«Πέρασε» δύο φορές το Ιλιούσιν

Παράλληλα, υποβαθμίζουν τη σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία έγινε με χαμηλόβαθμο υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του υπουργείου κ. Κούτρας σημείωσε ότι όχι μόνον δεν εκφράσθηκε δυσφορία από πλευράς ΗΠΑ, αλλά, αντίθετα, “εκτιμήθηκαν δεόντως οι χειρισμοί της Ελλάδας” στο θέμα αυτό. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις λόγω και της ασυνεννοησίας που παρατηρήθηκε από ρωσικής πλευράς, με τον εδώ πρέσβη να ευχαριστεί την ελληνική κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρείχε στη Μόσχα, ενώ ο αρμόδιος ρώσος υφυπουργός μίλησε για απαγόρευση της Αθήνας στις πτήσεις. Πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα είχε υποβάλει αίτημα προς την Αθήνα για τη διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Αντόνοφ και ενός τύπου Ιλιούσιν. Το αίτημα είχε εγκριθεί, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε από πλευράς Ρωσίας, τουλάχιστον ως προς τα Αντόνοφ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολεμικό εξοπλισμό. Υπήρξαν μέχρι τώρα δύο ή τρεις διελεύσεις από αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν, τα οποία θεωρούνται αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού.

***

Παραπομπή για ελικόπτερα

• Της Πυροσβεστικής οκτώ ατόμων για τη «φουσκωμένη» ενοικίαση ελικοπτέρων πυρόσβεσης. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

• Το θρυλικό PUMA της ΠΑ, που εστάλη, επειγόντως, στην Ισπανία για συντήρηση και γύρισε ύστερα από δύο χρόνια φεσωμένο, θα το κοιτάξει κανείς; Στη λησμονιά;

• Να ένα καυτό θέμα για τον υπουργό Άμυνας, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο κ. Γιάγκο. Υπηρεσιακός δεν σημαίνει ανενεργός, κύριε υπουργέ.

***

Υπό τας πτέρυγας των Πτεράρχων

• Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι πτέραρχοι κυριαρχούν στο ΥΕΘΑ.

• Εξαιρώ το ΓΕΑ, που είναι φυσικό να διοικείται από πτέραρχο, τον πολλά υποσχόμενο κ. Χ. Βαΐτση, έχουμε ως υπουργό Άμυνας τον πτέραρχο ε.α. κ. Ι. Γιάγκο.

• Γενικός διευθυντής του υπουργικού γραφείου, συνέχεια από Καμμένο, έτερος πτέραρχος ε.α., ο κ. Θεολόγος Συμεωνίδης, με αθόρυβη θητεία.

Άφησα τελευταίο τον πτέραρχο ε.α. κ. Κοσμά Βούρη, κεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, όπου στη θέση αυτή έδειξε σπάνιες αρετές, βομβαρδίζοντας τις εστίες διαφθοράς που είχαν βαθιά ριζώσει στη ΓΔΑΕΕ.

***

Στρατηγοί και Ναύαρχοι στις λίστες

• Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο από τον χώρο των βετεράνων, ο επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ, στρατηγός Φρ. Φράγκος, δήλωσε αποχή, ενώ, ταυτόχρονα, μας έριξε κατακέφαλα ένα πατριωτικό κήρυγμα. Στρατηγέ μου, πρέπει σε κάποια στιγμή να λάβεις θέση. Διαφορετικά πήγαινε να μονάσεις, κριτική κάνουμε όλοι. Η δράση και η τόλμη μας λείπει.

• Επιφανείς στρατιωτικοί που έπρεπε να κοσμούν εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας απουσιάζουν. Τιμή στις ΕΔ…

• Από τους Συριζαίους ο πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Ν. Τόσκας δεν συμπεριλαμβάνεται στο Επικρατείας. Οδεύει στη μάχη των χαρακωμάτων, δηλαδή σε κανονικό ψηφοδέλτιο, όπου όμως είναι βέβαιη η επανεκλογή, αφού είναι σε εκλόγιμη θέση.

• Υπηρέτησε σεμνά τη θέση του ΥΦΕΘΑ και πολύ καλύτερα από προκατόχους του, της εποχής Αντωνομπένηδων, ΣτρατηγοΝαύαρχους. Καλή επιτυχία.

• Στη ΝΔ, στη πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, μετέχει ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βουλευτής Επικρατείας το 2007, ο οποίος θήτευσε υφυπουργός Δημ. Τάξης στις μέρες που κάηκε η Αθήνα.

Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του ναυάρχου ε.α. Γιάννη Ντουνιδάκη.

***

Χαράς Ευαγγέλια…

• Ό,τι πρόλαβε να κάνει, έκανε…

• Η ομάδα της κ. Ράικου, των αδιάφθορων εισαγγελέων.

Αρκετοί σώφρονες πολλών κομμάτων σκέφθηκαν ότι αρκετά έχει εκτεθεί το Κοινοβούλιο με τις έρευνες. Αν και εφόσον, σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, επικρατήσει ακυβερνησία ή πολυκέφαλες «εθνικές» κυβερνήσεις μετά τις εκλογές, καιρός είναι να καταργηθεί αυτός ο ενοχλητικός θεσμός…

***

Εξοπλιστική δράση Τουρκίας

• Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, η Τουρκία επιδιώκει συμφωνία για να πουλήσει το επιθετικό της ελικόπτερο Τ129 (συμπαραγωγή με ιταλική Augusta-Westland) και το μέσο άρμα της (τουρκικής κατασκευής) σε Πολωνία και Ινδονησία αντίστοιχα.

• Προς τούτοις, στην έκθεση Πολεμικού Υλικού «IDEF» της Κωνσταντινούπολης (5-8 Μαΐου), η TAI (Tourkish Aerospace Industries), κάτι σαν τη δική μας ΕΑΒ, υπέγραψε δύο ΜΟU (συμφωνία προθέσεων) με τις πολωνικές εταιρείες MESKO και WCBCT για την πώληση 32 ελικοπτέρων. Ανταγωνιστές, BOEING, AIRBUS και AUGUSTA.

• Του ίδιου επιπέδου συζητήσεις γίνονται με την κυβέρνηση της Ινδονησίας για το τούρκικο άρμα KAPLAN. Κατασκευάστρια εταιρία η FNSS. Αυτά εν ολίγοις…

• Σημειώνω τα εξής:

1. Τα «ημέτερα» άρματα εκ Γερμανίας έχουν ανταλλακτικά και πυρομαχικά;

2. Οι διοικήσεις ΤΑΙ και FNSS επιλέγονται, αυστηρά, από τεχνοκράτες υψηλού επιπέδου. Στην ημέτερη ΕΑΒ, οι του ΥΠΟΙΚ, όπου υπάγεται (άλλο πρωτότυπο και τούτο, αμυντική βιομηχανία υπό το ΥΠΟΙΚ), ψάχνουν από τον Φεβρουάριο να βρουν έναν καλό «κομματικό» να τον τοποθετήσουν αφεντικό στην ΕΑΒ!

3. Είχαμε και εδώ επιτυχή έκθεση αμυντικού υλικού, όπου γινόντουσαν διάφορα αλισβερίσια. Τη μετέφερε ο ΒΕΝΙ, ως ΥΕΘΑ, τη Θεσσαλονίκη για να βολέψει φιλαράκια του αποτυχόντος του εγχειρήματος, τη διέλυσε!

Ένα κράτος, για να ευημερεί, να προοδεύει και να εξασφαλίζει την ακεραιότητα του, πρέπει να είναι ισοδύναμο με τα γειτονικά του, έλεγε ο κυρ Θουκυδίδης.

***

Και κάτι καλό

• Ξαναλέμε ότι εδώ και ενταύθα λειτουργούν μερικές ιδιωτικές εταιρείες υπό τη σκέπη της ΕΛΕΑ και του ΣΕΚΠΥ, όπως, π.χ., ISI, IDE, κ.ά. (παρακαλούνται οι δύο Ενώσεις να μας στείλουν λίστα δραστηριοτήτων), που κάνουν πολύ καλές δουλειές… έξω. Ευτυχώς.

• Η IDE (INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS) συμμετείχε, επιτυχώς, πρόσφατα στην άσκηση του ΝΑΤΟ «SMART ENERGY» στην Ουγγαρία.

***

Κάντας – Ζωίτσα

• Πολλά ελέχθησαν τελευταία για τις σχέσεις ή τις υποτιθέμενες σχέσεις Αντώνη Κάντα – Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μέχρι και νονό της τον έχρισαν.

• Σας ενημερώνω, μετά πλήρους γνώσεως, τα εξής:

1. Ο Α. Κ., αριστοτέχνης στη δημιουργία σχέσεων, διά παντός μέσου, που θα διευκόλυναν τα σχέδια του για κατάληψη πόστων, φρόντισε να κάνει «χρήσιμες γνωριμίες» με αρχηγούς, υπουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.

2. Για να εξασφαλίσει το απυρόβλητο από τον Τύπο, που τον είχε επισημάνει, κατάφερε να προσεγγίσει τη μεγάλη κυρία, τότε, του συγκροτήματος κ. Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής και νυν πρόεδρο του ΕΣΡ. Έτσι «έδεσε» σχέση με την οικογένεια Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνω ότι μόνο ο Αρσένης δεν «τσίμπησε». Ο Άκης, μάλιστα, σε μια έξαρση ειλικρίνειας, ομολόγησε ότι κάποιος «μεγάλος» επέμενε να τον χρησιμοποιήσει. Ποιος είναι; Μα όλοι τον γνωρίζουμε…

***

Των οικιών υμών εμπιπραμένων…

• Υμείς άδετε… Έλεγε ο κυρ-Αίσωπος.

• Το μόνο αμυντικό θέμα που απασχόλησε το debate (τέθηκε από την κ. Ζαχαρέα) ήταν η απροθυμία του κράτους να εκτελέσει την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των κλαπέντων χρημάτων από τις τσέπες των στελεχών ΕΔ.

• Τα λοιπά και εξαιρετικά κρίσιμα δεν τους απασχόλησαν:

1. Υπογεννητικότητα • εξασθένιση αμυντικής δύναμης.

2. Αύξηση της απειλής και διόγκωση της διαφοράς δυναμικού με αντίπαλο.

3. Επικίνδυνη έλλειψη ανταλλακτικών και χαμηλές διαθεσιμότητες πολεμικών μέσων.

4. Το έρπον φρόνημα των στελεχών.

• Για το θέμα κραύγασε το «ΠΑΡΟΝ», με άρθρο του κ. Μ. Κουρή, στο προηγούμενο φύλλο σε ώτα μη ακουόντων. Ολίγοι, ανεπαρκείς, απάτριδες…

• Ακούσαμε και κάποιες ψιλοκουβέντες για το θέμα των υποβρυχίων με χειριστή Μεϊμαράκη, χωρίς κανείς, ιδιαίτερα ο Καμμένος, να το φωτίσει. Τι συμβαίνει;

• Δεν διαψεύστηκε ότι φακέλους εξοπλιστικών Άκη, Γιάννου, Μεϊμαράκη, Βενιζέλου «έπνιξε» η Ζωή.


Σχολιάστε εδώ