Τηλεμαχίες και άλλα

Δεν πρόκειται να βαθμολογήσω άλλους αρχηγούς. Τους δύο πρώτους, άλλωστε, σε εκλογική δύναμη, θα τους… απολαύσουμε –και θα τους κρίνουμε φυσικά– αύριο. Θέλω να σημειώσω μόνο την άνεση με την οποία μιλούσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που ουδόλως συμπαθώ, προσθέτοντας ότι το τέλος κάθε παρέμβασής του απευθυνόταν στον λαό, με το βλέμμα του απλανές εκείνες τις στιγμές να μην κοιτάξει τις δημοσιογράφους ή τον κάκιστο άρρενα συνάδελφό τους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ΔΕΝ θα αλλοιώσει την κατάσταση της χώρας μας και των πολιτών της. Βρισκόμαστε κλεισμένοι σαν το ποντίκι στη φάκα. Μία φάκα που την έστησε η γερμανοευρωπαϊκή ένωση, προβάλλοντας ως δέλεαρ το τυρί (φρούδες υποσχέσεις, δηλαδή), και αργότερα που αντιληφθήκαμε τις προθέσεις των αρχιαπατεώνων και δεν μπαίναμε εκεί μέσα μόνοι μας, μας έριξαν βιαίως στην προκατασκευασμένη αυτή φάκα με τα ίδια τους τα χέρια.

Η εικόνα αυτή ούτε υπερβολική ούτε άσχετη είναι. Έχει να κάνει πρωτίστως και ευθέως με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Μια δημοκρατία δηλαδή χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει; Ο περιβόητος «μεγάλος συνασπισμός» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑ. Προσωπική μου άποψη είναι –το έγραψα άλλωστε την περασμένη Κυριακή– ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να αρνηθεί την πρωθυπουργία, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύκολα πρώτο κόμμα. Πρόσθετα, μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αρνηθεί και τα εξής: «Το ”τραβάτε με κι ας κλαίω” εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, θα μ’ έβγαζε απ’ τα ρούχα μου. Ενδεχόμενο που το αποκλείω εντελώς».

Θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβω και τα ακόλουθα αυτονόητα που διατύπωνα την περασμένη Κυριακή: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν, θα διατηρήσουν τις έδρες τους, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, ο οποίος επιπλέον θα παραμείνει αρχηγός του κόμματός του. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο ταλαντούχος επικεφαλής της, με ζουμερές δηλώσεις και ταξίδια εκτός Ελλάδος θα έχει απήχηση στο εξωτερικό. Θα είναι μια χρυσή εφεδρεία για το μέλλον της χώρας μας, σε συνδυασμό με το πιθανό ενδεχόμενο άμβλυνσης της λιτότητας και ευρύτερων εξελίξεων διεθνώς».

Μέσα σε μία εβδομάδα –αληθινά απίστευτο– το κομματικό μας σκηνικό άλλαξε μερικώς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με την εντυπωσιακή εμφάνιση του Πάνου Καμμένου στην τηλεμαχία της Τετάρτης και την εξίσου εντυπωσιακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, πήραν τ’ απάνω τους. Δεν αποκλείεται, επομένως, το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων να δίνει στο τσακ 151 βουλευτές. Οι πανηγυρισμοί σε μια τέτοια εκδοχή είναι φυσιολογικοί, συμπεριλαμβανομένων και των χλευασμών των παλαιοκομματικών τους αντιπάλων.

Το ερώτημα που ανακύπτει, όμως, αβίαστα είναι εάν ΣΥΜΦΕΡΕΙ αμφότερα τα κόμματα η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Αμφιβάλλω. Αμφιβάλλω ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν, «σοφόν το σαφές». Στην προκειμένη, ωστόσο, περίπτωση ποιο είναι το σαφές; Απάντηση: Ότι, μετά το όργιο των νέων μέτρων που επίκεινται –μέτρα αδιέξοδα και σκληρά σαν το ατσάλι–, είναι των αδυνάτων αδύνατον να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς να ξεφτιλιστεί». Του ζητούν εκ νέου την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων κ.ά. Ταυτόχρονα, θα έχει απέναντί του και τη ΝΔ, που συμπλέει απόλυτα με τους τοκογλύφους δανειστές, η οποία θα ωρύεται για τους «άχρηστους στο Δημόσιο» και θα διατείνεται αναίσχυντα ότι… «το χρέος είναι βιώσιμο»!

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσφέρει την πρωθυπουργία στον Αλέξη Τσίπρα, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Ερώτημα: Τι πρέπει να πράξουν οι ψηφοφόροι; Απάντηση: Να πάνε απαρεγκλίτως στις κάλπες και να ψηφίσουν όποιο κόμμα τους εκφράζει. Η αποχή και το άκυρο θα είναι ανεξιλέωτο έγκλημα. Και ας μην ξεχάσουμε ποτέ ότι οι Γερμανοί ούτε εταίροι μας είναι ούτε καν φίλοι. (Ας όψεται ο Σημίτης.)

ΥΓ. (1): Παρά τα θλιβερά, τα τρισάθλια χάλια της τηλεμαχίας, έγκυροι κύκλοι πολιτικών παρατηρητών επισημαίνουν ότι επηρέασε θεαματικά την κοινή γνώμη. Εικάζεται με πιθανότατη βεβαιότητα ότι οι… ειδήμονες δημοσκόποι, που οι περισσότεροι εξ αυτών αυθαιρετούσαν μέχρι τούδε, έβαλαν νερό στο αντιτσιπρικό κρασί τους, συμπαρασύροντας ίσως αρνητικά το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας.

ΥΓ. (2): Η εθνική μας στο μπάσκετ θριάμβευσε στον προκριματικό γύρο, πετυχαίνοντας πέντε νίκες σε πέντε αγώνες. Παρά ταύτα, οι εμφανίσεις της, με εξαίρεση ορισμένους εναλλασσόμενους εξαιρετικούς παίκτες σε δύο παιχνίδια, δεν ήταν ικανοποιητικές. Υπήρξαν μεγάλα κενά απόδοσης και έλλειψης ρυθμού καθώς και υπερβολική αστοχία στις βολές. Το Σάββατο αρχίζουν οι χιαστί αγώνες –η ζωή μας θα ισούται με τον θάνατο του αντιπάλου μας– και επιβάλλεται τεράστια προσοχή στις λεπτομέρειες. Η εφημερίδα μας θα έχει τυπωθεί όταν θα έχει διεξαχθεί στις 15:30 του Σαββάτου ο αγώνας Ελλάδας – Βελγίου. Άρα, τζάμπα οι υποδείξεις μου σε περίπτωση ήττας. Ήττα που την αποκλείω όμως.


Σχολιάστε εδώ