60,8 βλέπει νίκη Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, οι ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θα παίξουν τα τελευταία τους και τα καλύτερά τους χαρτιά προκειμένου να δημιουργήσουν τη δυναμική που θα τους δώσει τη νίκη την ερχόμενη Κυριακή. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το αυριανό debate μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Β. Μεϊμαράκη, το οποίο αναμένεται ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, μετά και το «φιάσκο» της περασμένης Τετάρτης. Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να πείσουν για την ικανότητά τους να διαχειριστούν με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο τις τύχες της χώρας, έχοντας βέβαια στραμμένο το βλέμμα τους προς την πλευρά των αναποφάσιστων, που εξακολουθούν να κινούνται σε διψήφιο ποσοστό και η τελική στάση τους θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Παρά το αμφίρροπο της αναμέτρησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η RASS και δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία (60,8%) προεξοφλούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε νίκη της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει το 32,2%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,3% της Νέας Δημοκρατίας (27,4% – 27,1%), με τη συσπείρωσή του να κινείται ακόμη χαμηλά (54,1%), κάτι που του δίνει μεγάλα περιθώρια αύξησης του ποσοστού του. Πιο στενά είναι τα περιθώρια για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η συσπείρωσή της έχει ανέβει ψηλά (76,1%). Στη σύγκριση μεταξύ των δύο αρχηγών, ο κ. Τσίπρας καταγράφει σαφή υπεροχή σε κρίσιμες κατηγορίες και τομείς που επηρεάζουν την κρίση των πολιτών στις εκλογές. Οι πολίτες σε ποσοστό 43,2% του πιστώνουν το ότι έχει την τόλμη να συγκρούεται, τον θεωρούν πιο ειλικρινή (34,3%), ότι είναι πιο κοντά στον πολίτη (48,6%) και ότι βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον (33,1%). Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται, με μικρή έστω διαφορά, στη δημοτικότητα, ενώ οι πολίτες θεωρούν (36,3%) ότι μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά κρίσιμες καταστάσεις. Εξ ου και το 29,9% θα ήθελε να του δώσει μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ το 28% θα προτιμούσε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα. Ισχυρό είναι το προβάδισμα (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό) του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, γεγονός που αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν. Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές;», το 60,8% απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 32,2% η Νέα Δημοκρατία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 36,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 65% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, καθώς μόνο το 56% πιστεύει ότι θα κερδίσει η παράταξή τους.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες προτιμούν μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μια με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, με το σκεπτικό ότι στην πρώτη περίπτωση η εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι λιγότερο επώδυνη. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποιος μπορεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο χωρίς να ”εξαντλήσει” τους πολίτες;», το 34,3% απάντησε ότι επιθυμεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,2% προτιμά κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Το 30,8% απαντά καμιά από τις δύο.

Η στάση αυτή των πολιτών έχει σαφώς να κάνει και με τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Το 66% πιστεύει ότι «απλώς συμφωνούσε και υπέγραφε» και μόλις το 27,4% ότι «διαπραγματευόταν σκληρά με τους εταίρους και διεκδικούσε». Το ενδιαφέρον είναι ότι με την πρώτη άποψη συντάσσεται και το 33% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο ερώτημα, ωστόσο, «Αν είχε παραμείνει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;», το 41,2% απαντάει ότι θα ήταν καλύτερα, το 37,4% χειρότερα, ενώ το 17,4% πιστεύει ότι δεν θα ήταν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Οι πολίτες δεν δείχνουν να συμφωνούν με την κριτική των κομμάτων ως προς τις συνέπειες της πολιτικής που άσκησε το προηγούμενο επτάμηνο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα;», το 63,2% απαντάει τα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 25,2% η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεροχή Τσίπρα

Στη σύγκριση των αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας υπερέχει έναντι του Β. Μεϊμαράκη σε ορισμένα μεγέθη που ίσως καθορίσουν τη στάση και των αναποφάσιστων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγεται ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» από το 41%, ενώ τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας προτιμά το 38,4% των πολιτών. Εκτός του ότι τον κρίνουν καταλληλότερο, οι πολίτες θέλουν σε ποσοστό 38,5% να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, ενώ το 34,8% θα προτιμούσε να εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης. Σημαντικά μεγαλύτερο είναι το προβάδισμά του στο ερώτημα «Ποιος τολμά να συγκρουστεί όταν χρειάζεται;»: Το 43,2% απαντάει ο κ. Τσίπρας, ενώ πολύ πίσω βρίσκεται ο κ. Μεϊμαράκης με 23,1%. Στο ερώτημα ποιος από τους δύο είναι «πιο κοντά στον πολίτη», το 48,6% απαντάει ο κ. Τσίπρας και το 22,8% ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ το 23,3% λέει κανένας εκ των δύο. Σχεδόν ισοπαλία, αλλά με προβάδισμα του κ. Τσίπρα, έχουμε σε δύο κατηγορίες: Το 33,1% θεωρεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, ενώ την ίδια γνώμη έχει για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας το 31,2%. Το 34,3% θεωρεί περισσότερο ειλικρινή τον κ. Τσίπρα και το 33,2% τον κ. Μεϊμαράκη.

Τα «ατού» του Μεϊμαράκη

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται του κ. Τσίπρα με 1,8% στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι είναι νέος στην ηγεσία και αφετέρου στη φθορά που έχει υποστεί ο κ. Τσίπρας λόγω της άσκησης της εξουσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 48%, ο κ. Τσίπρας 46,2% και ακολουθούν: Φ. Γεννηματά με 35,3%, Στ. Θεοδωράκης με 35%, Δ. Κουτσούμπας με 33,5%, Π. Καμμένος με 24%, Π. Λαφαζάνης με 15,5% και Ν. Μιχαλολιάκος με 13,6%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 29,9% σκέφτονται να δώσουν μια πρώτη ευκαιρία στον κ. Μεϊμαράκη, ενώ το 28% σκέφτεται να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα. Το 35,9% δεν θέλει να δώσει ευκαιρία σε κανέναν από τους δύο. Στο ερώτημα «Ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα κρίσιμες καταστάσεις;», οι πολίτες δίνουν προβάδισμα στον κ. Μεϊμαράκη με 36,3% έναντι 30,7% του κ. Τσίπρα. Το 26,8% δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

***

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή – Στην κόψη του ξυραφιού η Λαϊκή Ενότητα, κινδυνεύουν οι ΑΝΕΛ, κοντά στην καυτή ζώνη το Ποτάμι, σε άνοδο το ΠΑΣΟΚ

Η ρευστότητα που υπάρχει ως προς την έκβαση της εκλογικής μάχης αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πρόθεση ψήφου, όπου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, με μικρή κατά κανόνα διαφορά. Στη δημοσκόπηση της RASS ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4% έναντι 27,1% της Νέας Δημοκρατίας (0,3% η διαφορά), ενώ υψηλό (13,1%) παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων. Φαινομενικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πιο πλεονεκτική θέση και λογικά έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ο τελικός νικητής. Αφενός διότι η συσπείρωσή του παραμένει χαμηλή (54,1%), κατά συνέπεια έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αυξάνοντας έτσι και το ποσοστό του. Στην αντίπερα όχθη η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει «χτυπήσει ταβάνι» (76,1%) και δεν έχει περιθώριο να πάει πολύ υψηλότερα. Αφετέρου υπάρχει και η δεξαμενή των αναποφάσιστων, όπου πιο εύκολα μπορεί να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρώην ψηφοφόροι του.

Κατά τα λοιπά, στη δημοσκόπηση της RASS τρίτο κόμμα με 6,4% είναι η Χρυσή Αυγή, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ σε τροχιά ανάκαμψης (4,8%) κινείται το ΠΑΣΟΚ μετά και τη συμπαράταξή του με τη ΔΗΜΑΡ. Αίσθηση προκαλεί η υποχώρηση του ποσοστού που συγκεντρώνει το Ποτάμι (3,8%), κάτι που αποδίδεται και στην αποσυσπείρωση, καθώς οι δεξιοί που το είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία. Τάσεις υποχώρησης καταγράφει η Λαϊκή Ενότητα (3%), που δείχνει να χάνει την αρχική δυναμική της, σταθερά πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων (3,3%) και σταθερά κάτω οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,3%). Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία (9,8%) και τη Λαϊκή Ενότητα (5,7%) και η Νέα Δημοκρατία προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και το Ποτάμι (3,3%).


Σχολιάστε εδώ