Βιώσιμη κυβέρνηση θα επαναφέρει την ομαλότητα στην Αγορά

«Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι να προωθηθεί τάχιστα ο οικονομικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας», πρόσθεσε στη συνέχεια η κυρία Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας: «Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξηθεί ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία από το σημερινό χαμηλό επίπεδο του 12% στο 20%, μέσω κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προώθησης συνεργασιών και ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγράμματος Juncker, και υλοποίησης ενός διευρυμένου και υποστηρικτικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Εάν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας μας σε ανταγωνιστική βάση, σε λίγα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση χρέους.

Η χώρα μας έχει πολλά και ανεκτίμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε με έμφαση η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, η αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα αποτελεί “κλειδί” για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».

Σύντομα θα αρθούν οι περιορισμοί

«Οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα σε όλους. Συμμεριζόμαστε όλοι τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη μας δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα νύχτα – μέρα, ώστε μέσω των Εγκριτικών Επιτροπών να εξετάζονται το γρηγορότερο δυνατόν τα δεκάδες αιτήματα για συναλλαγές και εμβάσματα και να ικανοποιούνται όσο περισσότερα γίνεται, στο μέτρο του εφικτού και υπό τους υφιστάμενους περιορισμούς. Αυτό όμως δεν αρκεί, και το κατανοώ. Στόχος όλων μας είναι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων να αρθούν το συντομότερο δυνατόν, εφόσον επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας».

Καταλήγοντας, η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε τους παριστάμενους επιχειρηματίες ότι «ως Εθνική Τράπεζα, προτάσσουμε τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες».


Σχολιάστε εδώ