Πρόβλεψε σωστά…

Πληθαίνουν οι πληροφορίες απέξω ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος της εβδομάδας να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το εκρηκτικό Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να παρθούν επειγόντως αποφάσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα έχει δικαιωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να φουντώνουν οι ροές των προσφύγων και να κατακλύζουν τη Μυτιλήνη, την Κω, το Αγαθονήσι, τη Σύμη και άλλα νησιά που είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, είχε ζητήσει δημόσια την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, βλέποντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος μόνη της η Ελλάδα. Αν συνέλθει Σύνοδος Κορυφής, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

***

Έχει αρχίσει να προβληματίζει τις ηγεσίες των κομμάτων ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τα ντιμπέιτ και τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και ο κάθε άλλο παρά σύννομος αποκλεισμός των βουλευτών της από την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, κάτι που δικαιούται κάθε κόμμα ανάλογα με την κοινοβουλευτική του δύναμη, αλλά και από τις πολιτικές συζητήσεις στα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι ο αποκλεισμός αυτός λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή υπέρ της ΧΑ, κάτι που ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες στις εκλογές θα καταλάβει την τρίτη θέση. Όλα αυτά οδηγούν στην άποψη ότι πρέπει να μετέχει παντού, από τη στιγμή που νομίμως παίρνει μέρος στις εκλογές και ψηφίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ότι πρέπει να ακούγονται οι θέσεις της για όλα τα θέματα και να σταματήσει να εμφανίζεται ως διωκόμενη, γιατί αυτό κάνει κάποιους πολίτες να ψηφίζουν ΧΑ για να… εκδικηθούν τα κυβερνητικά κόμματα, οι επιλογές των οποίων χειροτερεύουν τη ζωή τους. Είναι δύσκολο, πάντως, να προβλέψει κανείς αν αυτός ο προβληματισμός θα καταλήξει σε αλλαγή της στάσης των κομμάτων.

***

Στο τραπέζωμα στο Ακρωτήρι, στα Χανιά, στο σπίτι του Μητσοτάκη ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εκεί και όλη η… δυναστεία. Παιδιά, εγγόνια κ.λπ. Όπως γράφτηκε, ο Μητσοτάκης συμβούλεψε τον Μεϊμαράκη ότι θα πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεν θα χάσει, ενώ του έδωσε συμβουλές και για το πώς θα πρέπει να κυβερνήσει ως πρωθυπουργός. Προφανώς, ήταν οι ίδιες συμβουλές που ακολούθησε ο Μητσοτάκης όταν έγινε πρωθυπουργός και μέσα σε δύο χρόνια αποχαιρέτησε την εξουσία μετά την αποστασία του Σαμαρά.

***

Με την άδειά του, θα… κλέψω δυο λόγια που λένε την πραγματικότητα για τον Έλληνα και αυτό που μπορεί να καταφέρει από τον αγαπητό φίλο, καθηγητή Χρήστο Γιανναρά. «Ο γιδοβοσκός μπορεί να είναι άρχοντας όχι υποχρεωτικά με φράκο», κατέληγε στην επιφυλλίδα του στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή. Διαφωνεί κανείς; Τα μπορούμε όλα. Το λέει η Ιστορία μας. Λέει, όμως, και το άλλο, ότι κάποιες φορές είμαστε ικανοί και για την καταστροφή. Και αυτό το ζούμε έξι χρόνια τώρα. Αποκλειστικό έργο εκείνων που κυβέρνησαν από τη Μεταπολίτευση και μετά…

***

Το «Έθνος» ζήτησε από τους αναγνώστες του να του πουν τι θα ρωτούσαν τους επτά αρχηγούς αν ήταν στο ντιμπέιτ. Η αγωνία μιας κυρίας ήταν πώς θα σπουδάσει το παιδί της χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα, ένας κύριος μεγάλης ηλικίας αναρωτιόταν αν τα 10 χρόνια που έχει μπροστά του θα τα ζήσει με αξιοπρέπεια και ένας γονιός ήθελε να μάθει πώς θα σταματήσει η φυγή των νέων μας σε άλλες χώρες.

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, όπως και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα, που δείχνουν τις αξεπέραστες δυσκολίες που ζουν χιλιάδες οικογένειες, δεν χρειάζεται να τις δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ίδια η εφημερίδα πρέπει να τις δώσει, από τη στιγμή που τα 6 μαύρα χρόνια στήριξε με πάθος όλα τα Μνημόνια, που έφεραν 600.000 λουκέτα, 1.500.000 ανέργους, ουρές στα συσσίτια, κατασχέσεις και φυλακίσεις πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους…

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ