Ψάχνει για ψήφους η ΝΔ

Μία εβδομάδα πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει, αν δεν έφτασε ήδη, το 80%, κάτι που αποδίδεται αφενός στην παρουσία του Β. Μεϊμαράκη και αφετέρου στην προοπτική της εξουσίας. Το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ υψηλό λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα δεδομένα της περιόδου και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα ωστόσο για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι πλέον δεν έχει μεγάλα περιθώρια να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τη συσπείρωσή της. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 70% και άρα έχει περιθώρια να το ανεβάσει κι άλλο, ανεξάρτητα αν τελικά τα καταφέρει ή όχι, η εκτίμηση (προσδοκία) των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το 70%.

Την ίδια στιγμή στερεύουν σταδιακά οι «δεξαμενές» από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία. Ο επαναπατρισμός όσων στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει να ψηφίσουν το Ποτάμι ολοκληρώνεται, εξ ου και η καθήλωση των ποσοστών του κόμματος του κ. Θεοδωράκη. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να επωφελείται από τις απώλειες που έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, λόγω και του τρόπου που γαλουχήθηκαν οι ψηφοφόροι του από τον κ. Καμμένο την τελευταία τριετία. Το ίδιο… αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για τη Νέα Δημοκρατία και όσον αφορά το μέτωπο των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατά βάση απογοητευμένοι διότι ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ ο θυμός είναι δευτερεύον συναίσθημα. Αυτό, κατά την εκτίμηση των δημοσκόπων, σημαίνει ότι αρκετοί εξ αυτών ενδεχομένως θα επιλέξουν να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία και λιγότεροι θα είναι εκείνοι που θα προσέλθουν στις κάλπες με τιμωρητική διάθεση. Επιπλέον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι αναποφάσιστοι είναι στις ηλικίες κάτω των 40 χρόνων, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει γενικώς χαμηλή διείσδυση.

Στην παρούσα φάση ρόλο σ’ αυτό παίζει και η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη, του οποίου τόσο το στυλ όσο και η φρασεολογία παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες, στην καλύτερη περίπτωση αυτή των ’90s. Γαλάζια στελέχη παρατηρούν ότι για την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι πολίτες έναντι της Νέας Δημοκρατίας σημαντικό ρόλο παίζει και η μονοδιάστατη προεκλογική εκστρατεία που ακολουθεί η ηγετική ομάδα. Σημειώνουν για την ακρίβεια ότι ο κ. Μεϊμαράκης επικεντρώθηκε και εγκλωβίστηκε στη στρατηγική της συνεννόησης και της συνεργασίας, χωρίς την ίδια στιγμή να θέτει ευθέως το διακύβευμα των εκλογών. Χρειάστηκε να φτάσουμε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές προκειμένου οι πολίτες να πληροφορηθούν ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι του κ. Μεϊμαράκη στην περίπτωση που στις 23 Σεπτεμβρίου αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Δώσαμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και ότι πέραν τούτου δεν είχαμε τίποτα άλλο διαφορετικό να πούμε», τονίζουν. Απαντώντας στις συγκεκριμένες επισημάνσεις (ενστάσεις) των στελεχών, υπογραμμίζουν ότι με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα είναι προκαθορισμένος και εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες παρεκκλίσεων. «Δεν μπορούμε να δίνουμε στον κόσμο υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε», προσθέτουν.


Σχολιάστε εδώ