Το βάρος στη συσπείρωση ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά στοιχεία διακυβέρνησης αλλά και σε αυτά που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το «χαρτί Τσίπρα», που δεν φάνηκε στο πρώτο, διερευνητικό, debate των πολιτικών αρχηγών, θεωρείται ότι θα εμφανιστεί και πάλι ισχυρό στο αυριανό τετ α τετ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είναι και διαφορετικοί οι όροι της τηλεμαχίας…

Οι συμμαχίες…

Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ξεκίνησαν να ρίχνουν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα ισχύος μιας κυβέρνησης «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, έτσι, έμμεσα ομολογείται ότι η «ισχυρή εντολή», που διαδέχθηκε τον στόχο της αυτοδυναμίας, δίνει τώρα σαφώς τη θέση της σε μια πολιτική συνεργασιών, με το βλέμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Τον χορό ξεκίνησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή και όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία, που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με βάση προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις, ενώ απέκλεισε κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ξεκάθαρα πως κάθε σενάριο «μεγάλου συνασπισμού», στο μοντέλο της Γερμανίας, είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Αν δεν γίνει κάποιο λάθος…

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι την τελευταία βδομάδα και αν δεν γίνει κάποιο σημαντικό λάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μέσα από την πόλωση και τη σκληρή αντιπαράθεση με τη δεξιά παράταξη να επηρεάσει θετικά σημαντικό κομμάτι των λεγόμενων αναποφάσιστων, να τους «κλειδώσει» και να φτάσει την Κυριακή της 20ής Σεπτεμβρίου στις κάλπες έχοντας ένα καθαρό εκλογικό ρεύμα που θα επικυρώσει την πρωτιά του. Μάλιστα, αν και αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η αυτοδυναμία, ωστόσο επιμένουν να κρατούν «ζεστό» αυτό το ενδεχόμενο, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα από τα Ιωάννινα να ζητά αυτοδυναμία και να διαμηνύει ότι χρειάζονται μόνο δύο παραπάνω βουλευτές από τους 149 του Ιανουαρίου για να μπορέσει να έχει αυτοδυναμία και ευχέρεια κινήσεων.

«Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι όμως ένα σημαντικό εργαλείο, ένα όπλο, μια κρίσιμη θέση μάχης για τις αλλαγές που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του εργαζόμενου, του αγρότη, του μικρομεσαίου, του ανθρώπου που αναζητεί διέξοδο και ορίζοντες», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη σημασία της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά.


Σχολιάστε εδώ