Μίλησε ο Φαλτσιάνι και έχασαν πολλοί τον ύπνο τους

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο ίδιος στο «Βήμα», λέγοντας ότι όσα κατέθεσε ήταν ένα πρώτο δείγμα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Ακόμη πιο σημαντική είναι η επισήμανσή του ότι η λίστα που έφτασε στην Αθήνα «είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».

Παρόντες στην εξέταση του κ. Φαλτσιάνι ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Παπασταύρου – Μεταξά, η κ. Ελ. Τουλουπάκη και οι κ. Χρ. Τζούρας και Γ. Καλούδης. Όσα είπε στην κατάθεσή του αναμένεται να ανοίξουν τον «ασκό του Αιόλου», θα δρομολογήσουν νέο γύρο ελέγχων σε τραπεζικές καταθέσεις και υπεράκτιες εταιρείες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υπενθυμίζουμε ότι την ύπαρξη της λίστας Φαλτσιάνι, που στη συνέχεια πήρε το όνομα της Κρ. Λαγκάρντ, καθότι ήταν εκείνη που την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση, είχε αποκαλύψει πρώτο το «ΠΑΡΟΝ» τον Δεκέμβριο του 2010. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωνε άγνοια ή σιωπούσε, ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου τα στοιχεία που περιείχε η λίστα αρχικά να μη γίνουν γνωστά και στη συνέχεια να μη φτάσουν στη Δικαιοσύνη. Πρώτα έκρυψε το «στικάκι», μετά το έχασε, ενώ στο μεταξύ -όπως προέκυψε στη συνέχεια- είχε προλάβει να παρέμβει και να αλλοιώσει το περιεχόμενό της προκειμένου να προστατέψει συγγενικά του πρόσωπα. Κινήσεις που επέσυραν τον πολιτικό εξοστρακισμό του και τον οδήγησαν ως την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Έκθετος ο Σαμαράς!

Στο μεταξύ, στη διάρκεια πολύωρης κατάθεσης στον οικονομικό εισαγγελέα, ο Στ. Παπασταύρου, το όνομά του οποίου βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό με το όνομά του δεν ανήκουν στον ίδιο, αλλά στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Και ότι ο ίδιος ήταν απλά ο διαχειριστής του ποσού ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπασταύρου προσκόμισε έγγραφα που, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, η εμπλοκή του κ. Παπασταύρου εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, σύμβουλος του οποίου διατέλεσε ο κ. Παπασταύρου. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Ο τελευταίος ενεπλάκη, χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο, στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την «τρόικα», ενώ ανέλαβε να φέρει σε πέρας πολλές μυστικές αποστολές για λογαριασμό του κ. Σαμαρά, συνέχιζε μάλιστα να το κάνει και μετά την αποκάλυψη ότι το όνομά του βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του δεν έκρινε σκόπιμο να τον απομακρύνει έστω και για λόγους εντυπώσεων, ενώ και ο ίδιος ο Στ. Παπασταύρου δεν θεώρησε αναγκαίο να παραιτηθεί μέχρις ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Αν ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει με στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα είχε καταγγείλει διαφθορά και θα είχε ζητήσει παραιτήσεις και δημόσιες απολογίες.

Ζήτημα προκύπτει και για τον διάδοχο του κ. Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Μεϊμαράκη, καθότι μέχρι πρότινος ο κ. Παπασταύρου περιφερόταν στα γραφεία της Λ. Συγγρού. Ήταν δε μεταξύ εκείνων που είχαν συνοδεύσει τον κ. Μεϊμαράκη σ’ ένα από τα τελευταία ταξίδια του στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα εμπλέκουν τον κ. Παπασταύρου και με τις δραστηριότητες του καταζητούμενου επιχειρηματία Άγγ. Μεταξά, με τον οποίο υπήρξε και συνεταίρος. Εναντίον του τελευταίου έχει εκδοθεί από τις 23 Ιουνίου ένταλμα σύλληψης για δύο υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ