Σωσίβιο συνεργασίας αναζητεί ο Μεϊμαράκης
Το μήνυμά του δεν έχει ως αποδέκτες μόνο τους αναποφάσιστους αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιχειρώντας να δώσει πιο δραματικούς τόνους στην κατάσταση, επισημαίνει ότι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής -και οι συνεργασίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη ημέρα- αποτελούν την «τελευταία ευκαιρία» για τη χώρα. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, «θα μπούμε σε επικίνδυνα, αν όχι καταστροφικά μονοπάτια», υπογραμμίζει.
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η τακτική των συνεργασιών και της εθνικής συνεννόησης που ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης υπηρετεί στόχους προεκλογικούς αλλά και μετεκλογικούς. Στην παρούσα φάση επιδιώκει να «εκθέσει» τον Αλ. Τσίπρα έναντι του ελληνικού λαού, στη βάση ότι αρνείται τη συνεργασία διότι θέτει το προσωπικό και κομματικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της χώρας, με την προσδοκία ότι μερίδα ψηφοφόρων που διαφωνεί με τη στάση του θα θελήσει να εκφράσει με την ψήφο την αποδοκιμασία της. Ταυτόχρονα ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να διαμορφώσει από τώρα τις συνθήκες που θα επικρατήσουν την επομένη των εκλογών, καθώς η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και η συνεργασία θα είναι μονόδρομος. Όχι μόνο διότι το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας έχει αποκλειστεί αλλά και γιατί είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η σύμπραξη περισσοτέρων των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό ισχυρής και βιώσιμης κυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως αποκρούει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές ότι με την τακτική που ακολουθεί έχει στόχο είτε να εκθέσει, είτε να εγκλωβίσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη τουλάχιστον τριετία, δεν είναι δυνατόν να αλλάζει κάθε πέντε μήνες», σημειώνει, ενώ επισημαίνει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης «έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς». Η κατηγορηματική άρνηση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα -πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων- προβληματίζει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως δε στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο θα πει «όχι» σε κυβερνητική συνεργασία, για να μην υποστεί το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου που ο ίδιος συνυπέγραψε με τον Π. Καμμένο, αλλά, επιπλέον, θα μπει εκ νέου σε αντιμνημονιακή τροχιά επιστρέφοντας σε προ Ιανουαρίου εποχές, στοχεύοντας στην επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς. Μια τέτοια επιλογή δεν θα συνιστά υπόδειγμα συνέπειας και αξιοπιστίας για τον κ. Τσίπρα, ωστόσο θα δημιουργήσει αρνητικά (ανησυχητικά) δεδομένα για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και θα έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι αυτό ακριβώς είναι το «plan B» του κ. Τσίπρα στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές. Να μείνει εκτός και να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τη φθορά που λογικά θα έχουν τα κυβερνητικά κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα «φροντίσει» να κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο του νέου πρωθυπουργού και των υπουργών. Πρόκειται επί της ουσίας για το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», που ενδεχομένως έχουν αρχίσει να σκέφτονται ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ.