Το σημαντικό στη ζωή είναι να κρατάς τα ιδανικά σου

// Από πότε συνεργαζόσαστε με την ΕΡΤ;

Η συνεργασία μου με την ΕΡΤ ξεκίνησε όταν ήμουν στα Τίρανα το 1997 και κάλυπτα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το σκάνδαλο με τις πυραμίδες του Μπερίσα, που εξαφάνισε τις οικονομίες των Αλβανών. Το 2000 ξεκινάω τη συνεργασία μου με το BBC στη Μέση Ανατολή, καθώς είχε τελειώσει για μια ακόμη φορά η επαγγελματική επαφή μου με την ΕΡΤ. Τότε με ξανακαλούν από την ελληνική κρατική τηλεόραση και με πληροφορούν ότι τους ενδιαφέρει να τους δίνω θέματα για τη δεύτερη ιντιφάντα -εξέγερση των παιδιών με πέτρες και με όπλα- από την Παλαιστίνη.

// Πόσα χρόνια μείνατε στην Ιερουσαλήμ; Παντρευτήκατε και αποκτήσατε και οικογένεια εκεί;

Έτσι είναι, αν και η οικογένειά μου μένει πλέον στην Αθήνα. Με κέντρο την Ιερουσαλήμ αρχίζω να καλύπτω τη γενοκτονία μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι στη Ρουάντα, τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε, τις εισβολές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τη διαμάχη της Συρίας με τον Λίβανο, τον πόλεμο στο Ιράκ, την Υεμένη, την Αραβική Άνοιξη σε Τυνησία, Αίγυπτο, την πτώση του Καντάφι στη Λιβύη και φυσικά τον τετραετή εμφύλιο στη Συρία, που μαίνεται ακόμη και έχει πάρει θρησκευτικές διαστάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

// Πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται αυτός ο πόλεμος;

Πιστεύω ότι θα τερματιστεί μόνο όταν διαμελιστούν τα εδάφη της Συρίας. Ο πόλεμος πλέον είναι θρησκευτικός. Τώρα μετράμε πτώματα στις θάλασσες από πρόσφυγες και δεν ξέρω ποια θα είναι και η κατάληξη από αυτή τη μαζική φυγή προς την Ευρώπη. Δυστυχώς, στη Συρία δεν υπάρχει μια προσωπικότητα που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του Άσαντ και έτσι βαθαίνει το χάος, ενώ η Δύση φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι…

Πάντως η Μέρκελ με ξάφνιασε, ομολογώ, με τις δηλώσεις της περί αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνο 2 αλλά και την πρόθεση να δεχθεί όλο και περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία στη Γερμανία.

// Το πρόβλημα των προσφύγων είναι παγκόσμιο;

Το πρόβλημα προς το παρόν είναι πανευρωπαϊκό. Θα υπάρξει μεγάλη πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο με τον εμφύλιο στη Συρία, τον οποίο διογκώνει και το Ισλαμικό Κράτος. Στο Ισλαμικό Κράτος έχει μαζευτεί όλη η πρώην Αλ Κάιντα. Με τα βίντεο των αποκεφαλισμών, τα οποία στέλνει κατά καιρούς, έχει σκοπό του να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τον φόβο. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι με άλλη μορφή επικοινωνίας του τρόμου. Η τραγωδία είναι μεγάλη. Οι λαοί στη Μέση Ανατολή φαίνεται τελικά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους την κατάσταση. Η Δύση έχει πάρει μέρος ουσιαστικά στον εμφύλιο, καθώς τροφοδοτούσε με όπλα και τις δύο πλευρές. Στην ουσία όμως δεν ήξερε πού κατέληγαν αυτά τα όπλα.

// Δεν μπορούν οι Δυτικοί να πιάσουν τους ακραίους ισλαμιστές;

Αν ήθελαν να ανακόψουν οι Δυτικοί την πορεία των ισλαμιστών, ξέρουν τους δρόμους στους οποίους κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου ή και πωλήσεις αρχαιοτήτων σε αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε για αυτό και λεηλάτησαν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας. Χρειάζεται χρήματα το Ισλαμικό Κράτος για να επιβιώσει. Τα αρχαία της Συρίας, ασύλληπτης αξίας και ομορφιάς, πωλούνται σε πλούσιους της Δύσης.

// Τελικά πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε τη δράση και να αναλάβετε τα ηνία του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1;

Η 15χρονη παραμονή μου στη Μέση Ανατολή συμπίπτει με δύο τηλεφωνήματα. Μια κλήση από το BBC, που μου ζητάνε να πάω να στήσω ένα νέο τμήμα στην Κένυα, και μια κλήση από την ΕΡΤ, που μου προτείνει να αναλάβω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετά τα δύο χρόνια της αμφιλεγόμενης ΝΕΡΙΤ.

// Ήταν δελεαστική η πρόταση του εθνικού μας ραδιοτηλεοπτικού φορέα; Τιμητική θα έλεγα…

Δεν μπορούσα να αρνηθώ τη βασική θέση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων μετά τη «μαύρο» εποχή. Αν και αυτό που έχω ζήσει μέχρι σήμερα στο στούντιο, από το δημοψήφισμα στα capital controls, στην προκήρυξη εκλογών, στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαν βρίσκομαι σε «εμπόλεμη δημοσιογραφική ζώνη», με συνεχή βομβαρδισμό ειδήσεων.

Ναι, αυτή η πρόταση ήταν τιμητική για μένα, να βρεθώ δηλαδή στο τιμόνι των ειδήσεων της ΕΡΤ μετά το λουκέτο της. Παράλληλα, μέσα μου ένιωθα ότι είχε κλείσει και ένας κύκλος για μένα ως πολεμικός ανταποκριτής.

// Πώς σας φάνηκε η Ελλάδα που αντικρίσατε;

Ερχόμουν στην Ελλάδα συχνά και πάντα ένιωθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Πίστευα ότι αυτό ήταν μια φούσκα που θα έσκαγε. Και έσκασε. Ένιωθα για τη χώρα μου ότι τα τελευταία χρόνια είχε πάρει λάθος δρόμο, ζούσε σε μια ατμόσφαιρα χρυσόσκονης και ήταν αναμενόμενη η κρίση που θα επακολουθούσε. Γύρισα σε μια Ελλάδα με βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Οι περισσότεροι πλέον έχουμε χάσει πράγματα που αποτελούσαν μέρος της πραγματικότητάς μας και μέρα με την ημέρα βιώνουμε και μεγαλύτερες υλικές και οικονομικές απώλειες.

// Με ποιον τρόπο διαχειρίζεστε τις ειδήσεις στην ΕΡΤ;

Με ψυχραιμία. Χαίρομαι για τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ, αλλά για μένα το μεγαλύτερο εγχείρημα είναι να τηρείται η πολυφωνία και η δεοντολογία και όσον αφορά τα ντιμπέιτ να γίνει πλέον ένας ελεύθερος πολιτικός διάλογος.

// Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;

Πιστεύω και από τις δημοσκοπήσεις ότι θα σχηματιστεί μια τρικομματική κυβέρνηση και αυτό το βλέπω ως το καλύτερο δυνατό σενάριο. Για να δρομολογηθούν όποιες άλλες εξελίξεις θα πρέπει πρώτα αυτή η χώρα να γίνει αυτάρκης και να παράγει. Όλα τα άλλα που ακούγονται μου φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η χώρα, ειδικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας, χρειάζεται σταθερότητα.


Σχολιάστε εδώ