Ο Λαφαζάνης μετείχε στο «βρώμικο ’89» του Μητσοτάκη!

Τότε, στην προσπάθεια να ανατρέψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1989 έφθασαν στο απίστευτο να σχηματίσουν κυβέρνηση η ΝΔ του Μητσοτάκη και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος, με πρωθυπουργό τον βουλευτή της ΝΔ Τζαννή Τζαννετάκη! Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι από τότε τον Συνασπισμό ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος τον αποκαλούσε «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οπισθοδρόμησης».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την ίδρυση του Συνασπισμού το 1992 ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τον αποκαλούσαν «παιδί του Χαρίλαου»!

Στο πάντρεμα της ΝΔ με τον Συνασπισμό, που ήταν η μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, το οποίο εντάχθηκε στον ΣΥΝ, ο Λαφαζάνης δεν είχε την παραμικρή ένσταση ή διαφωνία. Ο μόνος που είχε αντιδράσει τότε ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και αποχώρησε από την ΚΕ του ΚΚΕ. Αργότερα έφυγαν και άλλα οκτώ μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Γράψας.

Και για να μη νομίζει κανείς ότι ο Λαφαζάνης δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στην πολιτική εκείνη… αιμομιξία, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο του Χρήστου Δεμέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου στο διαδίκτυο:

«Ο Λαφαζάνης ήταν ο “συντάκτης” των λόγων τού τότε ηγέτη του ΚΚΕ ή αλλιώς εκείνος που “εκλαΐκευσε” τον λόγο του Χαρίλαου Φλωράκη», ενώ αποκαλυπτική των σχέσεων Φλωράκη – Λαφαζάνη είναι η άποψη του Νίκου Κοτζιά, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου «Το βρώμικο ’89»:

«Ο Φλωράκης δεν εμπιστευόταν τον Ανδρουλάκη. Αγαπούσε, όμως, πάρα πολύ, και δικαίως, τον Λαφαζάνη. Και πώς να μην τον αγαπάει: Ο Λαφαζάνης, κάθε μέρα, στην περίοδο των “τριήμερων” (των διερευνητικών εντολών του Ιουνίου 1989 για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που κατέληξε στη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη), του ετοίμαζε οχτακόσιες απαντήσεις για ισάριθμες υποτιθέμενες ερωτήσεις»!

Ο κύριος στόχος, η μύχια επιδίωξη και των τριών, Μητσοτάκη – Φλωράκη – Κύρκου, ήταν να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και έκαναν. Μόνο που τους γύρισε μπούμερανγκ και αντί να διαμοιραστούν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ, όπως πίστευαν ότι ήταν αυτονόητο, ο Ανδρέας επέστρεψε το 1993 με το σαρωτικό 46,88!

Και για να ξέρει ο κόσμος, στη συγκυβέρνηση του «βρώμικου ’89» υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και υπουργός Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουβέλης!

Τρεις εκλογές σε 10 μήνες για να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Χρήσιμο θα ήταν για εκείνους που βγαίνουν σήμερα και λένε ότι είναι καταστροφικές οι εκλογές -με πρώτους τους Νεοδημοκράτες, που φαίνεται να ξεχνούν…- να θυμηθούν ότι από τις 18 Ιουνίου 1989 μέχρι τις 8 Απριλίου 1990 έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να πάθει τίποτε η χώρα. Και βέβαια το θέμα δεν ήταν ότι δεν μπορούσε να σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση.

Το… πρόβλημα ήταν αποκλειστικά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μέχρι να καταφέρει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ.

Και το… πέτυχε στις τρίτες εκλογές, όπου πήρε 150 βουλευτές και έκανε κυβέρνηση με την προσχώρηση, την ώρα της συνεδρίασης της Βουλής, του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ (το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου), του μακαρίτη Θεόδωρου Κατσίκη. Και από την επόμενη μέρα οι πόρτες όλων των υπουργείων ήταν ορθάνοιχτες στον… σωτήρα, με την ψήφο του οποίου έγινε πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

Για την ιστορία, τα αποτελέσματα σε εκείνες τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν:

• 18/6/89: ΝΔ 44,28% και 145 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 39,13% και 125, ΣΥΝ 13,13% και 28.

• 5/11/89: ΝΔ 46,19% και 148, ΠΑΣΟΚ 40,68% και 128, ΣΥΝ 10,97% και 21.

• 8/4/1990: ΝΔ 46,8% και 150, ΠΑΣΟΚ 38,6% και 123, ΣΥΝ 10,28% και 19.


Σχολιάστε εδώ