Πότε δεν πρέπει να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο από το κυλικείο

1. Όταν η συσκευασία του τροφίμου είναι ανοιγμένη ή σκισμένη.

2. Όταν το χρώμα ή η υφή του τροφίμου είναι διαφορετικά απ’ ότι συνήθως.

3. Όταν η μυρωδιά ή η γεύση του τροφίμου είναι διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

4. Όταν είναι εμφανώς αλλοιωμένο.

5. Όταν κατά τη μάσηση του αντιληφθούμε να υπάρχει κάποιο ξένο σώμα (συνήθως κάτι πιο σκληρό από το τρόφιμο).

6. Σε κάθε περίπτωση που μας δημιουργηθεί υποψία για ένα τρόφιμο, δεν το καταναλώνουμε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΠΑΘΗ ΤΡΟΦΙΜΑ

Αρκετά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αλλοιώνονται πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτά τα τρόφιμα τα ονομάζουμε ευπαθή και κατά τη συντήρηση τους οφείλουμε να τα έχουμε είτε σε θερμοκρασία ψυγείου (<0οC ή σύμφωνα με τα αυστηρότερα όρια που αναφέρει ο παρασκευαστής) ή σε θερμοθάλαμο (>60οC).

Από τα τρόφιμα που διατίθενται στο κυλικείο θα πρέπει να διατηρούνται :

A) ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ

1. Τα φρέσκα γάλατα (τα υψηλής παστερίωσης δεν χρειάζεται μέχρι να ανοιχθούν).

2. Το ρυζόγαλο και η κρέμα.

3. Τα σάντουιτς και τα τοστ πριν ψηθούν.

4. Ορισμένοι χυμοί (εξαρτάται από το είδος).

5. Συστήνεται το καλοκαίρι οι σοκολάτες να διατηρούνται εντός ψυγείου.

6. Τα γιαούρτια.

Β) ΣΕ ΘΕΡΜΟΘΑΛΑΜΟ

Οι έτοιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Το ότι κάποιο τρόφιμο δεν χρειάζεται ψυγείο για τη συντήρηση του δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1. Την ένδειξη χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας / τελική ημερομηνία ανάλωσης («ημερομηνία λήξης»). Οι ενδείξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν για πόσο καιρό ένα τρόφιμο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και είναι ασφαλής η χρήση του.

2. Τα συστατικά. Μας δίνουν πληροφορίες για την σύνθεση του τροφίμου.

3. Διατροφικές πληροφορίες. Αυτές μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά όταν υπάρχουν πρέπει να αναγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο. Μας δίνουν πληροφορίες για την ενεργειακή αξία του τροφίμου, καθώς και την περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.ά.

4. Την ποσότητα του τροφίμου (βάρος ή όγκος).

5. Τα στοιχεία του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή διακινητή. Καθορίζει ποιος είναι «υπεύθυνος» για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

1. Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

2. Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φραντζολάκια, σουσαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

3. Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

4. Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

5. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).

6. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

7. Γιαούρτι «παντός τύπου».

8. Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).

9. Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

10. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

11. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

12. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

13. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

14. Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των γυμνασίων, λυκείων και νυχτερινών σχολείων στον παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:

1. Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

2. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

3. Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

4. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).


Σχολιάστε εδώ