μέχρι την ύστατη στιγμή στην ανάγκη συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού. Το έκανε όμως για προφανείς λόγους: Να εκθέσει τον κ. Τσίπρα έναντι των πολιτών που -στη συντριπτική πλειοψηφία τους- προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν επιθυμούν νέες εκλογές, με την ελπίδα ότι παράλληλα θα προσεγγίσει τους αναποφάσιστους και όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απόσχουν από τις εκλογές. Θέλοντας να υπογραμμίσει ότι εννοεί όσα λέει περί συνεργασιών, ο κ. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκε ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, θα αξιοποιήσει στελέχη από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά και πρόσωπα εκτός πολιτικής. Έγινε δε πιο συγκεκριμένος αναφέροντας τα ονόματα του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση και του Τ. Γιαννίτση, που ως γνωστόν είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Σε σταθερή βάση μιλάει για «Εθνική Ελλάδος» που θα στελεχωθεί από τους ικανούς και τους άξιους, ενώ επισημαίνει ότι οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τη νέα κυβέρνηση. Και αυτό διότι θα πρέπει να ψηφίσει τους εκτελεστικούς νόμους και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.


Σχολιάστε εδώ