«Πολεμικοί» και όχι «πολιτικοί» είναι οι πρόσφυγες

Πεποίθησή του αποτελεί ότι το πρόβλημα έχει αλλάξει εντελώς μορφή και πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, αλλά με πρόσφυγες πολέμου. Την άποψή του αυτή ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να την καταθέσει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας λόγω του ότι δεν έχει εκλεγεί νέος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από τα μέσα Αυγούστου επισημάνει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος, προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν, ως συνήθως, με μεγάλη καθυστέρηση, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι την προσεχή Τετάρτη θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες. Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παυλόπουλος θα ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών. «Έφτασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό για τη Μετανάστευση Γ. Μουζάλα. «Μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, «γνώριζε τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι όμως ζητούσαν πολιτικό άσυλο».

Κατά την εκτίμηση πολιτικών παραγόντων, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, οι πρωτοβουλίες πρέπει να έχουν να κάνουν και με την Τουρκία και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα των προσφύγων. Στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιβάλει συγκεκριμένους όρους στην κυβέρνηση της Άγκυρας, η απάντηση είναι καταφατική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο κ. Παυλόπουλος εξέτασε τη λήψη πρόσθετων μέτρων φύλαξης στην περιοχή του Έβρου. Κι αυτό διότι τους προσεχείς μήνες, λόγω του ότι ο διάπλους του Αιγαίου θα είναι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών εξαιρετικά επικίνδυνος, οι πρόσφυγες θα επιλέγουν να φθάνουν στην Ευρώπη οδικώς.

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο, και όχι μόνο, είναι προφανές ότι η Ευρώπη αλλάζει, υπάρχει μια στροφή προς τον άνθρωπο, ενώ η πολιτική και η οικονομία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. «Η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνον η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος, ξαναγυρνά στις ελληνικές ρίζες, σε αυτό που ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων έλεγαν: “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν ο άνθρωπος”». Αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας μας, επισήμανε ότι «η Ελλάδα απέδειξε πως δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη και απομένει οι άλλες χώρες της Ευρώπης να αποδείξουν πλέον εάν πραγματικά εννοούν την Ευρώπη και την παραμονή τους στην Ευρώπη με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».


Σχολιάστε εδώ