Καραμανλής: «Όχι» σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού!
Όχι μόνο παρακολουθεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις, αλλά είναι αρκετοί και οι πολιτικοί και οι παράγοντες από όλους τους χώρους και τα κόμματα που τον επισκέπτονται συχνά στο πολιτικό του γραφείο στην Παναγή Κυριακού και συνομιλούν μαζί του. Και στις συζητήσεις που έχουν δεν κρύβει τις απόψεις του. Εκείνο που δεν συζητά είναι η επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δράση, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και τον στηρίζει – ήδη την Τρίτη έκανε δημόσια δήλωση στην οποία τόνισε: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη νίκη της παράταξής μας». Στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε πάει για τη συγκέντρωσή του, έφαγαν οι δυο τους και είπαν πολλά για την τακτική της επόμενης μέρας. Αντίθετα, με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά οι συναντήσεις τους περιορίζονται στις κεντρικές ομιλίες του Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βεβαιότητα που εκφράζει σε συνομιλητές του για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο νικητής. Δεν κρύβει, όμως, την πεποίθησή του ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη πορεία και το ερώτημα που θέτει είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση. Έναν χρόνο; Ενάμιση; Ιδιαίτερα αν την Κυριακή ο νικητής είναι ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι επανειλημμένα έχει δηλώσει δημόσια πως διαφωνεί με πολλά από τα μέτρα που περιέχει η Συμφωνία που αναγκάσθηκε να υπογράψει. Όσο για τη ΝΔ, στην περίπτωση που τερματίσει δεύτερη, η άποψή του, την οποία προφανώς θα εξέθεσε και στο γεύμα με τον Μεϊμαράκη στη συμπρωτεύουσα, είναι ότι δεν θα πρέπει να είναι ακραία η αντιπολίτευση που θα ασκεί στην κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει ψηφίσει και η ΝΔ τη Συμφωνία-Μνημόνιο αλλά και το συμφέρον της χώρας προηγείται του κόμματος και μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων μπορούμε να βγούμε από τα Μνημόνια.
Να σημειώσουμε, μια και είμαστε στον χώρο της ΝΔ, ότι κατά τον Κώστα Καραμανλή δεν πρόκειται να υπάρξει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας, γιατί όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του Γενάρη και, το κυριότερο, ο Μεϊμαράκης ανέλαβε ένα κόμμα σε κατάσταση πλήρους αποσυσπείρωσης, χωρισμένο σε ομάδες, με τη μια πλευρά να μη μιλάει στην άλλη, χωρίς κανένα σχέδιο, και μέσα σε έναν μήνα κατάφερε να ενώσει την παράταξη και να γίνει μεγάλη απειλή για τον Τσίπρα.
«Όχι» σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Κάθετος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που απροκάλυπτα ζητούν οι δανειστές, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Σύμφωνα με άτομα που τις τελευταίες ημέρες είχαν συζητήσεις μαζί του, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα. Συμφωνεί, μάλιστα, με τη θέση που υποστήριξε στο ντιμπέιτ ο Αλέξης Τσίπρας, ότι «με μια τέτοια κατάληξη θα κάνουμε τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση». Γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «έγκλημα».
Διαβλέπει, επίσης, ότι οι δανειστές πολύ δύσκολα θα δεχθούν κάποια χαλάρωση των δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ακόμη κι αν υπάρξει ένα ενιαίο διάβημα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο από όλα τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ (αν περάσουν τον πήχη του 3% και μπουν στη Βουλή). Η άποψή του είναι ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει σαφή δείγματα γραφής, να δείξει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και για να γίνει αυτό θα χρειασθεί να περάσουν αρκετοί μήνες.