Κάτι τρέχει στην Κύπρο

Έτσι, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών με τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού, που επρόκειτο φυσικά για μια δυνατή εικόνα σε επίπεδο συμβολικό, αλλά δεν αρκεί…

Πιθανότατα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις στα ενεργειακά, με την ανακάλυψη του νέου αιγυπτιακού κοιτάσματος και την πίεση που υπάρχει να εξασφαλισθεί εγκαίρως φυσικό αέριο για τους σταθμούς LNG στην Αίγυπτο, αλλά και την πίεση που ασκείται από τις εταιρείες για να συνεχίσουν τα «παγωμένα» σχέδια για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σχέδια που πάγωσαν κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας, θέτοντας μάλιστα την απαίτηση αυτή ως προϋπόθεση για να επιτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να γίνουν όλα αυτά δεν είναι άλλος από το να επιλυθεί το Κυπριακό…

***

• Οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες για πολλούς λόγους και κυρίως μετά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η εκκρεμότητα που υπάρχει με την Ελλάδα παραμένει, καθώς μπορεί μεν να μην έχει προσφερθεί για έρευνες το αιγυπτιακό οικόπεδο 12 (που επικαλύπτει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά δεν έχει υπάρξει σαφής προώθηση της διαδικασίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.

• Ο Πρόεδρος Σίσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ενώ η εχθρική σχέση του αιγύπτιου Προέδρου με τον Τ. Ερντογάν διαμορφώνουν ευνοϊκή συγκυρία για μια τέτοια συμφωνία.

• Κι όμως στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα παραμένει πρέσβης ο κ. Χρ. Λάζαρης, αποδυναμωμένος, καθώς είναι γνωστή η περιπέτεια του διορισμού του στην πρεσβεία της Μόσχας, η ανάκληση της απόφασης αυτής και η παραμονή του υποχρεωτικά στο Κάιρο μέχρι να βρεθεί νέα θέση και ενώ είχε υπάρξει απόφαση για διορισμό του αντικαταστάτη του, ο οποίος και αυτός μένει σε εκκρεμότητα.

• Διαβάσαμε για την επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου στα Κατεχόμενα, αλλά δεν ακούσαμε καμιά αντίδραση από τη Λευκωσία για αυτήν την παράνομη επίσκεψη. Απλή αβλεψία ή είναι τα νέα ήθη στα πλαίσια του «καλού κλίματος», που προβάλλουν με κάθε τρόπο οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί.

• Ατυχέστατη η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ για τη μη ύπαρξη συνόρων στη θάλασσα. Οι καλόπιστοι κατανόησαν ότι ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στη διαφορά μεταξύ θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, όπου, όπως έγινε και στον Έβρο, μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα η ροή των μεταναστών.

Όμως οι περισσότεροι εξέλαβαν διαφορετικά τη δήλωση, η οποία έτσι όπως ειπώθηκε ήταν απολύτως προβληματική. Γιατί δεν μπορεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, λίγες ημέρες μετά τη γνωστή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο.

• Ακόμη πιο ατυχής ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στο θέμα της συμφωνίας που επρόκειτο να υπογραφεί με την Ιταλία στις 8 Σεπτεμβρίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Στα διπλωματικά παρασκήνια ήταν γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλλονταν από την προηγούμενη μάλιστα κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου, την οποία συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, για να ξεπερασθούν διάφορα προβλήματα που υπήρχαν και να επεκταθεί η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που υπάρχει από το 1977, και να καλύψει και όλες τις άλλες θαλάσσιες ζώνες.

• Η παραίτηση της κυβέρνησης, ωστόσο, οδήγησε σε ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ν. Κοτζιά στη Ρώμη, κατά την οποία θα υπογραφόταν η συμφωνία, για την οποία είχε τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα, προκειμένου να αποφευχθούν… απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Τα Τίρανα, που έχουν αμφισβητήσει τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Ελλάδα, έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να αποτρέψουν την ανανέωση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας και την επέκτασή της και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η ελληνοϊταλική συμφωνία θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αλβανία, καθώς θα εμφανιζόταν ως η «παραφωνία» και η χώρα που δεν δέχεται την εφαρμογή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας, ώστε να υπάρξει πλήρης οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο.

• Η αποκάλυψη από τον κ. Τσίπρα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με την Ιταλία και επίκειται η υπογραφή της συμφωνίας, δίνει την ευκαιρία στην Αλβανία και σε όποιον άλλον καλοθελητή να υπονομεύσει την πολύ σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία.

• Στη Θράκη, τα ψηφοδέλτια σε ό,τι αφορά τους μειονοτικούς δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πρώτο στη λίστα τον Μουσταφά Μουσταφά και δεύτερο τον Α. Καραγιουσούφ, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ όρισε επικεφαλής του συνδυασμού του τον Ιλχάν Αχμέτ. Στην Ξάνθη ο Χουσεΐν Ζειμπέκ θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ…

• Νέο γενικό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να τοποθετήσει η Βουλγαρία. Και το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στη θέση αυτή διορίσθηκε ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Βλαντιμίρ Πισάντσεφ. Και μπορεί η επιλογή αυτή να εξυπηρετεί τις εσωτερικές ισορροπίες στη Σόφια, αλλά έχει τη σημασία της σε ό,τι αφορά και τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ