Πρόκριμα για την τελική μάχη το αυριανό debate

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται ότι η αντιπαράθεση θα γίνει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα ρίξουν στο τραπέζι όλα τα δυνατά χαρτιά τους. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που διαρρέονται από το περιβάλλον τους. Άλλωστε, μέχρι τις εκλογές άλλη ανάλογη ευκαιρία δεν θα έχουν. Πόσω μάλλον που έχει προηγηθεί το «φιάσκο» με το προηγούμενο debate. Αυτή τη φορά οι συνθήκες προσφέρονται προκειμένου να γίνει ένας πιο «ζωντανός» διάλογος, αν και ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων δεν βοηθάει και τόσο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν θα διατηρήσει τους ήπιους τόνους του προηγούμενου debate, αλλά θα βάλει πολιτικά στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το εμφανιζόμενο ως μετριοπαθές και με κεντρώα χαρακτηριστικά προφίλ του προέδρου της ΝΔ. Επιπλέον θα προσπαθήσει να τον βάλει στο ίδιο κάδρο με τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε και αυτός να ταυτιστεί με το σκληρό πρόσωπο της Δεξιάς με στόχο να περιοριστεί η απήχησή του στους κεντρογενείς ψηφοφόρους ή στους μετριοπαθείς δεξιούς.

Έναντι του κ. Μεϊμαράκη θα κινηθεί στη γνωστή γραμμή, εντάσσοντάς τον στο παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και ταυτίζοντάς τον με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά. Άγνωστο είναι αν ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να δώσει συνέχεια στις καταγγελίες του κ. Καμμένου σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη σε υποθέσεις προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεχομένως να αναγκαστεί, στην περίπτωση που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επαναλάβει την αιχμή που είχε διατυπώσει στο debate ότι είναι εκείνος που ωθεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να του επιτίθεται και να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης θα ασκήσει σκληρή κριτική κατά του κ. Τσίπρα τόσο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το προηγούμενο επτάμηνο όσο και για τη στάση που είχε τηρήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα επικρίνει με ιδιαίτερη ένταση τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα πει ότι ήταν ακριβώς οι λανθασμένοι χειρισμοί που κατέστησαν το τρίτο Μνημόνιο αναπόφευκτο, χωρίς να είναι εξαρχής αναγκαίο.

Η οικονομία, η δημόσια ασφάλεια και η μετανάστευση θα είναι ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα υπογραμμίσει τις μεγάλες ευθύνες του κ. Τσίπρα για τις επιλογές που έκανε σε πρόσωπα που ανέλαβαν κρίσιμα πόστα και με τη στάση τους ζημίωσαν τη χώρα, όπως, π.χ., ο Γ. Βαρουφάκης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.ά.

***

Απευθείας διάλογος Τσίπρα – Μεϊμαράκη…

Σε απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη, στο αυριανό debate κατέληξαν οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο πλευρές (Γ. Κυρίτσης, Θ. Μιχόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Γαβρά και Γ. Καραγκούνης από τη Νέα Δημοκρατία) συμφώνησαν σε σημαντικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και την απογοητευτική εικόνα που παρουσίασε η πρώτη τηλεμαχία των επτά αρχηγών.

Το debate μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη θα ξεκινήσει αύριο στις 10 το βράδυ και θα διαρκέσει δύο ώρες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται απευθείας διάλογος μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη, αυξημένος χρόνος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων και των απαντήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο κάθε δημοσιογράφος θα ολοκληρώνει με τις ερωτήσεις του από μία ενότητα. Τέλος, προβλέπονται δύο ή τρία διαφημιστικά διαλείμματα.

***

Η λέξη Μνημόνιο και τα επίμαχα μέτρα που θα βρουν μπροστά τους μετά τις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες -οι περικοπές στις συντάξεις, η ανεργία, οι συλλογικές συμβάσεις- σχεδόν απουσίασαν από το πρώτο debate των πολιτικών αρχηγών, με ευθύνη και των δημοσιογράφων που συμμετείχαν. Έτσι παρέμειναν αναπάντητα ερωτήματα σε εκατομμύρια εργαζομένους, συνταξιούχους και ανέργους, την ώρα που η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και το Μνημόνιο 3 προβλέπουν πληθώρα βάναυσων μέτρων.

Πάντως, περισσότερες απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να εμφανίσει το λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα, αποδεχόμενος ωστόσο τις δεσμεύσεις του Μνημονίου αλλά και τα «παράθυρα» που παραμένουν ανοιχτά σε μια σειρά από θέματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το ΕΚΑΣ. Με ένα αόριστο… «θα δούμε μελλοντικά» απάντησε για τις συντάξεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε αυστηρή και επαναλαμβανόμενη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως χρειάζονται και άλλες απολύσεις!

«Παράθυρο» για ΕΚΑΣ και συμβάσεις

Αναλυτικά, στην ενότητα «οικονομία – ανάπτυξη – ανεργία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Η συμφωνία είχε και ορισμένους αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε και υλοποίησε τον νόμο για τις 100 δόσεις, μέτρο που αξιοποίησαν 1.000.000 άνθρωποι με την προ-ρύθμιση. Επίσης υλοποίησε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και πάνω από 350.000 συμπολίτες μας έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε επίδομα σίτισης, δωρεάν ρεύμα και επιδότηση ενοικίου. Επίσης κατάφερε να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην καταργήσει το ΕΚΑΣ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ανέφερε: «Θα δούμε μελλοντικά, έπειτα από δύο χρόνια, αν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα συντάξεων», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως αν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε μειώσεις, θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

Ο Β. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς αν μπορεί να υποσχεθεί κάτι στους πολίτες όσον αφορά το Ασφαλιστικό, απέφυγε μια ευθεία απάντηση λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις και δεν θα το κάνω. Για να υπάρξουν λύσεις, πρέπει πρώτα να υπάρξουν επενδύσεις που διώχνει ο κ. Τσίπρας και, δεύτερον, να βρούμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία με ελέγχους, που δεν θέλει ο κ. Τσίπρας να βρει τους μηχανισμούς για να κάνει».

Ιδιωτικό… το Δημόσιο

«Το Δημόσιο πρέπει να εξυπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης. Στην ερώτηση για τις προσλήψεις των καθαριστριών και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό. Χρειάζεται μια γενική θεώρηση. Εμείς λέμε αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αξιολόγηση όμως και των δομών, που δεν έκανε η ΝΔ και αξιολόγηση πάνω από όλα της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα να κάνουν αξιολόγηση, καθώς έχουν το Δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελεχών τους. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε».


Σχολιάστε εδώ