Άνω – κάτω πάλι το ΣΔΟΕ!

Από τους πρώτους -πρόσφατα- διδάξαντες ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του έγινε βουλευτής του Ποταμιού του Θεοδωράκη. Με εντολή του αφαιρέθηκαν από το ΣΔΟΕ κρίσιμες φορολογικές υποθέσεις, σε αρκετές από τις οποίες ο έλεγχος ήταν στο τελικό στάδιο και ήταν θέμα ημερών η έκδοση της πράξης καταλογισμού, και στάλθηκαν στην Εφορία στην οποία ανήκε η έδρα της κάθε ελεγχόμενης εταιρείας. Η δικαιολογητική βάση της απόφασης του κ. Θεοχάρη ήταν η… αποφόρτιση του έργου του ΣΔΟΕ, μόνο που οι περισσότερες Εφορίες έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και, το πιο βασικό, δεν διαθέτουν τα εξειδικευμένα στελέχη που χρειάζονται για τις μεγάλες και πολυδαίδαλες υποθέσεις. Αρκετές από τις υποθέσεις που είχε το ΣΔΟΕ μεταφέρθηκαν στο ΚΕΜΕΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), που βρίσκεται στο Μαρούσι.

Και το αποτέλεσμα είναι οι φάκελοι των υποθέσεων αυτών να έχουν… αραχνιάσει στα ράφια των Εφοριών και να μην έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι… Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο… ενδόμυχος στόχος…

Με εντολή Μνημονίου…

Τώρα τη… θέση του Θεοχάρη έχουν πάρει οι δανειστές, εκπρόσωποι των οποίων είναι ο Σόιμπλε και η παρέα του. Στο τρίτο Μνημόνιο, με βάση και τον Ν. 436/2015, ο οποίος υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, προβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων). Ορίζεται, μάλιστα, ρητά ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα έχουν φύγει από το ΣΔΟΕ 500 υπάλληλοι και 3.500 υποθέσεις και θα έχουν μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ. Η εντολή αυτή μεταφέρθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη, ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δάνης, όμως, μέχρι στιγμής αρνείται να την εφαρμόσει, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός να επανέλθει με επιστολή του, στην οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα διάλυσης ή υποβάθμισης του ΣΔΟΕ», καθώς θα παραμείνουν αρμοδιότητες… σημαντικές, όπως τα… ναρκωτικά (ο έλεγχος κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών) και «ο έλεγχος εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων»!

Ακυρώνουν ελέγχους που έχουν βεβαιώσει φόρους!

Σκληρή είναι η αντίδραση των εφοριακών στις μεθοδεύσεις αυτές. «Διαλύουν το ΣΔΟΕ με συνοπτικές διαδικασίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Μέρκος. Και θέτει τα παρακάτω καυτά ερωτήματα, από τα οποία προκύπτει σαφέστατα ότι με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ κάποιοι ωφελούνται… Και ήδη θα τρίβουν τα χέρια τους…

• Για ποιον λόγο υποθέσεις φοροδιαφυγής των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά ακυρώνονται;

• Γιατί ολοκληρωμένες εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε πληροφοριακά δελτία, από τις οποίες προκύπτουν φόροι, οι οποίοι δεν πρόκειται να βεβαιωθούν;

• Τι θα συμβεί με τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κ.λπ.) που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο ΣΔΟΕ;

***

Ποιος λόγος επέβαλε να ενταχθεί το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων;

Αυτό που δεν εξηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και τώρα από τον αρμόδιο υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος κατείχε την ίδια θέση και στην προηγούμενη κυβέρνηση, είναι για ποιον λόγο κρίθηκε αναγκαίο να υπαχθεί το ΣΔΟΕ υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Το απαίτησε το… «κουαρτέτο» για να μην υπάρχουν πολιτικές – κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των εκάστοτε ευνοουμένων, από τη στιγμή που η ΓΓΔΕ όλο και περισσότερο ανεξαρτητοποιείται;

Σε ποιον θα ανατεθεί ο τεράστιος όγκος των μεγάλων υποθέσεων που ελέγχει σήμερα το ΣΔΟΕ και δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα; Στις Εφορίες, που έχουν αποδυναμωθεί μετά την αποχώρηση 4.500 έμπειρων στελεχών; Και ενώ ήδη οι ντουλάπες των Εφοριών είναι γεμάτες ανέλεγκτες υποθέσεις, από τις οποίες το Δημόσιο θα μπορούσε να είχε εισπράξει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ… Περί αυτών, κύριε υπουργέ, ουδέν αναφέρετε στην επιστολή που στείλατε στις Ομοσπονδίες Εφοριακών και Τελωνειακών στις 14 Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμο θα είναι, κύριε Αλεξιάδη, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και των εργαζομένων σε όλο τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό, να ανακοινώσετε ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Π.χ., το πώς θα αντιμετωπισθεί η τεράστια φοροδιαφυγή σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης.

Μόνο από τον ΦΠΑ οι ετήσιες απώλειες είναι γύρω στα 15 δισ. ευρώ, και αυτό το γνωρίζετε καλύτερα από όλους, ενώ πάρτι δισ. ευρώ γίνεται και με το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.


Σχολιάστε εδώ