Επιμένουν… ελληνικά

***

Οι μεν και οι… «δεν»

Οι μεν θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν αποκτήσει «ψηφιακή συνείδηση» και, αφού έτσι κι αλλιώς προβλέπεται η διασύνδεση μεταξύ TAXIS και Κτηματολογίου και η πρόθεση για Περιουσιολόγιο, ήρθε ο καιρός να υποβάλουν όλοι οι πολίτες την ακίνητη περιουσία τους ψηφιακά, μειώνοντας έτσι το κόστος σύνταξης του Κτηματολογίου αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσής του. Οι… «δεν», έχοντας αντιληφθεί πως αυτό θα σημαίνει λιγότερα κέρδη για τους μελετητές του Κτηματολογίου και μεγάλη οικονομία κλίμακας και διαχειριστική ευκολία, λόγω της τεχνολογίας, αντιδρούν προβάλλοντας αιτιάσεις περί «εκπτώσεων στην ποιότητα του έργου», «μετακύλισης του κόστους στον πολίτη» και ό,τι άλλο σκεφθούν για το «διαφύλαξον ημάς».

***

…την πληρώνουν τα βατράχια…

Κάποιοι ξεχνούν ή συνειδητά παραβλέπουν πόσο ακριβά έχουν πληρώσει οι έλληνες πολίτες αυτό το έργο, πόσο έχει καθυστερήσει και ποιοι έχουν την ευθύνη όλων αυτών (διαμέσου των ατελείωτων δικαστικών αντιπαραθέσεων), αγνοώντας την ταλαιπωρία των πολιτών και την οπισθοδρόμηση της δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά, φυσικά, με την αμέριστη βοήθεια των περισσοτέρων πολιτικών μας, οι οποίοι τα τελευταία 40 χρόνια έκαναν τις χάρες σε κάθε λογής συντεχνίες, χαϊδεύοντας τα -βουβαλίσια- αυτιά τους. Πότε τους δασάρχες πότε τους υποθηκοφύλακες, τους μελετητές, συμβολαιογράφους, λογιστές και ο κατάλογος είναι μακρύς. Και γνωρίζουμε όλοι τι λέει η παροιμία για το τι γίνεται όταν μαλώνουν τα βουβάλια…

***

Με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια…

Την ώρα που διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική μιας διευρυμένης συγκυβέρνησης, εν μέσω του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας, το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο οργάνωσε -την περασμένη Τρίτη- debate, στο οποίο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ παρουσίασαν τα πλάνα τους για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα σύγκλισης των θέσεων των πέντε κομμάτων. Στο μόνο που συμφώνησαν όλοι είναι πως ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εφικτά μόνο εάν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

***

Θερινές «εκπτώσεις» στην Αθήνα

Δεν πίστευε στα μάτια του το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ ΑΕ όταν ενημερώθηκε για την κτηματογράφηση του Δήμου της Αθήνας, η οποία προκηρύχθηκε το 2007 και σήμερα -εν έτει 2015- ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί οι δηλώσεις των πολιτών. Το εντυπωσιακό είναι πως η χαμηλότερη προσφορά είχε έκπτωση 66,5% (5,9 εκατ. ευρώ έναντι 17,6 εκατ. που είχε προϋπολογιστεί πέρυσι). Άρα, δύο τινά συμβαίνουν: Είτε είχε (συνειδητά) υπερεκτιμηθεί το κόστος της μελέτης είτε αυτό μειώθηκε από τον ανταγωνισμό και τις… αναδουλειές. Αν δεν υπάρξουν νέες ενστάσεις και πισωγυρίσματα, η μελέτη θα υπογραφεί εντός τριμήνου και θα ολοκληρωθεί το… 2019.

***

Η Ελλάδα διακρίνεται διεθνώς για την πληροφορική της ΕΚΧΑ ΑΕ

Έξω πάμε καλά. Η χώρα μας διακρίθηκε διεθνώς μέσω του Κτηματολογίου ως ένας από τους καλύτερους δημόσιους φορείς σε σχέση με την αρχιτεκτονική πληροφορικής στον παγκόσμιο διαγωνισμό iCMG Excellence Awards 2015, ενώ παράλληλα ο διευθυντής πληροφορικής της ΕΚΧΑ ΑΕ, Λευτέρης Λυκουρόπουλος, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος επικεφαλής πληροφορικής στον κόσμο (Global Business CIO). Όλα αυτά τη στιγμή που οι περικοπές μισθού σε όλες τις ΔΕΚΟ (και άρα και στο Κτηματολόγιο) έχουν φθάσει στο 60% σε σχέση με την προμνημονιακή εποχή και οι αμοιβές ίσα που φτάνουν για να καλύψουν τα χρέη του μήνα.


Σχολιάστε εδώ